Mosaiikki

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mosaiikki Hagia Sofian kirkosta Konstantinopolista, nykyisestä Istanbulista.

Mosaiikki (ransk. mosaïque < lat. musivus < kreik. musei'on = muusain temppelin koriste) on pienistä palasista tehty sommitelma. Palaset voivat olla värillistä lasia, kiveä, keramiikkaa tai jotain muuta materiaalia.[1] Palat kiinnitetään toisiinsa ja alustaansa erityisellä sideaineella, kitillä tai sementillä. Myös intarsiaa voidaan pitää mosaiikkina.

Roomalainen mosaiikki muinaisessa Herculaneumissa.

Suppeammassa merkityksessä mosaiikilla ymmärretään (pienempien koruesineiden) seinien ja holvien koristamistapaa, jossa kappaleet ovat joko kuosin mukaan leikattuja (florentiininen mosaiikki) tai kolmio- ja neliömäisiä, monikulmaisia ja epäsäännöllisiä, suunnilleen samankokoisia kivi-, lasi- ja terrakottanastoja. Vaikutuksen lisäämiseksi käytetään usein emalia ja kultaa (bysanttilainen, roomalainen, venetsialainen mosaiikki).

Itämailla alkunsa saaneena työtapana mosaiikki kehittyi aleksandrialaisella ja roomalaisella ajalla itsenäiseksi taiteenalaksi (Pompejin Aleksanterin taistelu) ja kohosi muinaiskristillisellä ajalla sekä seuraavilla vuosisadoilla Rooman, Ravennan, Konstantinopolin, Etelä-Italian ja Sisilian kirkoissa monumentaalisen seinämaalauksen arvoon. Myöhemmin mosaiikin syrjäytti esityksissään vapaampi öljyvärimaalaus, kunnes Italiasta lähtenyt herätys uudella ajalla on antanut tällekin vanhalle tekniikalle uutta virkeyttä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ”Osa 11 malaijit - Musiikkitiede”, Otavan suuri ensyklopedia, s. 4418. 2. painos. Helsinki: Otava, 1979. ISBN 951-1-05063-X.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä taiteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.