Monreale

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Monreale
Monrealen sijainti Palermon metropolikaupungissa
Monrealen sijainti Palermon metropolikaupungissa

Koordinaatit: 38°04′54″N, 13°17′20″E

Valtio Italia
Alue Sisilia
Metropolikaupunki Palermo
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 530,18 km²
Väkiluku (2017) 39 032Monreale ([monreˈaːle], sisiliaksi Murriali)[1] on kaupunki ja kunta Palermon metropolikaupungissa Sisiliassa, Etelä-Italiassa. Se sijaitsee Monte Caputon rinteessä, jolta avautuvat näkymät erittäin hedelmälliseen La Conca d’oron (Kultainen kuori) laaksoon. Se on appelsiini-, oliivi- ja mantelipuiden tuotantoalue, jonka tuotteita viedään suuria määriä vientiin. Kaupungissa on noin 39 000 asukasta ja se sijaitsee noin 7 kilometriä sisämaassa, etelään Palermosta.

Monreale muodostaa oman arkkihiippakuntansa. Siellä on Monrealen historiallinen normannilais-bysanttilainen katedraali, joka kuuluu yhdeksän rakennuksen Unescon maailmanperintökohteeseen Arabi-normannilainen Palermo sekä Cefalùn ja Monrealen katedraalikirkot.

Arabien miehitettyä Palermon (Sisilian emiraatti) Palermon piispa joutui siirtämään istuimensa pääkaupungin ulkopuolelle. Katedraalin rooli määrättiin vaatimattomalle pienelle kirkolle, Aghia Kiriakille läheisessä kylässä, joka tunnettiin myöhemmin nimellä Monreale. Normannien valloituksen jälkeen vuonna 1072 kristityt ottivat takaisin entisen Palermon katedraalin. Todennäköisesti kylän rooli väliaikaisena kirkollisena keskuksena vaikutti kuningas Vilhelm II:n päätökseen rakentaa katedraali sinne.[2]

Monreale oli pitkään pieni kylä. Alueelle tuli lisää ihmisiä ja kauppaa, kun Sisilian normannikuninkaat valitsivat alueen metsästysmaikseen ja kun kuninkaalliset rakensivat palatsin (joka on luultavasti tunnistettavissa nykyaikaisesta kaupungintalosta).

Kuningas Vilhelm II:n aikana perustettiin Cava de’ Tirrenistä tulleiden benediktiiniläismunkkien luostari kirkkoineen, ja sille annettiin hallittavaksi suuria omaisuuksia. Uudella rakennuksella oli myös tärkeä puolustustehtävä. Monreale oli Sisilian metropoliittaisen arkkipiispan kotipaikka, jolla oli siitä lähtien merkittävä vaikutus Sisiliaan.

1800-luvulla alaikäisten avioliitot tai avioliitot, jotka solmittiin ilman morsiamen vanhempien siunausta, tunnettiin ”Monrealen avioliittoina” Eliza Lynn Lintonin mukaan. Nämä viittasivat syrjäisissä paikoissa solmittuihin avioliittoihin, joissa lakia ei noudatettu.[3]

Tärkeimmät nähtävyydet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Benediktiiniläisluostari
Vilhelm II pyhittää Monrealen katedraalin Neitsyt Marialle.
Monrealen luostari.

Monrealen katedraali on yksi suurimmista säilyneistä esimerkeistä normanniarkkitehtuurista. Vilhelm II käynnisti sen rakennustyöt vuonna 1174 ja se valmistui neljä vuotta myöhemmin. Vuonna 1182 Neitsyt Marian syntymän kunniaksi omistettu kirkko nostettiin paavi Lucius III:n bullaan metropoliittakatedraaliksi .

Kirkko on Italian kansallinen muistomerkki ja yksi Sisilian tärkeimmistä nähtävyyksistä. Se on 102 metriä pitkä ja 40 metriä leveä. Julkisivua hallitsevat kaksi suurta tornia, joista toinen tuhoutui osittain salaman vaikutuksesta vuonna 1807, ja portaali romaanisilla pronssiovilla, jotka on koristellut Bonanno Pisano. Sisustuksen pohjana on ogivaalisilla arkadeilla jaettu latinalainen risti, ja sitä koristaa freskosarjat, jotka toteutettiin William II:n ja Sisilian Tancredin hallituskauden aikana (n. 1194). Luostarissa on 228 pientä pylvästä, joista jokainen on koristeltu erilaisilla provencelaisesta, burgundilaisesta, arabialaisesta ja Salernon keskiaikaisesta taiteesta saaduilla vaikutteilla.

Muita nähtävyyksiä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Castellaccio (”Paha linna”) on esimerkki linnoitetusta luostarista Monte Caputolla. Kuningas Vilhelm II rakennutti 764 metriä merenpinnan yläpuolella olevan linnan 1100-luvulla yhdessä katedraalin ja siihen liitetyn luostarin kanssa. Se on pohjaltaan epäsäännöllinen, kooltaan noin 80 m x 30 m, ja siinä on neljä tornia länsipuolella, keskitorni ja sisääntulotorni itäpuolella.
  • San Martino delle Scalen luostarikirkko, joka perustettiin 600-luvulla jKr. Sen pohjana on latinalainen risti, ja siinä on kupoli, kuori, jossa on Paolo De Matteisin (1727) maalauksia, kaksi pientä sivuapsista, kappelit poikkilaivassa ja kymmenen kappelia kussakin käytävässä. Sisustus on koristeltu vuonna 1602 stukoilla. Sakastin lähellä oleva kasteallas on vuodelta 1396.
  • Collegiatan kirkko (1500-1800-luvuilta)
  • Santa Ciriacan kirkko
  • San Silvestron kirkko

Kansainväliset suhteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monrealen ystävyyskaupunkeja ovat:

Merkittäviä ihmisiä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Rocky Segretta (1899–1953), yhdysvaltalainen jalkapalloilija.
  1. 'Monreale' on yhdistelmä sanoista monte-reale, ’kuninkaallinen vuori’, joksi sitä kutsuttiin Sisilian Roger I:n sinne rakentaman palatsin mukaan.
  2. Rodo Santoro: Palermo Cathedral,' Palermo: 1999, p. 7
  3. E. Lynn Linton: Some Sicilian Customs. The eclectic magazine of foreign literature, science, and art. New York: Leavitt, Trow, & Co., 1844. Teoksen verkkoversio (viitattu 12.6.2022).

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]