Cava de’ Tirreni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cava de' Tirreni

Cava de' Tirreni

Koordinaatit: 40°42′0″N, 14°42′20″E

Valtio Italia
Alue Campania
Maakunta Salernon maakunta
Hallinto
 – Pormestari
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 36,5[1] km²
Korkeus 102 m
Väkiluku (31.12.2019) 52 564[2]
 – Väestötiheys 1 439 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2
Postinumero 84013
Suuntanumero(t) 089
Cava de' Tirreni on kunta Campanian alueella Etelä-Italiassa noin 40 kilometriä Napolista kaakkoon.[3] Merkittäviä elinkeinoja ovat matkailu ja teollisuus.

Maantiede ja ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cava de' Tirreni sijaitsee lähellä Tyrrhenanmerta viitisen kilometriä Amalfin rannikolta sisämaahan. Cava de' Tirrenin ja meren välissä sijaitsee Vietri sul Maren kunta. Salerno on välittömästi kaakossa. Alueella vallitsee välimerenilmasto kuumine kesineen ja leutoine talvineen. Vuorten ympäröimä Cava de' Tirreni on ilmastoltaan rannikkoa sateisempi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cava de' Tirrenin alueen ensimmäiset asukkaat olivat etruskeihin kuulunut tyrrheenien heimo. Rooman valtakunnan aikana roomalainen aatelisto suosi aluetta virkistyskohteena. Varhaiskeskiaikana, joka Italian historiassa käsittää ajanjakson Rooman luhistumisesta toisen vuosituhannen taitteeseen, Cavan alue oli langobardien hallitseman Salernon kaupungin alaisuudessa ja se kuului Beneventon ruhtinaskuntaan. Toisen vuosituhannen alussa Cavaan perustettiin apottiluostari Abbazia territoriale della Santissima Trinità di Cava de' Tirreni, josta kehittyi yksi eteläisen Italian hengellisen elämän keskuksista. Paavi Bonifatius IX kohotti Cavan kaupungiksi 7. elokuuta 1394. Kaupungin viralliseksi nimeksi annettiin Cava, ja se muutettiin nykyiseen muotoonsa 1860-luvulla. Myöhäiskeskiaikana Cavan kaupalliseksi keskustaksi alkoi muotoutua Borgo Scacciaventi.[4]

Matkailijat alkoivat suosia Cavaa noin vuodesta 1700 alkaen ja 1800-luvulla napolilaiset taidemaalarit innostuivat paikkakunnan vehreistä maisemista. Kaupungin maine matkailukohteena kasvoi vähitellen, ja ensimmäisen maailmansodan jälkeen sitä kutsuttiin termillä "Stazione di Soggiorno e Turismo".[4] Liittoutuneet miehittivät Salernon seudun syyskuussa 1943 Operaatio Avalanchen yhteydessä.

Lokakuussa 1954 poikkeuksellisen voimakkaat sateet aiheuttivat tulvakatastrofin, jossa kuoli kymmeniä Cava de' Tirrenin asukkaita ja kaikkiaan 318 ihmistä Amalfin rannikkoseudulla. Irpinian maanjäristys marraskuussa 1980 vahingoitti myös Cava de' Tirreniä.

Cava de' Tirrenin merkittävin kirkko on 1500-luvulla rakennettu Duomo di Cava de' Tirreni. Kaupungin historiallisessa ydinkeskustassa on mittava katettujen jalkakäytävien verkosto. 1400- ja 1700-luvun taloja on paljon, ja barokki on laajalti edustettuna. Aukioista mainittakoon Piazza San Francesco.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cava de' Tirrenin keskeisiä elinkeinoja ovat matkailu, keraaminen teollisuus, tekstiiliteollisuus ja elintarviketeollisuus. Myös maatalous on edelleen tärkeä.[5][6] Cava de' Tirrenin rautatieasema, Stazione di Cava dei Tirreni, on rataosuudella NapoliSalerno 44,6 kilometriä Napolin päärautatieasemalta. Keskeinen moottoritieyhteys on Autostrada A 3 (Napoli–Salerno).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 14.7.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2019 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Arkistoitu 24.7.2019. Viitattu 14.7.2020. (italiaksi)
  3. Distanza Chilometrica Tra Cava de' Tirreni e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 14.7.2020. (italiaksi)
  4. a b La città Cittadicava.it. Viitattu 21.7.2020. (italiaksi)
  5. Cava de' Tirrèni Sapere.it. Viitattu 21.7.2020. (italiaksi)
  6. Cava de' Tirrèni Treccani.it. Viitattu 21.7.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Cava de’ Tirreni.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Cava de' Tirreni