Nocera Inferiore

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nocera Inferiore

Nocera Inferiore

Koordinaatit: 40°45′0″N, 14°38′0″E

Valtio Italia
Alue Campania
Maakunta Salernon maakunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 20,9[1] km²
Korkeus 43 m
Väkiluku (31.12.2019) 45 445[2]
 – Väestötiheys 2 169 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2
Postinumero 84014
Suuntanumero(t) 081
Nocera Inferiore on kunta Campanian alueella Etelä-Italiassa noin 35 kilometriä Napolista kaakkoon.[3] Paikkakunnan historia on sama kuin Nocera Superioren aina vuoteen 1850. Nocera oli ennen Rooman valtakunnan aikaa etruskien ja samnilaisten kaupunki. Maaperä on hedelmällistä ja maatalous on tärkeä elinkeino. Kaupungissa on myös runsaasti teollisuuslaitoksia.[4].[5]

Maantiede ja ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nocera Inferiore sijaitsee Salernon maakunnan luoteiskolkassa Monti Lattarin vuoriston pohjoisreunalla lähellä Tyrrhenanmerta. Kaupungin halki virtaa 24-kilometrinen Sarno-joki.

Alueella vallitsee välimerenilmasto kuumine kesineen ja leutoine talvineen. Nocera Inferioren vuotuinen keskilämpötila on 16,6 °C. Kylmin kuukausi on tammikuu, jonka keskilämpötila on 9,4 °C, lämpimin on elokuu, jonka keskilämpötila on 25,5 °C. Heinäkuu on vain aavistuksen viileämpi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antiikin aikana Nocerasta käytettiin nimeä Nuceria Alfaterna. Paikkakunta oli etruskien hallinnassa 400-luvulle eaa., jolloin samnilaiset ottivat sen haltuunsa. Vuonna 307 eaa. paikkakunnasta tuli roomalainen. Hannibalin joukot tuhosivat kaupungin vuonna 216 eaa., minkä jälkeen se rakennettiin uudelleen. Augustuksen aikana paikkakunnalle perustettiin roomalainen siirtokunta Nuceria Constantia. Rooman valtakunnan luhistumisen jälkeen keskiajalla Nocera kuului Beneventon ruhtinaskuntaan ja sen jälkeen Salernon valtapiiriin. Vuonna 1087 Nocerasta tuli osa Capuan ruhtinaiden läänityksiä. Roger II:n joukot hävittivät kaupungin 1137, ja sen asukkaat muuttivat toisaalle.[4][5]

Keskiajan lopulla kaupungin nimenä oli Nocera dei Pagani. Keskiajalta pitkälle uuteen aikaan paikkakuntaa hallitsivat mahtisuvut, kuten Acciaiuoli, Loffredo, Carafa ja Pio di Savoia. Maaorjuuden lakkauttamisen jälkeen 1806 Nocera päätyi ranskalaisten hallintaan. Vanha Nocera dei Pagani jaettiin hallintoalueisiin Corbara, Pagani, Sant’Egidio ja Nocera San Matteo, joista muodostetut Nocera Inferiore ja Nocera Superiore liitettiin sittemmin toisiinsa, kunnes 1851 ne jälleen erotettiin. Alue kärsi pahoin vuoden 1980 maanjäristyksessä.[4][5]

1200-luvulta peräisin olevassa Sant'Antonion kirkossa on Andrea Sabatinin fresko Sposalizio di Santa Caterina vuodelta 1519. Kaupungin eteläreunalla sijaitsee San Priscon kirkko ja kaupungin keskellä kohoavalla kukkulalla sijaitsee Sant'Andrean kirkko.[4] Samalla kukkulalla on myös Palazzo Fienga 1800-luvun puolestavälistä ja keskiaikainen Castello del Parco.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stadio San Francesco d'Assisi

Noceran Inferioren talouselämä perustuu monipuoliseen maatalouteen ja teollisuuteen.[4][5] Noceran rautatieasema, Stazione di Nocera Inferiore, sijaitsee rataosuudella NapoliSalerno 36,0 kilometriä Napolin päärautatieasemalta. Nocera Superioren rautatieasema sijaitsee kolmisen kilometriä Nocera Inferioren asemalta itään. Keskeinen moottoritieyhteys on Autostrada A 3 (Napoli–Salerno).

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noceran merkittävin jalkapalloseura on Associazione Sportiva Dilettantistica Nocerina 1910, lyhyemmin Nocerina. Se on yltänyt sarjatasolle Serie B. Seuran kotistadion on Stadio San Francesco d'Assisi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 26.7.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2019 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 26.7.2020. (italiaksi)
  3. Distanza Chilometrica Tra Nocera Inferiore e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 26.7.2020. (italiaksi)
  4. a b c d e Nocèra Inferióre Sapere.it. Viitattu 27.7.2020. (italiaksi)
  5. a b c d Nocera Inferiore Treccani.it. Viitattu 29.7.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Nocera Inferiore.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Nocera Inferiore