Napoli

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Napoli
(Comune di Napoli)
Veduta dalla loggetta di san martino, 02.JPG
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna

Napoli

Koordinaatit: 40°50′24″N, 14°15′06″E

Valtio Italia
Alue Campania
Metropolikaupunki Napoli
Perustettu 600 eaa.
Hallinto
 – Pormestari Luigi de Magistris
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 117 km²
Korkeus 17 m
Väkiluku (30.11.2016) 970 214[1]
 – Tiheys 8 300 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2
Postinumero 80100
Suuntanumero(t) 081
Lähteet: [2] = Väkiluku

Napoli (ital. Napoli, napolin kielellä Nàpule, etymol. m.kreik. Νεάπολις, Neápolis, ’uusi kaupunki’) on Etelä-Italian suurin kaupunki ja Campanian pääkaupunki. Siellä on noin miljoona asukasta[2] ja esikaupungit mukaan luettuina 3,7 miljoonaa. Se sijaitsee Napolinlahden rannalla Vesuviuksen ja Campi Flegrein, toisen tuliperäisen alueen, puolivälissä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirros keskiaikaisesta Napolista
(Liber Chronicarum 1493)

Kreikkalaiset Kymen siirtokunnan asukkaat perustivat Napolin 600- ja 500-lukujen eaa. välisenä aikana. Alun perin kaupungin nimi oli Neapolis, joka tarkoittaa kreikaksi uutta kaupunkia.

Rooman valtakunnan aikana kaupungissa säilyi kreikan kieli ja kreikkalaiset tavat. Rooman tuhoutumisen jälkeen monet kansat ja valtiot hallitsivat Napolia (mm. gootit, Bysantti, lombardit, normannit, svaabit, andecavit, aragonialaiset, espanjalaiset, itävaltalaiset, bourbonnit, ranskalaiset). Napoli oli itsenäinen herttuakunta 8401137 välisenä aikana. Vielä nykypäivänäkin kaupungissa on nähtävissä jälkiä sitä hallinneista kansoista.

Vuonna 1266 andecavit siirsivät pääkaupunkinsa Palermosta Napoliin. Pian Sisilian kuningaskunta erosi alueesta, Napoli tunnettiin tuolloin Napolin kuningaskuntana. Wienin kongressissa Napolista tuli Molempain Sisiliain kuningaskunnan pääkaupunki. Pääkaupungin aseman se menetti Italian yhdistymisen myötä.

Benito Mussolinin johtamat fasistit aloittivat marssin Roomaan Napolista lokakuussa 1922. Marssin seurauksena kuningas Viktor Emanuel III nimitti Mussolinin pääministeriksi ja fasistit saivat vallan Italiassa.

Napolilainen keittiö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Napolilainen pizza

Perimätiedon mukaan pizza on kotoisin Napolista. Kaupunkilaisten mukaan kahvi ja jäätelö ovat Napolissa maailman parhaita. Kaupunki on kuuluisa myös pastaruoistaan, joista esimerkkinä spaghetti con sugo di pomodoro, spagettia tomaattikastikkeessa, joka valmistetaan Campanian rinteillä kypsyneistä San Marzano -tomaateista.

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin museoita ovat muun muassa Napolin arkeologinen museo ja Certosa di Santa Martino.[3] Taidemuseossa on Michelangelon, Botticellin, Rafaelin ja Caravaggion töitä.

Kirkot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nähtävyyksiä kaupungin ulkopuolella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Napolin tärkeimmät nähtävyydet kaupungin ulkopuolella: Pompeji, Herculaneum ja Vesuvius. Itse kaupungissa on arkeologinen museo, johon on siirretty merkittävimmät löydökset Pompeijista. Napolinlahdella ovat muun muassa Ischian ja Caprin saaret sekä Sorrento ja Pozzuoli.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jäteskandaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mafia on haudannut Napolin seuduille suuret määrät eri puolilta Eurooppaa tuotuja myrkkyjätteitä, muun muassa Saksasta tuotua ydinjätettä. Myrkkyjä on myös karjan laidunalueilla. Syöpätapausten määrä on lisääntynyt seudulla hälyttävästi. Asian paljasti syksyllä 2013 entinen mafiapomo Carmine Schiavone.[4]

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Napolissa sijaitsee Napolin kansainvälinen lentoasema.

Kuuluisia napolilaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.demo.istat.it/bilmens2016gen/query.php?Rip=S4&Reg=R15&Pro=P063&Com=49
  2. a b Demographic Balance for the year 2008 – Municipality: Napoli ISTAT – Demography, Statistics, Demographic Balance, Resident Population. ISTAT. Viitattu 31.7.2009.
  3. a b c d e f g Päivi Tolonen: Mainettaan parempi. Aamulehti, 3.8.2011, s. B25.
  4. Petri Burtsov, Mafian hautaamien myrkkyjätteiden epäillään aiheuttavan syöpää Etelä-Italiassa, Yle.fi, uutiset, viitattu 6.11.2013

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]