Koordinaatit: 44°3′N, 9°50′E

Porto Venere

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Portovenere)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Portovenere
Tyyppi kulttuurikohde
Kriteerit II, IV, V
Tunnusnumero 826
Valintahistoria
Valintavuosi 1997

Portovenere
Porto Venere sijaitsee kapean niemen kärjessä.

Porto Venere (myös Portovenere) on kaupunki Italian Liguriassa. Kaupungissa oli vuoden 2015 lopulla 3 630 asukasta[1], ja se sijaitsee vaikeakulkuisella kallioniemellä La Spezian lahden länsipäässä.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunki on aikaisemmin saanut toimeentulonsa merenkulusta ja kalastuksesta, eivätkä yhteyden maitse ole nykyäänkään hyvät. Meriyhteys La Speziasta on kätevin tapa saapua Porto Venereen. Matkailu on nykyisin kaupungin tärkein elinkeino.[2] 1200-luvulta alkaen kaupungissa on järjestetty elokuussa kulkue Madonna Biancan kunniaksi.

Kulttuurikohde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin värikkäät ja kapeat talot ja niiden väliset carugi-kadut muodostavat pittoreskin kokonaisuuden. Niemen kärjessä sijaitsee vanha linnoitus. Portovenere muodostaa lähialueineen 47 neliökilometrin laajuisen suojelukohteen, johon kuuluvat Portoveneren lisäksi Cinque Terren rannikkoalue sekä Tinon, Palmarian ja Tinetton saaret. Alue on kuulunut Unescon maailmanperintöluetteloon vuodesta 1997.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Demographic Balance for the year 2015 and Resident Population from on 31st December Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 4.5.2017. (englanniksi)
  2. The Cinque Terre and Portovenere. Easy Guide. ISBN 978-8888080406. Casa Editrice RotalSele srl. Milano 2008.
  3. Portovenere, Cinque Terre, and the Islands (Palmaria, Tino and Tinetto) (Perintökohteen tiedot Unescon verkkosivuilla) whc.unesco.org. Viitattu 22.5.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]