Tarquinia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tarquinian vanhakaupunki
Tarquinian uurna-alue Monterozzi on maailmanperintökohde.
Velia Velcha, kuva Tomba della Orco -haudan seinällä
Tarquinian vaakuna

Tarquinia, antiikin Tarquinii, on historiallinen kaupunki Italiassa Viterbon maakunnassa Latiumin alueella. Keskiajalta vuoteen 1934 kaupunkia kutsuttiin nimellä Corneto.

Tarquiniassa on 16 475 asukasta (31.12.2015)[1].

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarquinii oli etruskien merkittävin kaupunki, ja modernin Tarquinian liepeillä onkin huomattavia muinaisjäänteitä heidän ajaltaan, kuten tuhansia hautoja käsittävä nekropoli, joka kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon.[2]

Legendan mukaan Tarquinius Superbus, Rooman viimeinen kuningas, oli kotoisin Tarquiniista.

Tarquinian haudat ovat geometrisesti koristeltuja, maahan kaivettuja hautoja. Niissä olevista kuvista vain harva viittaa suruun tai kuolemaan. Esimerkiksi Tomba del Orco -hauta on vuodelta 375 eaa., ja se on Spurinna-suvun ruumishauta. Kuvissa on etruskinainen, hellenististä ihmiskuvausta, tummat pilvet. Toisen kammion kuvituksessa on demoneita, hirviöitä ja Odysseus-aihe. Tomba degli Scudi eli kilpihauta on sotaisan Velcha-suvun hauta. He olivat sukua Spurinna-suvulle. Siinä on kuvailtu soittaja kulkueessa etruskijohtaja Laart Velchan kunniaksi. Maalauksissa on tarkasti kuvatut kengät, joka viittaa etruskien käsityötaitoon. Poikkeuksellisesti yhdellä naisella on surullinen ilme. Sankarillisuus ilmenee Vether-sankarin sauvasta.

400-luvulta on Naarasleijonahauta, jossa on kuvattu musiikkia, tanssia ja juhlia.[3] Maalauksissa on myös delfiineitä ja lentäviä lintuja.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Demographic Balance for the year 2015 and Resident Population from on 31st December Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 4.6.2017. (englanniksi)
  2. a b Etruscan Necropolises of Cerveteri and Tarquinia Unesco. Viitattu 20.12.2012.
  3. Tomb of Lioness mysteriousetruscans.com. Viitattu 20.12.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Italiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.