Casertan palatsi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Palatsin fasadia

Casertan palatsi (ital. Reggia di Caserta) on valtava entinen kuninkaanlinna Italian Casertassa. Sen rakennuttivat Bourbon-sukuun kuuluvat Napolin kuninkaat 1700-luvulla suurelliseen barokkityyliin. Linnan rakentamisen aikoihin Napoli ei ollut erityisen suuri tai vauras kuningaskunta, ja silti Casertan palatsi on suurin 1700-luvulla rakennettu palatsi. Palatsi puutarhoineen on UNESCOn maailmanperintökohde.[1]

Palatsin rakennuttamisen aloitti vuonna 1752 Kaarle VII. Hän ei kuitenkaan koskaan yöpynyt palatsissa, koska luopui vallasta Napolissa ennen palatsin valmistumista, ja siirtyi Espanjaan 1759 hallitakseen sitä Espanjan Kaarle III:na. Rakennustyöt vei päätökseen hänen kolmas poikansa ja seuraajansa Ferdinand.

Casertan palatsin suunnitteli italialainen arkkitehti Luigi Vanvitelli[2]. Palatsin esikuvana on Versailles, mutta siinä on muistumia myös Madridin kuninkaallisesta palatsista, jossa Kaarle oli viettänyt poikavuotensa. Palatsissa on noin 1200 huonetta. Sen ulkomitat ovat 247 x 184 metriä. Nelikulmainen palatsi sulkee sisäänsä neljä sisäpihaa.

Puistossa on kanava, joka etenee kohti horisonttia vesiputousten sarjana, ja suihkulähteitä, jotka virtaavat puutarha-altaisiin. Puisto muistuttaa tyyliltään Pietarhovia.

Toisen maailmansodan aikana yhdysvaltalaiset sotilaat käyttivät palatsia lepokotinaan.[3] Siellä on kuvattu useiden elokuvien palatsikohtauksia, esimerkiksi Tähtien sota -sarjaa ja Vaarallinen tehtävä III -elokuvan[4] kohtaus, jossa Lamborghini-auto palaa.

Kuvagalleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 18th-Century Royal Palace at Caserta with the Park, the Aqueduct of Vanvitelli, and the San Leucio Complex UNESCO. Viitattu 26.3.2022.
  2. Luigi Vanvitelli Encyclopedia Britannica. Viitattu 9.12.2021. (englanniksi)
  3. Caserta Palace used as a servicemen's hostel during World War 2 National Library New Zealand. Viitattu 26.3.2022.
  4. The Palace of Caserta in the Movies Reggia di Caserta. Viitattu 26.3.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Casertan palatsi.