Amalfin rannikko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Amalfin rannikko (Costiera Amalfitana) on rannikkokaistale eteläisessä Italiassa Salernon maakunnassa Campanian alueella. Se sijaitsee Sorrenton niemimaalla Salernonlahden pohjoisrannalla. Amalfin rannikko on suosittu matkailukohde. Vuonna 1997 tämä lähes 50 kilometriä pitkä rannikko ja noin 112 neliökilometrin laajuinen alue liitettiin osaksi Unescon maailmanperintöluetteloa.[1]

Amalfin rannikkoa

Kulttuurimaisema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amalfin rannikko liitettiin maailmanperintöluetteloon kulttuurimaisemana. Se on esimerkki Välimeren maisemasta, joka ilmentää kulttuurin ja luonnon arvoja sekä historiallista kehitystä.[2]

Amalfin rannikon vuorilla on runsaasti vaellusreittejä, muun muassa Sentiero degli Dei (suom. Jumalten polku), jotka kulkevät rannikkoa pitkin kylien ja muiden nähtävyyksien kautta.[3][4]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antiikin roomalaiset rakennuttivat Amalfin rannikolle huviloitaan. Vuonna 839 alueesta tuli itsenäinen Amalfin herttuakunta ja aikansa suuri meritasavalta. Se oli todellinen kauppamahti, joka kävi kauppaa Bysantin satamakaupunkien kanssa itäisellä Välimerellä.[5]

Kunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amalfin rannikko on 15 kunnan alueella. Kunnista 12 muodostavat rannikkokaistaleen: itäisin on Vietri sul Mare, joka sijaitsee aivan Salernon kaupungin länsipuolella Salernonlahden pohjukassa; läntisin on Positano, Sorrenton kaupungin itäpuolella. Kolme kunnista, Corbara, Sant'Egidio del Monte Albino ja Tramonti, sijaitsevat niemimaan keskiosassa, Lattarivuorten alueella. Alueen keskuspaikka on historiallinen noin 5 000 asukkaan Amalfin kaupunki. Rannikon paikkakunnat Amalfin ja Positanon välillä ovat Conca dei Marini, Furore ja Praiano. Amalfin ja Vietri sul Maren välillä sijaitsevat paikkakunnat ovat Atrani, Ravello, Scala, Minori, Maiori ja Cetara. Alueen suurimmat kunnat väestömäärältään ovat Sant'Egidio del Monte Albino (noin 9 000 asukasta), Vietri sul Mare (8 000 as.) ja Maiori (6 000 as.). Atrani on pinta-alaltaan vain 0,1 neliökilometriä.[6][7][8]

Panoraamanäkymä mereltä Amalfin kaupunkiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Costiera Amalfitana (Amalfin rannikon esittely Unescon verkkosivuilla) whc.unesco.org. Viitattu 11.2.2017. (englanniksi)
  2. Cultural Landscapes (Kulttuurimaiseman esittely perintökohteen verkkosivuilla) unescoamalficoast.it. Viitattu 11.2.2017. (englanniksi), (italiaksi)
  3. Nature Masterpieces (Luontokohteiden esittelyä perintökohteen verkkosivuilla) unescoamalficoast.it. Viitattu 12.2.2017. (englanniksi), (italiaksi)
  4. Hiking High Above the Sea Along the Path of the Gods (Praianolaisen matkailusivuston kävelyreittiesittely) amalficoasting.org. Viitattu 12.2.2017. (englanniksi), (italiaksi)
  5. History (Amalfin rannikon historian esittely perintökohteen verkkosivuilla) unescoamalficoast.it. Viitattu 11.2.2017. (englanniksi), (italiaksi)
  6. Costiera Amalfitana - Map of the inscribed property (jpg) (Maailmanperintökohteen kartta Unescon verkkosivuilla) whc.unesco.org. 1997. Viitattu 11.2.2017. (englanniksi)
  7. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Demographic Balance for the year 2015 and Resident Population from on 31st December Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Arkistoitu 16.10.2017. Viitattu 11.2.2017. (englanniksi)
  8. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 11.2.2017. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Unesco Amalfi Coast (Maailmanperintökohteen italialaiset verkkosivut) unescoamalficoast.it. (englanniksi), (italiaksi)