Koordinaatit: 43°4′N, 11°40′E

Pienza

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pienza
Pienzan tuomiokirkko
Pienzan tuomiokirkko

Pienza

Koordinaatit: 43°4′N, 11°40′E

Valtio Italia
Alue Toscana
Maakunta Siena
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 122 km²
Korkeus 491 m
Väkiluku (2005) 2 231
 – Tiheys 18 as./km²

Pienza on kaupunki Sienan provinssissa Val d’Orcian alueella Toscanassa Keski-Italiassa. Kaupunki sijaitsee Montepulcianon ja Montalcinon kaupunkien välillä. Kaupungin pinta-ala on 122 km² ja väkiluku (31. joulukuuta 2005) 2 231 asukasta. Kaupunkia pidetään renessanssiajan kaupunkisuunnittelun kehtona ja se on ollut Unescon maailmanperintöluettelossa vuodesta 1996 lähtien. Vuonna 2004 koko Val d’Orcian alue liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon.


Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aaneas Silvio Piccolomini (1405-1464) halusi tehdä kotikaupungistaan renessanssityylisen kaupunkisuunnittelun malliesimerkin. Kun hänet vuonna 1459 valittiin paaviksi, nimeltään Paavi Pius II, hän ryhtyi toteuttamaan suurisuuntaisista suunnitelmaansa, mutta ehti kuolla ennen hankkeen valmistumista. Siihen mennessä saatiin valmiiksi vain muutama rakennus, joista yksi on tuomiokirkko


Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki Pienzan tärkeät uskonnolliset ja maalliset rakennukset ovat Piazza Pio II:lla.

Aukion etelälaidalla on tuomiokirkko. Siellä on Paavi Pius II tilaamat alttaritaulut viideltä sienalaiselta taiteilijalta. Yksi alttaritauluista on Vecchiettan Neitsyt Marian taivaaseenastuminen.

Länsilaidalla on Palazzo Piccolomini, jossa Piccolominin suku asui 1960-luvun puoliväliin saakka. Sen ylellisiä juhlahuoneistoja ja keskiaikaisia aseita täynnä oleva Sala d'Armin (varuskasarmin) näkee vain opastetuilla kierroksilla.

Itälaidalla olevassa Museo Diocesanossa on maalauksia, veitoksia, kuvakudoksia ja muuta keskiajan ja renessanssin taidetta seudun kirkoista. Tärkeimpiä esineitä ovat Piuksen papinkaapu, jonka englantilaiset papit koruompelivat 1300-luvulla, Pietro Lorenzettin puinen alttaritaulu sekä 1100-luvulla tehty krusifiksi.

Tuomiokirkkoa vastapäätä on kaupungintalo, Palazzo Comunale.

Pienzassa on kuvattu kohtauksia elokuvasta Englantilainen potilas.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Firenze ja Toscana, Tammi 2007


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pienza.