Pius II

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pius II
Pintoricchio 012.jpg
Henkilötiedot
Koko nimi Enea Silvio Piccolomini
Syntynyt18. lokakuuta 1405
Pienza, Sienan tasavalta
Kuollut14. elokuuta 1464 (58 vuotta)
Ancona, Kirkkovaltio
Paavi
Paavius alkoi 19. elokuuta 1458
Paavius päättyi 14. elokuuta 1464
Edeltäjä Calixtus III
Seuraaja Paavali II
Pius II:n vaakuna.

Pius II (18. lokakuuta 140514. elokuuta 1464), alk. Enea Silvio Piccolomini, oli paavina 19. elokuuta 145814. elokuuta 1464.[1] Hän opiskeli Sienassa ja Firenzessä, nousi piispaksi ja osallistui Baselin kirkolliskokoukseen (1431–1439). Hän matkusteli paavin lähettiläänä Euroopassa ja asettui Fredrik III:n hoviin Wieniin.

Paavi Pius II oli renessanssi-ihminen aidoimmillaan: lukenut, avarakatseinen ja kiintynyt antiikin kulttuuriin, luontoon ja matkustamiseen. Ennen kuin hänet valittiin paaviksi, hän matkusteli laajalti.

Sienan katedraalin kirjastossa, Libreria Piccoliminissa, hänen veljenpoikansa (myöhempi paavi Pius III), tilaamat freskot kertovat hänen matkoistaan. Kuvissa nähdään hänet Sveitsin Baselissa, Skotlannissa ja Saksassa, hänen vihkimisensä kardinaaliksi ja paaviksi sekä hänet suorittamassa Katariina Sienalaisen pyhimykseksi julistamisen seremoniaa.[2]

Myös paavi Pius II:na hän teki eurooppalaista politiikkaa: hän sai Ranskan kuninkaan lieventämään paavinvastaisia määräyksiään, yllytti kuninkaita ja herttuoita varustamaan ristiretkeä turkkilaisia vastaan ja pyrki välittäjäksi rauhanneuvotteluissa Puolan ja preussilaisten välillä.

Hän julkaisi useita kaunokirjallisia teoksia: runoja, komedioita sekä eroottisen romaanin Eurialus ja Lucretia. Hän kirjoitti myös historianteoksia, muun muassa osittain omaelämäkerrallisen teoksen Fredrik III:sta.

Paavi Pius II oli syntynyt Pienzassa. Paaviksi valitsemisen jälkeen hän ryhtyi toteuttamaan suurisuuntaisia rakennussuunnitelmia synnyinkaupungissaan. Hän ei kuitenkaan nähnyt niiden toteutumista kuin osin, koska hän kuoli ennen niiden valmistumista.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hanska, Jussi: Kristuksen sijaiset maan päällä? Paaviuden historiaa apostoli Paavalista Johannes Paavali toiseen. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2005. ISBN 951-746-719-2.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hanska 2005, s. 322.
  2. a b Firenze ja Toscana, Tammi 2007

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Emblem of the Papacy SE.svg Edeltäjä:
Calixtus III
Paavi Seuraaja:
Paavali II
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.