Siena

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kaupunkia Keski-Italiassa. Siena on myös väri, ja automallia käsittelee artikkeli Fiat Siena.
Siena
Sienan historiallista keskustaa
Sienan historiallista keskustaa
vaakuna
vaakuna

Siena

Koordinaatit: 43°19′06″N, 11°19′53″E

Valtio  Italia
Alue Toscana
Maakunta Siena
Hallinto
 – Pormestari Bruno Valentini
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 118,71[1] km²
Korkeus +322[1] m
Väkiluku (2015) 53 903[1]
 – Väestötiheys 454,1[1] as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2
Postinumero 53100[1]
Suuntanumero(t) 0577[1]
Rekisterikilpi SI[1]

Piazza del Campo Sienassa

Siena on kaupunki Keski-Italiassa Toscanan alueella, 322 metrin korkeudessa. Se on Sienan maakunnan pääkaupunki. Vuonna 2015 siellä oli arviolta 53 903 asukasta.[1] Sienan historiallinen keskusta on sisällytetty Unescon maailmanperintöluetteloon.[2] Keskusta jakautuu vanhastaan 17 kaupunginosaan (contrada), joista useimmilla on jonkin eläimen nimi ja oma vaakunansa, jossa on kaupunginosan nimikkoeläimen kuva.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sienan asuttivat ensimmäisinä etruskit.[3] Legendan mukaan kaupungin perusti Rooman perustaja Remuksen poika Senius. Romuluksen ja Remuksen kuvia on kaikkialla Sienassa. Siena tunnettiin roomalaisaikana nimellä Saena Julia.[4]

Siena oli syrjässä roomalaisten kulkureiteiltä, eikä kristinuskokaan levinnyt sinne ennen kuin 400-luvulla. Kaupunki alkoi kukoistaa vasta langobardien vallattua lähiseudut. Välttääkseen bysanttilaisten hyökkäykset langobardit ohjasivat Roomasta pohjoiseen kulkevan liikenteen Sienan kautta, ja pyhiinvaeltajien virta rikastutti kaupunkia seuraavien vuosisatojen ajan.

Kaarle Suuri sai kaupungin haltuunsa vuonna 774. Toscanan kreivitär Matildan kuoltua 1114 hänen valtakuntansa hajosi useihin pieniin ruhtinakuntiin. Siena julistautui itsenäiseksi 1167. 1100-luku oli Sienan kulta-aikaa, ja monet merkittävät rakennukset kuten Sienan katedraali ovat siltä vuosisadalta. Sienan yliopisto on perustettu vuonna 1203.[3]

1300-luvulla Siena oli Euroopan suurimpia kaupunkeja. Se oli myös rikas pankkikeskus, jossa oli paljon villakutomoita. Niiden tuotolla rahoitettiin komeita rakennuksia ja taidetilauksia. Sienan vauraus päättyi mustan surman riehuttua kaupungissa vuonna 1348. Tällöin väkiluku romahti 100 000:sta noin kolmannekseen.

Vuonna 1557 Siena liitettiin Medicien hallitsemaan Toscanan suurherttuakuntaan.[3][4] Silloin alkoi Sienan historiassa kausi, jolloin se oli oikeastaan pelkkä mitätön maakuntakaupunki. Tässä oli kuitenkin se etu, että keskiaikainen ydinosa säilyi, sillä siellä ei 1400-luvun alun jälkeen juuri rakennettu uutta eikä purettu vanhaa.

Syrjäisenä seutuna Siena säästyi toisen maailmansodan tuhoilta ja alkoi kasvaa 1900-luvun jälkipuoliskolla. Tuona aikana Monte dei Paschi di Siena, kaupungin vanhin, vuonna 1472 perustettu pankki, nousi yhdeksi Italian suurimmista rahalaitoksista.

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sienan tärkeimpiä nähtävyyksiä Sienan katedraalin lisäksi on kaupungin keskustassa oleva aukio, Piazza del Campo. Muista nähtävyyksistä suosituimpia ovat katedraalimuseo, Museo dell’Opera del Duomo sekä entinen sairaala, Ospedale di Santa Maria della Scala, joka toimii nykyään museo- ja kulttuuritilana.

Palio di Siena[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sienan palio on kahdesti vuodessa, 2. heinäkuuta ja 16. elokuuta käytävä hevosten laukkakilpailu, jossa kilpailevat kaupungin seitsemäntoista kaupunginosaa. Kilpailun puitteet ovat mahtavat, ja se on Sienan suosituin turistitapahtuma. Kilpailuun liittyy paljon juonittelua kaupunginosien kesken.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalkapalloseura AC Siena putosi Italian pääsarjasta 2013.lähde? Sienalainen koripalloseura Mens Sana Basket on voittanut Italian mestaruuden kolmesti 2000-luvulla.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h Italy: Toscana citypopulation. Viitattu 30.9.2016.
  2. Historic Centre of Siena unesco. Viitattu 17.9.2015.
  3. a b c Siena. Encyclopædia Britannica, 1911. Artikkelin verkkoversio.
  4. a b Siena | Italy | Britannica www.britannica.com. Viitattu 23.3.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]