Syrakusa

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Syrakusa
(Sarausa)
Siracusa
Piazza Duomo
Piazza Duomo

Syrakusa

Koordinaatit: 37°05′N, 15°17′E

Valtio Italia
Alue Sisilia
Maakunta Syrakusa
Perustettu 734 eaa
Hallinto
 – Pormestari Roberto Visentin (PdL)
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 204,1 km²
Korkeus 17 m
Väkiluku (2009) 124 453
 – Tiheys 609,8 as./km²

Syrakusa (m.kreik. Συράκουσαι, Syrákūsai, lat. Syracusae, ital. Siracusa, sisiliaksi Sarausa) on kaupunki Italiassa Sisilian itärannikolla. Se on samannimisen maakunnan pääkaupunki. Kaupungissa on 121 000 asukasta. Kaupungissa on useita historiallisia nähtävyyksiä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syrakusan perustivat 734 eaa. helleenisiirtolaiset Korintista. Kaupunki menestyi ja oli ajoittain voimakkain kreikkalainen kaupunki Välimerellä ja huomattava kilpailija Karthagolle. Samaan aikaan kuin kreikkalaiset taistelivat sotaansa Persian mahtavaa voimaa vastaan, syrakusalaisten päällikön Gelonin kerrotaan voittaneen karthagolaiset loistavasti. Kiitolliset syrakusalaiset antoivat hänelle itsevaltiuden, jossa virassa hän oli hyvämaineinen. Gelonin seuraaja Hieron kasvatti Syrakusan mahtia. Hieron tuki runoilijoita ja muita taiteilijoita, joita hän kokosi hoviinsa. Heistä mainittakoon varsinkin Thebessä syntynyt runoilija Pindaros, joka on kuolemattomissa lauluissa ylistellyt voittajia maanmiestensä kilpaleikeissä. Tyrannit hallitsivat Syrakusaa joitakin keskeytyksiä lukuun ottamatta vuoteen 211 eaa. asti.[1]

400-luvun lopussa Syrakusa joutui peloponnesolaissotaan Ateenan kanssa. Syrakusalaiset hankkivat Spartasta kenraalin, joka löi ateenalaiset. Vuonna 401 eaa. Syrakusasta lähti 3 000 hopliittia Kyyros nuoremman armeijaan. 300-luvun eaa. alussa tyranni Dionysios voitti Karthagon ja esti sitä valtaamasta koko Sisiliaa.

Kuuluisin syrakusalainen on filosofi Arkhimedes. Hänen monia keksintöjään käytettiin kaupungin puolustukseen roomalaisia vastaan. Syrakusa oli tuolloin Karthagon liittolainen toisessa puunilaissodassa. Kaupunki kesti piiritystä kolme vuotta ennen kuin se vallattiin 212 eaa.

Vuoden 878 valloitus merkitsi kaksivuosisataista saraseenivaltaa. Vuonna 1085 normannit valloittivat Syrakusan ja perustivat Sisilian kuningaskunnan. Keisari Henrik VI liitti sen vuonna 1194 Pyhään saksalais-roomalaiseen keisarikuntaan. Fredrik II:n valtakaudella Syrakusa kukoisti. Anjoun ja Aragonian välisessä kamppailussa Syrakusa liittyi Aragonian puolelle ja löi Anjoun 1298, jolloin se sai espanjalaisilta hallitsijoilta palkkiona suuret etuoikeudet.

Kaupunkiin iski kaksi tuhoisaa maanjäristystä vuosina 1542 ja 1693 sekä rutto vuonna 1729. Enemmän tuhoa aiheuttivat kuitenkin toisen maailmansodan liittoutuneiden ja Saksan pommitukset 1943.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Otto Sjögren: Historiallinen lukukirja: Vanha ja Keski-aika, WSOY, 1888. (Project Gutenbergin skannaama).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]