Syrakusa

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Syrakusa
(Sarausa)
Siracusa
Piazza Duomo
Piazza Duomo

Syrakusa

Koordinaatit: 37°05′N, 15°17′E

Valtio Italia
Alue Sisilia
Maakunta Syrakusa
Perustettu 734 eaa
Hallinto
 – Pormestari Roberto Visentin (PdL)
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 204,1 km²
Korkeus 17 m
Väkiluku (2009) 124 453
 – Tiheys 609,8 as./km²

Syrakusa (muinaiskreikaksi Συράκουσαι, Syrákūsai, lat. Syracusae, ital. Siracusa, sisiliaksi Sarausa) on kaupunki Italiassa Sisilian itärannikolla. Se on samannimisen maakunnan pääkaupunki. Kaupungissa on 121 000 asukasta. Kaupungissa on useita historiallisia nähtävyyksiä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syrakusan perustivat 734 eaa. helleenisiirtolaiset Korintista. Kaupunki menestyi ja oli ajoittain voimakkain kreikkalainen kaupunki Välimerellä ja huomattava kilpailija Karthagolle. Samaan aikaan kuin kreikkalaiset taistelivat sotaansa Persian mahtavaa voimaa vastaan, kerrotaan syrakusalaisten päällikön Gelonin loistavasti voittaneen karthagolaiset. Kiitolliset syrakusalaiset silloin hänelle antoivat itsevaltiuden, jossa virassa hän oli hyvämaineinen. Gelonin seuraaja Hieron kasvatti Syrakusan mahtia. Hieron tuki runoilijoita ja muita taiteilijoita, joita hän kokosi hoviinsa. Heistä mainittakoon varsinkin Pindaros, joka Thebessä syntynyt runoilija on kuolemattomissa lauluissa ylistellyt voittajia maanmiestensä kilpaleikeissä. Tyrannit hallitsivat Syrakusaa vuoteen 211 eaa. asti, joitakin keskeytyksiä lukuun ottamatta.[1]

400-luvun lopussa Syrakusa joutui Peloponnesolaissotaan Ateenan kanssa. Syrakusalaiset hankkivat Spartasta kenraalin, joka löi ateenalaiset. Vuonna 401 eaa. Syrakusasta lähti 3000 hopliittia Kyyros nuoremman armeijaan. 300-luvun eaa. alussa tyranni Dionysios voitti Karthagon ja esti sitä valtaamasta koko Sisiliaa.

Kuuluisin syrakusalainen on filosofi Arkhimedes. Hänen monia keksintöjään käytettiin kaupungin puolustukseen roomalaisia vastaan. Syrakusa oli tuolloin Karthagon liittolainen toisessa puunilaissodassa. Kaupunki kesti kolme vuotta piiritystä, ennen kuin vallattiin 212 eaa.

Vuoden 878 valloitus merkitsi kaksivuosisataista saraseenivaltaa. Vuonna 1085 normannit valloittivat Syrakusan ja perustivat Sisilian kuningaskunnan. Keisari Henrik VI liitti sen vuonna 1194 Pyhään saksalais-roomalaiseen keisarikuntaan. Fredrik II:n valtakaudella Syrakusa kukoisti. Anjoun ja Aragonian välisessä kamppailussa Syrakusa liittyi Aragonian puolelle ja löi Anjoun 1298, jolloin se sai espanjalaisilta hallitsijoilta palkkiona suuret etuoikeudet.

Kaupunkiin iski seuraavina vuosisatoina kaksi tuhoisaa maanjäristystä 1542 ja 1693 ja 1729 rutto. Enemmän tuhoa aiheuttivat kuitenkin toisen maailmansodan liittoutuneiden ja Saksan pommitukset 1943.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Otto Sjögren: Historiallinen lukukirja: Vanha ja Keski-aika, WSOY, 1888. (Project Gutenbergin skannaama).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Syrakusa.