Anjou

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee historiallista maakuntaa. Anjou on myös viininviljelyalue.
Anjoun sijainti Ranskan kartalla

Anjou (lat. Andegavia) on historiallinen maakunta Loiren laaksossa Länsi-Ranskassa. Se vastaa suunnilleen nykyistä Maine-et-Loiren departementtia. Maakunnan nimi tulee gallialaisesta Andecavi-heimosta.

Anjoun vaakuna.

Anjou sai kreivikunnan oikeudet 900-luvulla, herttuakunnan oikeudet vuonna 1360. Se kuului Englannin kuninkaalle 1154–1204 ennen joutumistaan Ranskalle.

Kuningas Ludvig IX antoi 1246 Anjoun herttuan arvon veljelleen Kaarlelle, josta tuli myöhemmin Napolin ja Sisilian kuningas Kaarle I. Anjoun suku hallitsi Napolia vuoteen 1435. Viimeinen Anjoun herttua kuoli 1481, ja Anjou palautui Ranskalle.

Anjoun suvun kuninkaat hallitsivat 1300-luvulla myös Puolaa ja Unkaria. Unkarissa ensimmäinen Anjoun suvun kuningas oli Kaarle Robert, Kaarle I:n pojanpojanpoika, joka hallitsi 1310–1342. Kaarle Robertin poika Ludvig tuli Unkarin kuninkaaksi isänsä kuoleman jälkeen ja nousi 1370 myös Puolan valtaistuimelle. Ludvigin kuoltua 1382 Puolan ja Unkarin personaaliunioni hajosi. Hänen tyttäristään Mariasta tuli Unkarin ja Jadwigasta Puolan kuningatar.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä Ranskaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.