Mulhouse

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mulhouse
Mulhouseviews.png
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Mulhouse

Koordinaatit: 47°44′58″N, 07°20′24″E

Valtio Ranska
Alue Alsace
Departementti Haut-Rhin
Hallinto
 – Kaupunginjohtaja Jean Rottner
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 22,18 km²
Korkeus 240 m
Väkiluku 110 514[1] (2 006)
 – Tiheys 4 982,6 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2
Postinumero 68100

Mulhouse ([myluz], saks. Mülhausen, elsassiksi Milhüsa) on kaupunki ja kunta Itä-Ranskassa, lähellä Saksan ja Sveitsin rajaa. Mulhouse sijaitsee Alsacen alueella (région), Haut-Rhinin departementissa. Mulhouse on arrondissementtinsa aliprefektuuri. Yli 110 000 asukkaallaan Mulhouse on Alsacen toiseksi väekkäin kaupunki Strasbourgin jälkeen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen maininta nykyisestä Mulhousesta tunnetaan vuodelta 803 nimellä Mulinhuson. Keskiajalla Mülhausen kuului Pyhään saksalais-roomalaiseen keisarikuntaan vapaana valtakunnankaupunkina (freie Reichsstadt). Vuonna 1515 se liittyi Sveitsin valaliittoon. Vaikka Ranska liitti itsensä Mülhausenin ympäristön 1600-luvulla, itse kaupunki säilyi edelleen Sveitsiin kuuluvana vapaana tasavaltana vuoteen 1798, jolloin se päätti liittyä Ranskaan. Ranskan direktorio vahvisti liitoksen samana vuonna.

Vuosina 1870–1918 Mülhausen kuului Saksan keisarikuntaan osana Elsass-Lothringenia. Ensimmäisen maailmansodan alkaessa ranskalaiset miehittivät kaupungin 8. elokuuta 1914, mutta joutuivat perääntymään Mulhousen taistelussa. Sodan jälkeen Elsass-Lothringen liitettiin takaisin Ranskaan. Toisessa maailmansodassa Saksa valloitti kaupungin 1940, mutta menetti sen jälleen 1944.

Mulhouse oli Elsassin ja nykyisen Ranskan alueen teollisen vallankumouksen kärjessä. Kaupungin kehitystä ovat jouduttaneet tekstiili- ja nahkateollisuus sekä myöhemmin kemianteollisuus ja insinööritieteet 1700-luvun puolivälistä. Vuonna 1962 Mulhousessa alettiin valmistaa autoja (nykyisin Peugeot Mulhouse). Tekstiiliteollisuuden seurauksena kaupungilla on tiiviit siteet Louisianaan ja Levanttiin, joista tuotiin puuvillaa.

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musée National de l’Automobile de Mulhouse

Mulhousessa on monia teknillisiä museoita, muun muassa automuseo (Musée National de l'Automobile de Mulhouse) Schlumpfin kokoelma, johon kuuluu 400 autoa, Ranskan rautatiemuseo (Musée Français du Chemin de Fer), tekstiilimuseo (Musée de l’Impression sur Étoffes), Electropolis ja historiallinen museo.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mulhouse sijaitsee erittäin vilkasliikenteisen rautatielinjan Basel–Mulhouse–ColmarStrasbourg varrella. Toinen tärkeä rata yhdistää Mulhousen Belfortiin. Lisäksi kaupungista on harvaan liikennöity paikallisjunayhteys Reinin yli Saksan Müllheimin kautta Freiburgiin.

Mulhousen koillispuolella risteävät moottoritiet A 35 ja A 36, jotka yhdistävät kaupungin Strasbourgiin, Etelä-Ranskaan, Saksaan ja Sveitsiin.

Mulhousea lähinnä sijaitseva lentoasema on Ranskan ja Sveitsin yhteinen EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg.

Kahden Reinin sivujoen, Dollerin ja Illin, varrella sijaitsevan Mulhousen kolme satamaa (Illzach, Ottmarsheim ja Huningue) kytkevät kaupungin keskieurooppalaiseen vesiliikenneverkostoon.

Mulhousen paikallisliikennettä palvelee vuonna 2006 avattu kolmelinjainen raitiotie. Lisäksi kaupungissa liikennöi duoraitiovaunuja, jotka hyödyntävät keskustan ulkopuolella myös rautatieverkkoa.[2] Kaupungissa liikennöi myös 20 paikallisbussilinjaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Résultats du recensement de la population 2006 Institut National de la Statistique et des Études Économiques. Viitattu 3.8.2009. (ranskaksi)
  2. Présentation Le portail ferroviaire. Viitattu 28.12.2016. (ranskaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]