Guyenne

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Guennen vaakuna, jossa sama vaakunaeläin kuin Englannin kuninkaan vaakunassa, jossa niitä on kuitenkin kolme, kaksi muuta tulevat Normandian vaakunasta.

Guyenne ([gɥijɛn], oksitaniaksi Guiana [’gjanɔ]) on Ranskan alue, joka rajat ovat vaihdelleet eri aikoina. Alue sijaitsee Ranskan lounaisosassa.

Alueen nimi juontaa Akvitania-käsitteen kansanomaisesta kehityksestä. Alussa perusterminä 1100- ja 1200- luvuilla oli ”Agulaine”, josta vähitellen A katosi, näin muotoutui langues d’oïl’in termiksi Aguilaine > Guyenne sekä oksitaniaksi Agulaine > Guiana. Näin termejä käytettiin Akvitanian sijasta paikallisesti aina 1200-luvulta 1700-luvulle saakka.

Tämän vanha lounaisen Ranskan maakunnan pääkaupunki on ollut Bordeau ja näin alue sekaantuu käsitteenä Akvitanian kanssa, kuten myös pohjoisempi Gascognen aluekin. Termi Guyenne on myös merkinnyt Englannin kuninkaan Ranskassa sijainneita läänityksiä, joten Pariisin rauhan (1259) jälkeen alue käsitti Limousin, Périgordin, Quercyn, Rouerguen, Agenaisin, sekä alueita Saintongesta ja Gascognesta.

Nykyisin termillä Guyenne ei ole minkäänlaista poliittista tai yhteiskunnallista merkitystä.