Karthago

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Karthagon sijainti
Puunilaiselta ja Euralaiselta ajalta jäljelle jääneet rauniot nyky-Karthagon kartalla

Karthago oli historiallinen kaupunki Pohjois-Afrikassa nykyisessä Tunisiassa. Nimi tulee foinikian kielen sanoista Qart-Hadašt, jotka tarkoittavat uutta kaupunkia. Karthagolla tarkoitetaan myös kaupungin muodostamaa imperiumia siirtokuntineen.

Tyroksen kaupungista tulleet foinikialaiset perustivat Karthagon vuonna 814 eaa. Kaupankäynnin ansiosta Karthagosta tuli 500-luvulla eaa. läntisen Välimeren alueen suurvalta.[1]

Roomalaiset löivät Karthagon niin sanotuissa puunilaissodissa. Karthago tuhottiin 146 eaa. kolmannen puunilaissodan jälkeen. Tuota sotaa edelsi kuuluisa senaattori Caton lausahdus ”ceterum censeo Carthaginem esse delendam”: ”muuten olen sitä mieltä, että Karthago on tuhottava”.

Karthagon hallitusmuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karthago oli kauppatasavalta, jonka valtiomuoto muistutti Rooman valtiomuotoa. Sitä johti kaksi suffeettia, jotka senaatti valitsi Rooman konsulien tavoin vuodeksi kerrallaan. Suffeetti on usein käännetty tuomariksi, koska nämä seemiläisten kielten sanat palautuvat samaan kantasanaan. Senaatin lisäksi oli kansankokous. Karthagon sotilasjohtajat valittiin ammatillisin perustein pitkiksi kausiksi, mutta epäonnistumisista heitä voitiin rangaista jopa kuolemalla.[2]

Uskonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karthagolaiset olivat babylonialaisten tavoin Baalin palvojia. Se kuvastuu heidän sotilasjohtajiensa nimissä: Hannibal tarkoittaa 'Baal on suosinut', Hasdrubal 'Baal on auttanut'. Karthagosta on peräisin uskonnollinen käsite molek, josta on muodostunut moolok. Se tarkoitta lapsiuhria. Lasten uhraaminen jumalille jatkui 600-luvulle eaa. asti.[2]

Puunilaissodat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Puunilaissodat

Roomalaiset löivät Karthagon niin sanotuissa puunilaissodissa. Sana puunilainen tarkoittaa juuri karthagolaista; se tulee latinan sanasta poenus, josta on johdettu adjektiivi punicus.[2] Karthago tuhottiin 146 eaa. kolmannen puunilaissodan jälkeen. Tuota sotaa edelsi kuuluisa senaattori Caton lausahdus ”ceterum censeo Carthaginem esse delendam”: ”muuten olen sitä mieltä, että Karthago on tuhottava”. Caesarin aikana alkoi kaupungin jälleenrakennus, sillä sen maantieteellinen sijainti oli niin edullinen, ettei sitä voitu olla hyödyntämättä.

Karthago Rooman osana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämän jälkeen Karthagosta tuli tärkeä osa Rooman valtakuntaa. Roomalainen Karthago oli jälleen sekä kauppa- että sotilaallinen keskus. Erityisen merkittävä se oli laivaston kannalta.

Rooman valtakunnan oloihin nähden Karthagoon syntyi merkittävä kristillinen yhteisö jo varhain ja siitä tulikin piispanistuinkaupunki. Esimerkiksi kirkkoisä Augustinus kasvoi siellä. Karthago eli loistokauttaan ja oli Rooman jälkeen suurin kaupunki valtakunnan länsiosissa (latinankielisessä Roomassa).

Vuonna 439 vandaalit valtasivat Karthagon, mutta bysanttilainen kenraali Belisarius valtasi sen takaisin vuonna 533. Bysantti menetti Karthagon arabeille vuonna 698.

Nykyajan Karthago[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin Karthago on Tunisin läheisyydessä sijaitseva huvilaesikaupunki. Sen alueella sijaitsee kuitenkin myös arkeologinen kaivausalue, jossa roomalaisaikaisen Karthagon keskeisimmät osat on kaivettu esiin. Asukkaita on 16 425 (arvio 1.7.2012, 2004: 15 922).[3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Carthage - chronology Channel4 [vanhentunut linkki]
  2. a b c Erling Bjøl ja Leo Hjortsø: Otavan suuri maailmanhistoria 4: Rooman valtakunta, s. 70-72. Otava, 1983. ISBN 951-1-07160-2.
  3. Institut national de la statistique: Estimation de la population par commune au 1er juillet 2012 1.7.2012. Viitattu 16.7.2013.
  4. Recensement de 2004 (Institut national de la statistique INSTITUT NATIONAL DE LA STATISTIQUE Viitattu 19.7.2012 (ranskaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]