Isis

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee muinaisen Egyptin jumalatarta. Muita merkityksiä luetellaan täsmennyssivulla.
Isis
Isis.svg
Isis
hieroglyfein
Q1 X1

tai
Q1 X1
H8
muita nimiä
Iset
kulttikeskus
Filae
roolit
äitiys

Isis (muinaiskreikka: Ἶσις, Îsis; alkuperäinen egyptiläinen ääntämys todennäköisemmin "Aset" tai "Iset") on Egyptin polyteistisen jumalkaartin äitijumalatar. Häntä palvottiin muinaisen Egyptin uskonnossa ja myöhemmin hänen palvontansa laajeni läpi koko Rooman valtakunnan ja suuren kreikkalais-roomalaisen maailman. Isistä palvotaan tänäkin päivänä eri uskonnollisissa yhteyksissä, mukaan lukien tietyt pakanalliset uskontokunnat, nykypäivän jumalatarliike ja uskonnolliset organisaatiot kuten the Fellowship of Isis.lähde?

Isis imettämässä Horusta.

Isis oli suuri äiti, kuolematon puoliso, taivaankuningatar sekä perheen ja perhearvojen puolustaja. Hän oli Osiriksen sisarpuoliso ja Horuksen äiti. Kaikista Egyptin jumalista Isistä palvottiin pisimpään, aina Kleopatran aikoihin asti.[1]

Isis kuvataan naisena, jonka pään päällä on valtaistuinta symboloiva hieroglyfi. Hänet saatettiin myös kuvata Hathorin kaltaisena naisena, jolla on pään päällä auringonkehrä ja lehmänsarvet. Tässä muodossa häntä on vaikea erottaa Hathorista.

Uudessa valtakunnassa ja varsinkin viimeisellä esikristillisellä vuosituhannella Isis omaksui yhä selvemmin Hathorin aseman sekä tehtävät. Samalla hänessä yhdistyivät myös monien muiden äitijumalattarien tehtävät ja asemat, kunnes hänet tunnettiin lopulta kaukana Egyptin rajojen ulkopuolellakin "kaikkien jumalattarien jumalattarena".

Isiksen päätemppeli oli Filaen saarella Assuanin lähellä. Isis oli niin vahva jumala, että kultti jatkui vielä muinaisegyptiläisen kulttuurin sammuttua. Isiksen palvonta levisi laajalle, ja hänelle omistettuja temppeleitä tunnetaan roomalaisajalta Lontoosta saakka.

Isis oli pääasiassa parannustaidon jumalatar. Osiris-myytissä hän edusti Horuksen äitiä. Koska faaraon katsottiin olevan Horuksen edustaja maan päällä, Isistä pidettiin faaraon jumalallisena äitinä. Tästä syystä faaraoiden äitejä kutsuttiin Isis-jumalattariksi. Monissa maalauksissa kuvataan Isistä imettemässä faaraota, joko lehmän tai ihmisen hahmossa.

Koska Isis paransi Osiris-myytissä lapsensa Horuksen skorpionin pistettyä tätä, Isikseltä pyydettiin usein apua, jos lasta oli purrut käärme tai pistänyt skorpioni.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Zelda Sharif s. 28

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.