Byblos

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Obeliskitemppeli Bybloksessa

Byblos (m.kreik. βύβλος) on kaupunki Libanonissa. Kaupunki on vanhan ajan foinikialainen kaupunki, jonka kreikankielinen nimi on Byblos. Byblos toimitti faaraoiden Egyptille Libanonin setripuuta.

Muinaisten foinikialaisten nimi kaupungille oli Gebal. Nykyään kaupungin nimi on arabiaksi Jbeil eli Džebail (arab. جبيل‎). Byblos on eräs maailman pisimpään asutetuista kaupungeista ja se on ollut asutettu jo vuoden 5000 eaa. tienoilla.

Byblos on liitetty Unescon maailmanperintölistalle vuonna 1984.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ristiretkeilijöiden linna Bybloksessa.

Byblos eli Gubla oli Egyptin liittolainen Egyptin 2. dynastiasta lähtien. Egyptiä kiinnosti sen kautta saatava Libanonin seetri. Kuninkaat käyttivät Egyptin hieroglyfejä, vaikka heillä oli kanaanilaisia nimiä, mm. Abishemu ja Ilumjapi. Jo 2. vuosituhannella kirjoitus oli supistunut 75 nuolenpäämerkkiin, ja oli matkalla kohti aakkoskirjoitusta. Hurrilaisten hyökkäys lopetti asiakirjojen teon noin vuosisadaksi, mutta Thuthmosis II:n aikaan Egyptin vaikutus palautui. Faarao rakennutti laivanveistämän Byblokseen.

Kun Egyptiä hallitsi heikko, ulkopolitiikasta piittaamaton faarao Amenofis IV, hapirujen kanssa liittoutuneet Amurrun kuninkaat Abdasirta ja Aziru valtasivat kaupungin Ribaddiin hallituskautena. Egyptiläiset eivät enää saaneet seetriä muumioiden arkkuihin. Mutta Ramses II palautti Egyptin mahdin täällä. Raivokkaat merikansat hyökkäsivät tännekin, mutta kaupunki toipui melko nopeasti. Assurin Tiglatpileser I:n eteneminen sisämaassa Syyriassa pakotti Bybloksen maksamaan veroa, ettei Assyrian armeija ryöstäisi ja tuhoaisi Byblosta, ja surmaisi sen asukkaita. Suhteet Egyptiin palautuivat vielä 22. dynastian aikoihin. Joidenkin mukaan aakkoset olisi keksitty Bybloksessa noin vuonna 1000, josta on löydetty ensimmäiset todisteet Akhiramin hautakirjoituksesta. Bybloksen jälkeen aakkosia on löydetty israelista Geserin talonpoikaiskalenterista 900–800, ja Adanan läheltä 800–700 eaa. Ugaritin nuolenpääaakkoset ovat ajalta 1400–1300 eaa., ja Serabit el-Khademin merkit 1500–1400 eaa. käsittivät 29–28 merkkiä. Laakishista, Sikemistä ja Gezeristä on löydetty merkkejä 2000–1500 eaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ihmisen tarina, Suuri maailmanhistoria, Kirjayhtymä 1971, s. 424-

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Byblos Unesco. Viitattu 5.11.2016.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Byblos through the ages, Nina Jidéjian, Dar al-Machreq, Beyrouth, 1968
  • Je m'appelle Byblos, Jean-Pierre Thiollet, H & D éditions, Paris, 2005
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Byblos.
Tämä Aasian maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.