Beirut

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Libanonin pääkaupunkia. Beirut on myös yhdysvaltalainen yhtye.
Beirut
Beirutcity.jpg
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna

Beirut

Koordinaatit: 33°53′13″N, 35°30′47″E

Valtio Libanon
Hallinto
 – Pormestari Abdel Mounim Ariss
Aikavyöhyke UTC+2
 – Kesäaika UTC+3

Corniche, Beirut
Kuva Beirutista

Beirut (arab. بيروت‎) on Libanonin pääkaupunki, pääsatama ja maan suurin kaupunki. Beirutin asukasluku on noin 1,8 miljoonaa (2,1 miljoonaa ympäröivä alue huomioiden).

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin kaupungin nimi on ollut foinikialaisten antama Beroth ("kaivojen kaupunki") ja ensimmäiset maininnat siitä ovat 1400-luvulta eaa.

Libanonin sisällissodan aikana (19751990) Beirutia pommitettiin ja tuhottiin ankarasti. "Vihreä linja" jakoi kaupungin muslimien Länsi-Beirutiin ja kristittyjen Itä-Beirutiin.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Beirut sijaitsee Välimereen työntyvällä niemimaalla noin sata kilometriä Libanonin ja Israelin väliseltä rajalta. Vuorten ja meren välissä kaupunki on kehittynyt kolmion muotoiseksi. Rantaviiva on monimuotoinen: kalliorannat ja kivikkorannat vuorottelevat hiekkarantojen kanssa.

Beirutissa vallitsee välimerenilmasto: kuuma ja kostea kesä, viileä ja sateinen talvi. Kuumimpina kuukausina heinä-, elo- ja syyskuussa keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat lähellä +30 astetta. Joulukuusta maaliskuuhun keskimääräiset alimmat lämpötilat ovat kymmenen asteen tienoilla. Toukokuusta syyskuuhun sataa vähän jos lainkaan; joulu-, tammi- ja helmikuussa tuleekin sitten tyypillisesti yli 150 mm kuukaudessa.[1]

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunkia palvelee Rafik Haririn kansainvälinen lentoasema. Se sijaitsee kaupungin eteläpuolella Khaldenhin lähiössä.[2] Satamassa on rahti- ja matkustajaliikennettä. Muualle Libanoniin on melko hyvät linja-autoyhteydet.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Beirutissa toimii useita yliopistoja. Beirut Arab Universityssä on yhdeksän tiedekuntaa. Se on perustettu 1960.[3] American University of Beirutissa on noin kuusituhatta perusopiskelijaa ja tuhat jatko-opiskelijaa. Se on perustettu 1866.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Beirut.
Tämä Aasian maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.