Bagdad

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bagdad
(بغداد)

Bagdad

Koordinaatit: 33°20′00″N, 44°26′00″E

Valtio Irak
Hallinto
 – Pormestari Sabir al-Isawi
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 204,2 km²
Väkiluku (2010) 5 402 486
 – Tiheys 30 000 as./km²
 – Metropolialue 8 000 000
Aikavyöhyke UTC+3
 – Kesäaika UTC+4
Bagdadin ilmastodiagrammi
Bagdadilainen moskeija noin vuonna 1973
13-08-06-bagdad-nachts.jpg

Bagdad (arab. بغداد‎, Baġdād) on Irakin ja Bagdadin maakunnan pääkaupunki, joka sijaitsee Tigris-joen varrella. Se on Teheranin jälkeen toiseksi suurin kaupunki Lounais-Aasiassa. Bagdadin asukasluvuksi arvioitiin 5 402 486 vuonna 2010. Vuoden 1987 väestönlaskennassa asukkaita oli 3,4 miljoonaa.[1]. Bagdadissa on ollut runsaasti pommi-iskuja ja väkivaltaisuuksia sen jälkeen, kun Yhdysvallat miehitti Irakin vuonna 2003.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bagdadin perusti abbasidikalifi al-Mansur Tigris-joen länsirannalle joskus vuosien 762 ja 767 välillä sen jälkeen kun abbasidit olivat lyöneet umaijadit ja julistautuneet kalifeiksi. Kaupunki rakennettiin luultavasti vanhan persialaisen kylän paikalle. Kaupunki korvasi Damaskoksen islamilaisen maailman pääkaupunkina. 800-luvun Bagdad on monen Tuhannen ja yhden yön tarinan tapahtumapaikka.

Kaupunki säilyi islamilaisen maailman poliittisena ja kulttuurisena keskuksena aina 10. helmikuuta 1258 asti, jolloin mongolit valtasivat sen. Hülegü-kaanin johtamat joukot teurastivat jopa satoja tuhansia kaupunkilaisia, joukossa kalifi al-Mustasim, ja tuhosivat lukuisia sen rakennuksia. Bagdadin tuho merkitsi käytännössä myös abbasidien kalifaatin loppua.

Persian mongolihallitsijat hallitsivat Bagdadia, kunnes 1401 Timur Lenk tuhosi kaupunkia. Sen jälkeen kaupunki oli turkmeenidynastioiden alueellinen pääkaupunki aina vuoteen 1534, jolloin osmanit valtasivat sen.

Bagdad säilyi pääkaupunkina, kun ensimmäisen maailmansodan jälkeen vuonna 1921 perustettiin brittien valvonnassa Irakin kuningaskunta. Maa sai muodollisen itsenäisyyden 1932 ja täydellisen itsenäisyyden 1946. Kaupungin väkiluku kasvoi noin 145 000:sta vuonna 1900 580 000:en vuonna 1950. 1970-luvulla kaupunki vaurastui maaöljyn hinnannousun ansiosta ja paljon modernia infrastruktuuria rakennettiin.

Iranin ja Irakin välinen sota 1980-luvulla oli vaikeaa aikaa kaupungille: rahaa tarvittiin armeijan ylläpitoon ja tuhansia asukkaita kuoli. Iran laukaisi useita ohjuksia Bagdadiin. Ne eivät aiheuttaneet kovinkaan huomattavia tuhoja.

Persianlahden sota 1991 aiheutti kaupungille suuria vaurioita. Erityisesti tiet, kadut, sähkönsiirto- ja viemäröintijärjestelmät kärsivät. Presidentti George Bush päätti kuitenkin olla valtaamatta kaupunkia – ja näin ollen jättäen Saddam Hussein valtaan – luultavasti peläten suurta siviiliuhrien määrää, jonka hyökkäys olisi aiheuttanut.

Irakin sodan 2003 jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bagdadia pommitettiin voimakkaasti Irakin sodassa maalis-huhtikuussa 2003. Suurta vahinkoa kaupungille aiheutti myös sotaa seurannut ryöstely. Saddam Husseinin kukistumisen jälkeen kaupungin koillinen Saddam Cityn pääosin köyhien šiiojen asuinalue nimettiin uudestaan Sadr Cityksi Husseinin hallinnon aikana surmatun šiialaisen uskonnollisen johtajan mukaan. Tämä kaupunginosa on ollut myös Muqtada al-Sadrin Mahdin armeijan tukialuetta.

Yhdysvaltain miehitettyä Bagdadin lähelle kaupungin keskustaa muodostettiin n. 10 neliökilometrin suuruinen rajattu Green Zone, jonne on pääsy lähinnä vain Yhdysvaltain johtaman koalition tai Irakin uuden hallinnon palveluksessa olevilla. Tällä alueella sijaitsevat mm. Yhdysvaltain suurlähetystö ja Irakin parlamentin kokoustilat. Merkittäviä poikkeuksia ovat mm. raketti-isku YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonin vieraillessa Bagdadissa maaliskuussa 2007[2] ja seuraavan kuun itsemurhapommi-isku Irakin parlamenttiin.[3]

19. elokuuta 2003 autopommi tuhosi Canal-hotellin, joka toimi YK:n päämajana, surmaten ainakin 24 ihmistä. Tämä oli eräänlainen alkupiste järjestäytyneelle väkivallalle Irakissa. Bagdadista on tullut myös eräs USA:n vastaisen sissitoiminnan keskuksia. Kaupungissa on kidnapattu ja surmattu useita länsimaisia toimittajia ja liikemiehiä. Erityisesti Haifa-kadun aluetta on pidetty "Ykseys ja pyhä sota" (Irakin al-Qaida)-järjestön pesäpaikkana. Kaupungissa on tapettu vuoden 2006 aikana yli 1000 ihmistä kuukaudessa. Kymmeniä, jopa yli sata henkeä vaatineet pommi-iskut ovat viikoittaisia.

Noin tuhat pyhiinvaeltajaa sai 31. elokuuta 2005 surmansa šiialaisten pyhiinvaeltajien keskuudessa syntyneessä paniikissa ihmisten paetessa väitettyjä itsemurhapommittajia. 14. syyskuuta 2005 oli kaupungissa useita pommi-iskuja, jotka surmasivat ainakin yli 150.

Marraskuun alussa 2006 šiiat ovat saaneet suuren osan kaupungista hallintaansa. Kaupunki on jakaantunut noin tusinaan eri aseellisten ryhmien hallitsemaan osaan. Sunnit ovat puolestaan pitäneet pitkään hallussaan Bagdadista länteen Jordaniaan ja itään Diyalaan johtavia teitä ja ovat pyrkineet systemaattisesti saamaan haltuunsa myös kaupungista pohjoiseen ja etelään johtavia teitä. Osassa kaupunkia on koettu ruokapulaa.[4]

Väkivaltaisuuksien ohessa kaupunkia on toisaalta pyritty myös jälleenrakentamaan, ja vuonna 2008 kaupunkiin on ilmoitettu valmistuvan uusi nykyaikainen 80 000-paikkainen kansallisstadion.[5]

Viime vuosina Irak on rauhoittunut merkittävästi,[6] mutta vuonna kesällä 2013 terrori-iskuja tapahtui enemmän kuin vuosiin.[7]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bagdadin kartta

Bagdad on rakennettu tulvatasangolle Tigris-joen varteen. Siellä on kuuma ja kuiva ilmasto. Sateita esiintyy marraskuusta maaliskuuhun, vuotuinen sademäärä on noin 123 mm. Kuumimmat kuukaudet ovat kesäkuusta syyskuuhun, jolloin keskimääräinen päivän ylin lämpötila nousee yli 40 asteen.[8]

Kaupunki on jaettu yhdeksään suurpiiriin ja nämä edelleen kaupunginosiin. Suuralueet ovat[9]

  • Sadr City (Thawra)
  • Adhamiyah
  • Karkh
  • Karadah
  • Kadhimyah
  • Mansour
  • Al Rashid
  • Rusafa
  • Uusi Baghdad (Tisaa Nissan)

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Irakin Kansallismuseo on perinteisesti ollut suurin Lähi-idän arkeologisista museoista. Siellä oli esineitä jopa sadantuhannen vuoden takaa. Saddamin kaaduttua museota rikottiin ja ryövättiin pahasti.[10] Kunnostetttu museo avattiin vuonna 2009.[11]

Bagdadin eläintarha on 7,8 km2 laajuinen vehreä puisto, yksi Lähi-Idän suurimmista eläintarhoista. Se kärsi pahasti sodan aikana jolloin kesympiä eläimiä varastettiin ruoaksi ja eksoottisempia myytäviksi, mutta eläintarhaa on kunnostettu vuodesta 2007 alkaen.[12]

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bagdad on Irakin kaukoliikenteen solmukohta, joten sieltä on hyvät maantieyhteydet maan eri osiin. Pääradat vievät Bagdadista etelään Basraan ja rannikolle asti, pohjoiseen Turkin rajalle ja länteen lähelle Syyrian rajaa.[13] Junamatka etelään Basraan (550 kilometriä) kestää 11-12 tuntia. Rata on osa 1900-luvun alussa rakennettua Berliini-Bagdad-Basra-rautatietä.[14] Bagdadin kansainvälinen lentoasema, vuoteen 2003 Saddam Husseinin lentoasema, on maan suurin. Se sijaitsee 16 kilometriä kaupungin keskustasta länteen.

Bagdadissa ei ole raiteilla kulkevaa lähiliikennettä (metroa, raitiovaunuja tai lähijunia). Joukkoliikennettä edustavat bussit, minibussit ja kimppataksit. Henkilöautojen määrä on kasvanut viime vuosina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bagdad.