Kirkuk

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kirkuk / كركوك
Kerkûk / که‌رکووک

Kirkuk / كركوك

Koordinaatit: 35°47′N, 44°39′E

Valtio Irak
Maakunta Kirkuk
Väkiluku (2010) 864 351

Kirkuk (arab. كركوك‎, Kirkūk, kurdiksi Kerkûk) on kaupunki Irakin pohjoisosassa Kirkukin maakunnassa. Sen asukasluku on 864 351 (vuonna 2010).[1] Kirkuk on Pohjois-Irakin öljyntuotantoalueen keskus.

Kaupungin historia ulottuu 5000 vuoden taakse. Se sijaitsee muinaisen hurrilaisten ja assyrien pääkaupungin Arraphan vieressä. Sijaintinsa vuoksi kaupunki oli Assyrian, Babylonia ja Medinan valtakuntien taistelun kohteena.

Vuonna 1927 löydettiin valtava (Baba Gurgurin) öljykenttä Kirkukin lähistöltä. Iraq Petroleum Company alkoi hyödyntää sitä vuonna 1934 ja se on ollut siitä lähtien Pohjois-Irakin pääasiallinen tuotantoalue. Kenttä tuottaa edelleen yli miljoona barrelia päivässä, vaikka laitoksia vastaan onkin jatkuvasti hyökätty. Öljy viedään Turkin putkilinjan kautta Ceyhaniin Välimeren rannikolle.

Kaupungin väestö on kurdeja, arabeja, turkmeeneja, assyrialaisia. Vuonna 1975 Saddam Husseinin hallinto aloitti toimet kaupungin arabialaistamiseksi ja muita etnisiä ryhmiä karkotettiin alueelta ja pakotettiin omaksumaan arabi-identiteetti. Saddam Husseinin kaatamisen jälkeen arabeja on pakotettu väkivalloin maaseudulta kaupunkiin ja ajettu pois.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]