Öljy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Öljyä ja vettä
Oliiviöljyä
Synteettistä moottoriöljyä

Öljy on veteen liukenematon palava nestemäinen orgaaninen yhdiste.[1]

Maaöljy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Maaöljy

Usein öljy-sanalla viitataan nimenomaan maaöljyyn (raakaöljyyn), jota pumpataan maan sisältä. Se on hiilivetyjen seos. Maaöljy on tällä hetkellä yksi maailman tärkeimmistä energianlähteistä, ja se liittyy olennaisena osana kansainväliseen politiikkaan. Maaöljyä kulutettiin vuonna 2004 maailmassa noin 13 miljardia litraa (83 miljoonaa tynnyriä) ja Suomessa noin 35 miljoonaa litraa (220 tuhatta tynnyriä) päivässä.[2] Siitä valmistettuja polttoaineita ovat bensiini ja dieselöljy sekä kevyt ja raskas polttoöljy. Paitsi polttoaineena, maaöljystä valmistettuja tuotteita käytetään myös voiteluöljyinä sekä teollisuudessa esimerkiksi muovien valmistukseen. Maaöljy on fossiilinen polttoaine ja sellaisena ehtyvä luonnonvara, joka on syntynyt maapallolle miljoonien vuosien aikana.

Rasvaöljyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Öljy-sanaa käytetään myös sellaisista rasvoista, jotka huoneenlämmössä ovat nestemäisiä. Useimmat niistä ovat kasvikunnan tuotteita, ja niitä sanotaan myös kasviöljyiksi. Niitä saadaan monien kasvien siemenistä sekä muutamien kasvien hedelmistäkin. Niitä käytetään varsinkin ravintoöljyinä, mutta myös teknisiin tarkoituksiin ja kemianteollisuuden raaka-aineina.

Nestemäisiä rasvoja eli rasvaöljyjä esiintyy myös eläinkunnassa, esimerkiksi kalaöljy. Kalaöljyä on muun muassa sardiiniöljy. Tietyistä äyriäisistä saadaan krilliöljyä.

Tunnettuja kasviöljyjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Kasviöljy

Eteeriset öljyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eteeriset öljyt ovat monissa kasveissa pieninä määrinä esiintyviä, herkästi haihtuvia yhdisteitä. Kemiallisesti ne eivät muistuta sen enempää maaöljyä kuin rasvaöljyjäkään. Ne ovat yleensä voimakkaasti tuoksuvia aineita, ja ne saavat aikaan monet kukkien ja hedelmien tuoksut. Niitä on runsaasti myös maustekasveissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. öljy. Kielitoimiston sanakirja. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus, 2024.
  2. http://www.eia.doe.gov/emeu/iea/wec.html

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]