Auringonkukkaöljy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Auringonkukkaöljyä pullossa.

Auringonkukkaöljy saadaan uuttamalla tai puristamalla auringonkukan (Helianthus annuus) siemenistä. Sitä on käytetty perinteisesti paistorasvana ja kosmetiikassa pehmentäjänä.

Auringonkukkaöljyssä on runsaasti E-vitamiinia[1]. Noin 62 prosenttia Suomessa myytävän kotitalouskäyttöön tarkoitetun auringonkukkaöljyn rasvahapoista on monityydyttymätöntä linolihappoa[2]. Tätä runsaasti linolihappoa sisältävää auringonkukkaöljyä voi käyttää kuitenkin vain rajatusti ruoanlaittoon, koska se ei sovellu paistamiseen. Pohjois-Amerikassa on siirrytty sen vuoksi käyttämään etupäässä auringonkukkaöljyä, jossa on 65 prosenttia öljyhappoa. Myös korkean öljyhappopitoisuuden omaavan 82-prosenttisen öljyn suosio on kasvamassa, sillä se säilyy vielä kauemmin kuin ensin mainittu. Korkean öljyhappopitoisuuden omaavista auringonkukkalajikkeista valmistetussa öljyssä on vain 4 prosenttia monityydyttymätöntä rasvaa ja 84 prosenttia kertatyydyttymätöntä rasvaa[3].

Elintarviketeollisuutta varten on kehitetty lisäksi auringonkukkaöljy, joka sisältää 72 prosenttia öljyhappoa ja 18 prosenttia tyydyttynyttä steariinhappoa (HOHS sunflower oil). Sillä korvataan trooppisista öljyistä valmistettuja osittain kovetettuja kasvirasvoja.[4] Kyseinen öljy on kiinteää huoneenlämmössä ja sitä käytetään esimerkiksi paistamiseen ja margariinin, jäätelön ja suklaan valmistukseen[5]. Se soveltuu hyvin paistamiseen, koska ei hapetu herkästi korkeissa lämpötiloissa. Se vaatii kuitenkin rasvanmuuntelukäsittelyn, ennen kuin sitä voi käyttää leivonnaisten ja suklaan valmistukseen[6].

Auringonkukkaöljyssä on rypsiöljyä vähemmän omega-3-rasvahappohin kuuluvan EPA:n esiastetta alfalinoleenihappoa[7].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sunflower oil fatty acid profile 2018. National Sunflower Association.
  2. Elintarvike - Fineli fineli.fi. Viitattu 7.9.2021.
  3. Four types of sunflower oil. https://www.sunflowernsa.com/oil/Four-Types-of-Sunflower-Oil/
  4. Four types of sunflower oil. https://www.sunflowernsa.com/oil/Four-Types-of-Sunflower-Oil/
  5. Is Sunflower Oil Healthy? Healthline. 3.3.2020. Viitattu 7.9.2021. (englanniksi)
  6. Processing of High Oleic-High Stearic Sunflower Oil: Achievements and Challenges. https://digital.csic.es/handle/10261/201113
  7. Yle.fi: Mikä tekee kasviöljystä terveellisen? Viitattu 1.7.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Auringonkukkaöljy.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.