Kasviöljy

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oliiviöljyä

Kasviöljy on kasveista saatavaa öljyä. Kasviöljyä valmistetaan yleensä kasvien tuottamista siemenistä tai pähkinöistä mutta myös muutamien kasvien, kuten oliivipuun ja öljypalmun, hedelmämallosta. Valmistuksesta ylijäävää osaa kutsutaan puristekakuksi. Merkittävimpiä kasviöljyn tuotossa käytettäviä kasveja ovat soija, öljypalmu, rypsi, rapsi, oliivipuu ja auringonkukka sekä erilaiset pähkinäkasvit, kuten maapähkinä (maapähkinäöljy). Kasviöljyjä käytetään ravintoöljyinä ruoanlaitossa, lääkinnällisesti aromaterapiassa, teollisuudessa saippuan valmistuksessa, liuottimina maaleissa sekä polttoaineena (biodiesel).

Tärkeimpiä öljykasveja ja kasviöljyjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikkia tärkeimpiä öljykasveja käytetään sekä ruoanvalmistukseen että teknisiin tarkoituksiin. Suurin osa maailmassa tuotetuista kasviöljyistä saadaan seuraavista kasveista (tilasto vuosilta 2007–2008): [1]

Öljykasvi Maailmantuotanto (miljoonaa tonnia) Huomautuksia
Öljypalmu (palmuöljy) 41,31 Palmuöljyä saadaan öljypalmun hedelmämallosta, palmuydinöljyä saman kasvin siemenistä. Öljypalmu on tärkein trooppinen öljykasvi. Palmuöljyä käytetään myös biopolttoaineiden valmistukseen. Viljely myös tuhoaa sademetsätilaa.
Soijapapu 37,54 Soijaöljyä on noin puolet maailmassa tuotetuista ravintoöljyistä.
Rapsi 18,24 Rapsiöljy on maailman eniten käytettyjä ravintoöljyjä. Käytetään runsaasti myös margariinin valmistukseen. Kasvi on läheistä sukua Suomessakin viljellylle rypsille.
Auringonkukka 9,91 Auringonkukkaöljy on tavallinen ravintoöljy. Käytetään myös biodieselin valmistukseen.
Maapähkinä 4,82 Maapähkinäöljy on miedonmakuinen ravintoöljy. Käytetään myös maapähkinävoin valmistukseen.
Puuvilla 4,99 Viljellään etupäässä siemenkarvoista saatujen kuitujen vuoksi, mutta siemenistä puristetaan myös öljyä. Puuvillaöljyä käytetään runsaasti elintarvikkeiden teollisessa jalostuksessa.
Öljypalmu (palmunydinöljy) 4,85 Palmunydinöljy saadaan öljypalmun siemenistä.
Kookospalmu 3,48 Kookosrasva on kiinteä kasvirasva.
Oliivipuu 2,84 Oliiviöljyä käytetään ravintoöljynä, mutta myös kosmeettisiin tarkoituksiin, saippuan valmistuksiin sekä perinteisissä öljylampuissa.

Lukuihin sisältyy sekä ravintokäyttö että käyttö muihin tarkoituksiin.

Muita merkittäviä kasviöljyjä ovat:

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. USDA:n tilasto, julkaistu 12.1.2009 (taulukko 03, Major Vegetable Oils: World Supply and Distribution (Commodity View)
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.