Kasviöljy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oliiviöljyä

Kasviöljy on kasveista saatavaa rasvaa, jota ei ole kovetettu teollisesti. Kasviöljyt ovat yleensä nestemäisiä huoneenlämmössä. Kasviöljyä valmistetaan yleensä kasvien tuottamista siemenistä tai pähkinöistä mutta myös muutamien kasvien, kuten oliivipuun ja öljypalmun, hedelmämallosta. Valmistuksesta ylijäävää osaa kutsutaan siemenpuristeeksi tai öljykakuksi.

Palmu-, soija-, rypsi- ja auringonkukkaöljy ovat maailman suosituimmat kasviöljyt[1]. Palmuöljyä kuluu Suomessa 58 kiloa henkeä kohti[2]. Suomalaisiin kotitalouksiin hankittiin lisäksi 1,4 litraa ruokaöljyjä henkeä kohden vuonna 2016[3].

Muita merkittäviä kasviöljyn tuotantokasveja ovat oliivipuu ja erilaiset pähkinäkasvit, kuten maapähkinä. Kasviöljyjä käytetään esimerkiksi polttoaineena, ruokaöljyinä, aromaterapiassa, saippuan valmistuksessa ja liuottimina maaleissa.

Kasviöljyjen terveysvaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Öljykasveilla on luontainen taipumus kerätä siemeniinsä maaperän raskasmetalleja, kuten nikkeliä ja kadmiumia. Öljykasvien siemeniä ei pidä nauttia tämän vuoksi yli 15:tä grammaa kerralla eikä samoja siemeniä kannata syödä myöskään montaa kertaa viikossa. Nikkeliallergikkojen on lisäksi syytä keskustella lääkärin kanssa siementen käytöstä. [4]

Tärkeimpiä öljykasveja ja kasviöljyjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikkia tärkeimpiä öljykasveja käytetään sekä ruoanvalmistukseen että teknisiin tarkoituksiin. Suurin osa maailmassa tuotetuista kasviöljyistä saadaan seuraavista kasveista (tilasto vuosilta 2007–2008): [5]

Öljykasvi Maailmantuotanto (miljoonaa tonnia) Huomautuksia
Öljypalmu (palmuöljy) 41,31 Palmuöljyä saadaan öljypalmun hedelmämallosta, palmuydinöljyä saman kasvin siemenistä. Öljypalmu on tärkein trooppinen öljykasvi. Palmuöljyä käytetään myös biopolttoaineiden valmistukseen. Viljely myös tuhoaa sademetsätilaa.
Soijapapu 37,54 Soijaöljyä on noin puolet maailmassa tuotetuista ravintoöljyistä.
Rapsi 18,24 Rapsiöljy on maailman eniten käytettyjä ravintoöljyjä. Käytetään runsaasti myös margariinin valmistukseen. Kasvi on läheistä sukua Suomessakin viljellylle rypsille.
Auringonkukka 9,91 Auringonkukkaöljy on tavallinen ravintoöljy. Käytetään myös biodieselin valmistukseen.
Maapähkinä 4,82 Maapähkinäöljy on miedonmakuinen ravintoöljy. Käytetään myös maapähkinävoin valmistukseen.
Puuvilla 4,99 Viljellään etupäässä siemenkarvoista saatujen kuitujen vuoksi, mutta siemenistä puristetaan myös öljyä. Puuvillaöljyä käytetään runsaasti elintarvikkeiden teollisessa jalostuksessa.
Öljypalmu (palmunydinöljy) 4,85 Palmunydinöljy saadaan öljypalmun siemenistä.
Kookospalmu 3,48 Kookosöljy jähmettyy kiinteäksi alle 24,5 asteen lämmössä. Sitä käytetään ruuanvalmistukseen ja ihonhoitoon.
Oliivipuu 2,84 Oliiviöljyä käytetään ravintoöljynä, mutta myös kosmeettisiin tarkoituksiin, saippuan valmistuksiin sekä perinteisissä öljylampuissa.

Lukuihin sisältyy sekä ravintokäyttö että käyttö muihin tarkoituksiin.

Muita merkittäviä kasviöljyjä ovat:

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Global vegetable oil consumption, 2019/20 Statista. Viitattu 8.10.2021. (englanniksi)
  2. Suomessa kuluu enemmän palmuöljyä kuin kahvia www.karjalainen.fi. Viitattu 9.7.2020.
  3. Tieto&trendit-asiantuntija-artikkelit ja ajankohtaisblogit: Kristiina Aalto: 1960-luvulla ruokakorissa painoi maito, perunat ja liha | Tieto&trendit www2.stat.fi. Viitattu 8.12.2021.
  4. Elintarvikkeiden turvalliseen käyttöön liittyviä yleisiä ohjeita Ruokavirasto. Päivitetty tammikuussa 2019. Sivu 10. https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/turvallisen-kayton-ohjeet/ruokavirasto_turvallisenkaytonohjeet.pdf (Arkistoitu – Internet Archive)
  5. USDA:n tilasto, julkaistu 12.1.2009 (taulukko 03, Major Vegetable Oils: World Supply and Distribution (Commodity View) (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kasviöljy.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.