Kookosöljy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kookosöljyä

Kookosöljy on kookospähkinän siemenvalkuaisesta eli koprasta tuotettu[1] kasviöljy. joka sisältää 15 prosenttia MCT-öljyä eli keskipitkäketjuisia triglyseridejä[2].

Maailman terveysjärjestö, Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto, Ison-Britannian kansallinen terveyspalvelu (NHS), American Heart Association, Suomen Sydänliitto, ruokavirasto ja Suomen valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelevat rajoittamaan tai välttämään kookosöljyn käyttöä, koska siinä on paljon tyydyttynyttä rasvaa[3][4][5][6][7][8].

Kookosöljystä voidaan valmistaa uppopaistamisessa käytettävää kookosrasvaa eli kookosmargariinia kovettamalla sitä teollisesti hydraamalla.

Kookosöljyn tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kookosöljy valmistetaan puristamalla öljyä ulos kookospähkinän kuivatusta siemenvalkuaisesta eli koprasta, joka sisältää noin 35 prosenttia rasvaa. Kookosöljy kehitettiin kaupalliseksi tuotteeksi Tyynenmeren saarilla ja Etelä-Aasiassa 1860-luvulla.

Filippiinit on maailman suurin kookosöljyn tuottaja, kookosöljyn tuotto vastaa 7 prosenttia Filippiinien vientituloista.

Fyysiset ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kookosöljyä valmistetaan Seychelleillä perinteiseen tapaan käyttäen härän pyörittämää myllyä.

Toisin kuin monet muut kasviöljyt, kookosöljy koostuu 90 % tyydyttyneistä rasvoista. Öljy sisältää pääasiassa keskipituisten rasvahappojen triglyseridejä,[9] joista 86.5 % on tyydyttyneitä rasvahappoja, 5,8 % kertatyydyttymättömiä rasvahappoja ja 1,8 % monityydyttymättömiä rasvahappoja. Tyydyttyneistä rasvahapoista kookosöljy sisältää ensisijaisesti 44,6 % lauriinihappoa, 16,8 % myristiinihappoa and 8,2 % palmitiinihappoa, vaikkakin se kokonaisuudessaan sisältää seitsemää erilaista tyydyttynyttä rasvahappoa. Sen ainoa kertatyydyttymätön rasvahappo on öljyhappo, ja sen ainoa monityydyttymätön rasvahappo on linoleenihappo.[10]

Jalostamaton kookosöljy sulaa 20–25 ℃:ssa ja syttyy palamaan 170 ℃:ssa.[11], kun taas jalostetulla kookosöljyllä on korkeampi savupiste 177 ℃ [12].

Kookosöljyllä on pitkä säilytysikä muihin öljyihin verrattuna; lämmönkestonsa vuoksi se säilyy jopa kaksi vuotta. Se säilyy parhaiten kiinteässä muodossa, eli kun lämpötila on alle 24,5 ℃. Kuitenkin monista muista öljyistä poiketen se ei vahingoitu korkeammassakaan lämpötilassa.

Kemialliset ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska kookosöljy on pääosin tyydyttynyttä rasvaa, se hapettuu moniin muihin kasviöljyihin verrattuna hitaasti ja säilyy kaksikin vuotta härskiintymättä.[13]

Erilaisia öljytyyppejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raffinoimaton öljy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kookosöljyä valmistetaan koprasta puristamalla Intiassa

Raffinoimaton öljy eli raakaöljy valmistetaan puristamalla murskattua kopraa mekaanisesti, ilman lisäkäsittelyä ehkä siivilöintiä lukuun ottamatta. Perinteisesti öljy on saatu jauhamalla tai hankaamalla kopraa, joka sen jälkeen on keitetty vedessä. Se tuottaa öljyyn sille ominaisen maun ja värin. Markkinoinnissa tälle öljylle on voidaan käyttää myös ominaisuutta "extra virgin"lähde?.

Raffinoitu öljy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raakaöljylle voidaan tehdä useita erilaisia käsittelyjä, jolloin saadaan erilaisia tuotteita, joilla on kaikille omat ominaisuutensa ja käyttötarkoituksensa. Öljy on usein käytännössä mautonta ja hajutonta.

Hydrogenoitu öljy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hydrogenoinissa öljyyn lisätään vetyä, jolloin siinä olevat tyydyttymättömät rasvahapot ovat kokonaan tai osittain muuttuneet tyydytetyiksi. Hydrogenoinnilla juoksevat kasvirasvat saadaan kovetetuksi.

Fraktioitu öljy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fraktioitu öljy saadaan jakamalla öljy komponentteihinsa, jolloin useimmat pitkäketjuiset triglysedit on poistettu niin, että jäljelle jää vain tyydyttynyt rasva. Sitä nimitetään myös kapryylitriglyseridiksi tai kapriinitriglyseridiksi (MCT-öljyksi), koska siinä eniten esiintyvät rasvahapot ovat kapryylihappo ja kapriinihappo.

Koska fraktioitu öljy on täysin tyydytettyä, se kestää kuumuutta vielä paremmin kuin kookosöljy muissa muodoissaan, ja sen säilyvyysaika on lähes rajoittamaton.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruoanlaitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kookosöljyä käytetään erityisesti paistamisessa sen korkean syttymislämpötilan takia. Sitä käytetään usein curryn valmistuksessa ja Malesiassa sitä käytetään usein myös nasi lemakin valmistuksessa.

Teollisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kookosöljyä käytetään teollisuudessa margariinin, saippuan ja kosmetiikan valmistuksessa. Täysin tai osittain hydrattua kookosöljyä käytetään usein margariineissa ja naposteltavissa.

Kosmetiikka ja ihonhoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fraktioitu kookosöljy on hajusteiden, hierontaöljyjen ja kosmetiikkatuotteiden yleinen perusosa. Kookosöljy on erinomainen ihon kosteuttaja, jossa sen on todettu olevan yhtä tehokas mutta turvallisempi vaihtoehto mineraaliöljylle[14].

Intiassa ja Sri Lankassa kookosöljyä käytetään yleisesti hiusten laittamiseen sekä päänahan rauhoittamiseen ja viilentämiseen. Intian rannikolla Karnatakassa ja Keralassa kookosöljyä lisätään tuntia ennen kylpyä iholle. Sitä suositellaan vanhuksille käytettäväksi vähintään kerran viikossa, jotta keho, iho ja hiukset säilyisivät terveinä.

Perinteinen käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kookosöljyä on perinteisesti käytetty öljylampuissa.

Diesel-moottorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyynenmeren saarilla tehdään aiheesta tutkimusta kookosöljyn käyttämisestä polttoaineena generaattoreissa. Eräissä tapauksissa vanhoja dieselmoottoreita voidaan käyttää käsitellyllä kookosöljyllä, mutta pidemmällä aikavälillä tämä altistaa ne moottorivauriolle.[15]

Terveysväittämät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että kookosöljyn käyttö nostaa sisältämänsä lauriinihapon ansiosta[2] merkittävästi HDL-hiukkasten sisältämän kolesterolin määrää, mikä vähentää riskiä sairastua tai kuolla sydän- ja verisuonitauteihin[16]. Kylmäpuristetussa neitsytkookosöljyssä on lisäksi antioksidantteina toimivia ja matala-asteista tulehdusta estäviä fenolisia yhdisteitä, jotka saattavat vähentää sydäntautien riskiä.[2] Kookosöljyn käyttö ei lisää väestötutkimusten mukaan sydän- ja verisuonitauteja eikä sydän- ja verisuonitautikuolleisuutta[17].

Toisaalta vuonna 2020 julkaistu 16 tutkimusta käsittänyt meta-analyysi kertoo kookosöljyn nostavan LDL kolesterolia ja näin altistavan sen käyttäjät sydän- ja verisuonitaudeille.[18]

Laboratorio- ja soluviljelytutkimuksista on saatu viitteitä siitä, että kookosöljyllä olisi myös tulehduksia ehkäisevää vaikutusta. Lisäksi on olemassa jonkin verran näyttöä siitä, että ulkoisesti käytetty kookosöljy ehkäisee joihinkin ihotauteihin liittyvää tulehdusta. Dosentti Jyrki Virtasen mukaan ei ole kuitenkaan olemassa kunnollista tutkimusnäyttöä siitä, että näitä vaikutuksia saisi kookosöljyä syömällä.[2]

Kookosöljyn sisältämillä keskipitkillä rasvahapoilla näyttäisi olevan jonkin verran edullista vaikutusta elimistön energian kulutukseen ja painonhallintaan[19]. Aiheeseen liittyvät tutkimukset on tehty kuitenkin kookosöljystä erotetulla keskipitkäketjuisella öljyllä eikä puhtaalla kookosöljyllä, joten tuloksia ei voi soveltaa suoraan kookosöljyyn. Tutkimukset ovat olleet lisäksi aika pieniä ja lyhytkestoisia, ja niiden tuloksisssa on esiintynyt vaihtelua. Kookosöljystä eroteltu MCT-öljy sopii kuitenkin lääkinnälliseen käyttöön esimerkiksi ihmisille, jotka kärsivät rasvojen imeytymishäiriöistä sekä osana epilepsiapotilaiden ketogeenistä ruokavaliota. MCT-öljyn käytössä painonhallintaan on haittapuolena, että se saattaa aiheuttaa joillekin ihmisille vatsavaivoja.[2]

Kookosöljyn on väitetty aktivoivan myös kilpirauhasen toimintaa, mutta aiheesta ei ole julkaistu tieteellisiä tutkimuksia.[2]

Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm esitti vuonna 2017, että kookosöljy olisi epäterveellistä, koska siinä on paljon tyydyttynyttä rasvaa[20]. Tyydyttynyt rasva lisää kuitenkin terveyttä edistävän HDL-kolesterolin määrää[21] sekä suurentaa LDL-kolesterolihiukkasten kokoa, mikä vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä[22]. Tyydyttyneen rasvan runsaalla käytöllä ei ole myöskään väestötutkimuksista saadun näytön mukaan terveyttä heikentävää vaikutusta[23].

Itä-Suomen yliopiston ravitsemusepidemiologian dosentti Jyrki Virtanen on todennut, ettei kookosöljyssä ole omega-3- ja omega-6-rasvahappoja, jotka ovat hänen mukaansa kaikkein tärkeimpiä rasvahappoja.[2] Tutkimusten mukaan kasviperäisten omega-3- ja omega 6-rasvahappojen käytöllä ei ole kuitenkaan terveyttä edistävää vaikutusta kuten kalaöljyllä on[24].

Ympäristövaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kookosöljyn tuotannosta syntyy poikkeuksellisen vähän elinkaarenaikaisia päästöjä.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Erich E. Dumelin: The Environmental Impact of Palm Oil and Other Vegetable Oils. (PDF) (Sivu 21) ukm.my. (englanniksi)
 2. a b c d e f g Kookosöljyn terveysväitteet humpuukia? – dosentti vastaa yle.fi. 23.4.2015.
 3. https://web.archive.org/web/20090710202446/http://whqlibdoc.who.int/publications/2005/9241546727.pdf
 4. http://www.nhs.uk/livewell/healthyhearts/pages/cholesterol.aspx
 5. https://web.archive.org/web/20110602015410/http://www.heart.org/HEARTORG/GettingHealthy/FatsAndOils/Fats101/Tropical-Oils_UCM_306031_Article.jsp
 6. https://web.archive.org/web/20140201190357/https://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/LabelingNutrition/ucm282425.htm
 7. https://sydanliitto.fi/ammattilaisnetti/ravitsemus/suosituksia/sydanliiton-ravitsemussuositus
 8. https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf
 9. Nutritiondata.com Nutrition Facts (englanniksi)
 10. Nutrient analysis of coconut oil – USDA
 11. Cooking For Engineers – Kitchen Notes: Smoke Points of Various Fats
 12. Nutive Coconut oil recipes Notes: Benefits of coconut oil
 13. Bethany Moncel: What is Coconut Oil? About.com Food Reference. Viitattu 11.8.2014.
 14. Agero AL, Verallo-Rowell VM A randomized double-blind controlled trial comparing extra virgin coconut oil with mineral oil as a moisturizer for mild to moderate xerosis Dermatitis 2004 Sep;15(3):109–16
 15. Coconut Oil for Power Generation by EPC in Samoa – Jan Cloin
 16. Daily Consumption of Virgin Coconut Oil Increases High-Density Lipoprotein Cholesterol Levels in Healthy Volunteers: A Randomized Crossover Trial. 2017 Dec 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5745680/
 17. Kaunitz H., Dayrit C. S.: Coconut oil consumption and coronary heart disease. Philippine Journal of Internal Medicine. 1992;30(3):165–171.
 18. Coconut Oil Consumption Linked to Increased LDL Medscape.com. Viitattu 04.03.2020. (englanniksi)
 19. Medium Chain Triglycerides enhances exercise endurance through the increased mitochondrial biogenesis and metabolism. ncbi.nlm.nih.gov
 20. Professori listaa 8 järjetöntä ruokatrendiä – ”Ihan höpöä” Ilta Sanomat. 17.7.2017.
 21. Petri Kovanen, Mistä kolesterolissa on kysymys, Teoksessa: Sydänterveyden perusopas, Espoon Sydänyhdistys 2005, s. 19–21.
 22. Red and White Meats Are Equally Bad for Cholesterol. June 4, 2019. https://www.ucsf.edu/news/2019/06/414606/red-and-white-meats-are-equally-bad-cholesterol
 23. Rajiv Chowdhury ym.: Association of Dietary, Circulating, and Supplement Fatty Acids With Coronary Risk. Annals of Internal Medicine, 18.3.2014, nro 6. doi:10.7326/m13-1788. ISSN 0003-4819. Artikkelin verkkoversio. (englanniksi)
 24. Rajiv Chowdhury ym.: Association of Dietary, Circulating, and Supplement Fatty Acids With Coronary Risk. Annals of Internal Medicine, 18.3.2014, nro 6. doi:10.7326/m13-1788. ISSN 0003-4819. Artikkelin verkkoversio. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kookosöljyn ominaisuuksista:

Muita aiheita