Mäntyöljy

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Mäntyöljy on uusiutuva aine, josta jalostetaan Suomessa monenlaisia kemiantuotteita. Raakamäntyöljyä saadaan havupuusta sulfaattisellutehtaan sellunkeiton sivutuotteena.

Mäntyöljyjalosteiden kasvihuonekaasupäästöt ja hiilijalanjälki ovat pienemmät kuin vastaavien fossiilista raaka-aineista valmistettujen tuotteiden ja myös pienemmät kuin monien muista kasviöljyistä valmistettujen tuotteiden. American Chemistry Councilin tutkimuksen mukaan mäntyöljyn ohjaaminen biopolttoaineisiin ei kuitenkaan vähennä hiilidioksidipäästöjä tai fossiilisten polttoaineiden kulutusta. Sen sijaan sen on todettu vähentävän innovaatioita ja työpaikkoja.[1] Raakamäntyöljyn koostumus vaihtelee puulajin ja kasvupaikan mukaan. Havupuuta käytettäessä saadaan raakamäntyöljyä Suomessa keskimäärin 35 kg/t sellua. Raakamäntyöljy koostuu hartsihapoista (20–50 %), rasvahapoista (35–70 %) ja neutraaleista aineosista (5–30 %). Hartsihapoista tärkeimmät ovat abietiini-, dehydroabietiini-, palustriini-, neoabietiini-, pimaari- ja levopimaarihappo. Rasvahapoista pääosa on öljyhappoa (9-oktadekeenihappo) ja linolihappoa (9,12-oktadekadieenihappo). Mäntyöljyn neutraaliaineet koostuvat pääasiassa steroleista, diterpeenialkoholeista ja -aldehydeistä. Lisäksi raakamäntyöljyssä on vähän vettä, suoloja ja rikkiyhdisteitä.lähde?

Tuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myös muun muassa asfaltin kierrätystä edistävää ainetta sekä veren kolesterolitasoa alentavia steroleja valmistetaan mäntyöljystä. [2] Mäntyöljypohjaisia tuotteita tarvitaan myös teippeihin, etiketteihin, pakkaus- ja lattiamateriaaleihin, maaleihin, pinnoitteisiin, voiteluaineisiin, metallintyöstönesteisiin, polttoaineiden lisäaineisiin, kaivosteollisuuteen, öljykenttäsovelluksiin ja autonrenkaisiin.[3] Uusia innovaatioita kehitetään jatkuvasti. Raakamäntyöljyä käytetään vain vähän käsittelemättömänä esimerkiksi bitumiemulsioiden, kasvinsuojeluaineiden ja poraöljyjen valmistamiseen. Pääosa raakamäntyöljystä tislataan mäntyöljytislaamossa. Mäntyöljyn tislauksen päätuotteet ovat mäntyrasvahappo ja mäntyhartsi. Lisäksi saadaan ns. esiöljyä ja mäntypikeä, sekä tislattua mäntyöljyä.

Moderni mäntyöljylaitos on biojalostamo, jonka tuotteiden kirjo on suuri ja kasvaa jatkuvasti. Jalostuksen tuloksena saadaan arvokkaita aineita hyödynnettäviksi eri kohteissa kuten funktionaalisissa elintarvikkeissa (sterolit) ja sideaineina maaleissa. [4] Mäntyöljyn jalostus työllistää n. 3 000 henkilöä Euroopassa ja liiketoiminnan arvo on yli miljardi euroa. Suomessa toimivat alan yritykset, Arizona Chemical Oulussa ja Forchem Raumalla, tuottavat korkean jalostusarvon koko jalostusketjun osalta. Suurin osa niiden tuotannosta menee vientiin.[5]

Käyttötarkoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mäntyöljy on molekyylien seos, josta voidaan tislaamalla erottaa eri jakeita jatkokäyttöön. Kun näitä jakeita jalostetaan edelleen, saadaan erilaisiin käyttökohteisiin soveltuvia aineita. Mäntyöljyjalosteita hyödynnetään edellä jo mainittujen kohteiden lisäksi muun muassa autonrenkaissa parantamassa pito-ominaisuuksia, tartutinaineina liimoissa, tiemerkintämassoissa, purukumissa ja huulipunissa.

Suomen Rehu on ensimmäisenä maailmassa kehittänyt ja tuonut markkinoille eläinrehun, joka sisältää mäntyöljyn pihka-aineita. Nämä toimivat luonnonmukaisia tulehdusta estäviä aineina, minkä ansioista siipikarjalihan tuotannossa voidaan vähentää antibioottien käyttöä, joka Suomessa on vähäistä, mutta monissa Euroopankin maissa huomattavan yleistä.

Mielenkiintoinen keksintö on myös mäntyöljystä valmistettava asfaltin kierrätystä edistävä aine. Sen avulla jopa 75 % vanhasta asfaltista voidaan käyttää uudelleen teiden pinnoituksessa. Pinnoitteen laadusta tinkimättä säästetään sekä kustannuksia että luonnonvaroja, joita koituisi uuden bitumin käytöstä ja asfalttijätteen hävityksestä.[6]

Mäntyrasvahappo käytetään maalitehtailla alkydihartsien valmistuksessa. Sekatisleet ja tislatut mäntyöljyt käytetään mäntysaippuan valmistukseen sekä maali- ja liimateollisuuden raaka-aineeksi.

UPM on 2012 investoinut 150 miljoonaa euroa Lappeenrannassa sijaitsevaan biojalostamoon, jonka pääraaka-aine on mäntyöljy. Uusi biojalostamo valmistaa vetykäsittelyteknologiaa käyttäen puupohjaisia uusiutuvia biopolttoaineita liikennekäyttöön. Mäntyöljyn jalostajat vastustavat Suomen valtion ja Euroopan unionin politiikkaa, jolla mäntyöljy on määritelty tähderaaka-aineeksi ja polttoaineeksi. Jalostajat muistuttavat julkaisemaallaan videolla, että mäntyöljyä saadaan hyvin niukasti ja siitä jatkojalostetuista tuotteista on kova kysyntä maailmalla. Yritysten mukaan valtion toimet vahingoittavat kestävän biotalouden kehitystä Euroopassa.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]