Mäntyöljy

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Mäntyöljy on sulfaattisellutehtaasta saatava sivutuote. Raakamäntyöljyn koostumus vaihtelee puulajin ja kasvupaikan mukaan. Havupuuta käytettäessä saadaan raakamäntyöljyä Suomessa keskimäärin 35 kg/t sellua. Raakamäntyöljy koostuu hartsihapoista (20–50 %), rasvahapoista (35–70 %) ja neutraaleista aineosista (5–30 %). Hartsihapoista tärkeimmät ovat abietiini-, dehydroabietiini-, palustriini-, neoabietiini-, pimaari- ja levopimaarihappo.Rasvahapoista pääosa on öljyhappoa (9-oktadekeenihappo) ja linolihappoa (9,12-oktadekadieenihappo). Mäntyöljyn neutraaliaineet koostuvat pääasiassa steroleista, diterpeenialkoholeista ja -aldehydeistä. Lisäksi raakamäntyöljyssä on vähän vettä, suoloja ja rikkiyhdisteitä.

Tuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raakamäntyöljyä käytetään vain vähän käsittelemättömänä esimerkiksi bitumiemulsioiden, kasvinsuojeluaineiden ja poraöljyjen valmistamiseen. Pääosa raakamäntyöljystä tislataan mäntyöljytislaamossa. Mäntyöljyn tislauksen päätuotteet ovat mäntyrasvahappo ja mäntyhartsi. Lisäksi saadaan ns. esiöljyä ja mäntypikeä, sekä tislattua mäntyöljyä.

Käyttötarkoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mäntyrasvahappo käytetään maalitehtailla alkydihartsien valmistuksessa. Sekatisleet ja tislatut mäntyöljyt käytetään mäntysaippuan valmistukseen sekä maali- ja liimateollisuuden raaka-aineeksi.

UPM on 2012 investoinut 150 miljoonaa euroa Lappeenrannassa sijaitsevaan biojalostamoon, jonka pääraaka-aine on mäntyöljy. Uusi biojalostamo valmistaa vetykäsittelyteknologiaa käyttäen puupohjaisia uusiutuvia biopolttoaineita liikennekäyttöön.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Riistama, Kyösti; Laitinen, Jorma; Vuori, Merja: Suomen kemianteollisuus. Chemas Oy, 2003. ISBN 952-9597-54-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]