Samarra

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Samarra
سامَرّاء

Samarra

Koordinaatit: 34°11′54″N, 43°52′27″E

Valtio Irak
Maakunta Salah al-Din
Väkiluku (2001) 201 700


Samarra (arab. سامراء‎, Sāmarrā) on kaupunki Tigrisin itärannalla Salah al-Dinin maakunnassa Irakissa, noin 110 km Bagdadista luoteeseen. Kaupungissa on noin 201 700 asukasta (2001).lähde?

Kaupunki on shiiamuslimien pyhä kaupunki ja sen pyhät paikat ovat olleet hyökkäysten kohteena.[1] Al-Askarin kultainen moskeija rakennettiin 944. Siellä sijaitsevat kymmenennen ja yhdennentoista imaamin, Ali al-Hadin ja Hasan al-Askarin mausoleumit. Moskeijan kultainen kupoli räjäytettiin pommilla 22. helmikuuta 2006, mikä laukaisi vakavia levottomuuksia Yhdysvaltain miehittämässä Irakissa. Sunnikapinallisten pommi-iskun seurauksena 13. kesäkuuta 2007 Samarran moskeijan kaksi minareettia sortuivat[2].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Al-Askarin moskeija vuonna 2006.

Sanherib, Sargon II:n poika perusti Sur-marratin kaupungin nykyistä Samarraa vastapäätä 690 eaa. Se rakentui aikaisemman assyrialaisen kaupungin päälle. Entinen asutus korvattiin uudella 833. Abbasidikalifin siirsi kalifaatin pääkaupungin vuonna 836 kapinoita pakoon nykyiseen Samarraan, joka oli pääkaupunkina vuoteen 892, jolloin Bagdadista tuli taas muslimimaailman pääkaupunki. Aikoinaan maailman suurin moskeija rakennettiin 847.

Samarran muinaishistoriaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Samarran kulttuuri

Samarran kulttuuri oli Irakissa vallinnut kuparikautinen kulttuuri, joka enteili sivilisaation syntyä Mesopotamiassa. Kasteluviljelyllä oli merkittävä osuus ravinnon tuotannossa. Pellavaa viljeltiin. Samarran kulttuurin tunnetuin löytöpaikka Samarran lisäksi on linnoitettu kylä Tell es-Sawwan melko lähellä Bagdadia. Samarran talot olivat monihuoneisia ja mutkikkaampia kuin aikaisemmat. Yhteiskunta oli melko pitkälle eriytynyt. Keramiikka oli hienoa. Samarrassa esiintyi ensi kertaa tummalle alustalle geometrisin kuvioin ja tyylitellyin eläinhahmoin maalattu keramiikkaa. Se levisi laajalle Lähi-itään. Samarran kulttuurin jälkeen Irakin alueelle tuli kehittyneempi Ubaidin kulttuuri.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]