Al-Askarin kultainen moskeija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Al-Askarin kultainen moskeija (1916)
Al-Askarin moskeija (2006)

Al-Askarin kultainen moskeija (arab. مرقد الامامين علي الهادي والحسن العسكري‎) on šiiamuslimien pyhä moskeija Samarrassa, Irakin Salah al-Dinin maakunnassa. Se on eräs tärkeimpiä šiiamoskeijoita maailmassa. Moskeija on tunnettu suuresta kultaisesta kupolistaan, joka on tehty 72 000 palasta kultaa, ja kultaisista minareeteistaan. Kupoli tuhoutui terrori-iskuissa helmikuussa 2006 ja minareetit kesäkuussa 2007. Moskeija rakennettiin vuonna 944 kahden 800-luvulla eläneen imaamin ja profeetta Muhammadin jälkeläisen hautakammioksi.[1] Moskeijan tuhoutunut kupoli ja minareetit on sittemmin rakennettu uudelleen ja pyhäkköä restauroitu.

Moskeija vuoden 2006 pommi-iskun jäljiltä.
Kunnostustyöt olivat yhä meneillään vuonna 2013.

Al-Askarin kultainen moskeija joutui 22. helmikuuta 2006 kello 6.55 aamulla paikallista aikaa räjähdeiskun kohteeksi, joka tuhosi sen kultaisen kupolin ja vaurioitti pahasti myös muita osia. Joukko miehiä oli tunkeutunut aiemmin sisään rakennukseen, sitonut vartijat ja asentaneet räjähteet, joilla he onnistuneesti saivat tuhottua osan moskeijasta. Tunkeutujilla oli poliisiunivormut. Heti perään kostoiskuja tehtiin ainakin 60 sunnimoskeijaan.[2]

Vuonna 2007 Al-Askarin moskeija joutui uudestaan iskun kohteeksi. Moskeijan kaksi korkeaa minareettia räjäytettiin maan tasalle noin kello yhdeksän aamulla paikallista aikaa 13. kesäkuuta 2007. Kukaan ei loukkaantunut iskussa. Iskua seurasivat kostoiskut sunnimuslimien moskeijoihin.

Jälleenrakennus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

YK:n tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco ja Irakin hallitus rakennuttavat uudelleen al-Askarin kultaisen moskeijan. YK maksaa hankkeesta neljä miljoonaa euroa ja Irak 2,2 miljoonaa euroa. Rakennustöiden odotetaan kestävän kymmenen kuukautta. Moskeijan ulkoasu on määrä palauttaa ennalleen.[3] Korjaustyöt olivat meneillään yhä vuonna 2013.