Damaskos

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Damaskos
(دمشق الشام)
Dimašq al-Šam
Vaakuna
Vaakuna

Damaskos

Koordinaatit: 33°30′47″N, 36°17′31″E

Valtio Syyrian lippu Syyria

Damaskos (arab. دمشق الشام‎, Dimašq al-Šam, usein lyhennettynä دمشق, Dimašq, puhekielessä الشام, al-Šām) on Syyrian pääkaupunki. Noin vuonna 2500 eaa. perustettua kaupunkia pidetään maailman vanhimpana yhtäjaksoisesti asutettuna kaupunkina. Nykyisen asukasluvun (2010) arvioidaan olevan 1,8 miljoonaa.[1] suurkaupunkialueella 2,8 miljoonaa.[2]. Damaskos on Aleppon jälkeen Syyrian toiseksi suurin kaupunki.[3]

Kaupungin ulkopuolella Tell Ramadissa tehdyt kaivaukset ovat osoittaneet kaupungin olleen asuttu jo 8000–10000 eaa. Lukuisat kaupunkia hallinneet kansat ovat jättäneet Damaskokseen valtavan määrän hautautuneita raunioita.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Damaskos yöllä, kuvattuna Kasjun-vuorelta.

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Damaskos sijaitsee 80 kilometriä Välimeren rannikosta itään, aivan Antilibanonin vuoriston läheisyydessä. Matkaa Libanonin vastaiselle rajalle on noin 30 kilometriä ja Jordaniaan noin 90 kilometriä. Golanin kukkulat sijaitsevat kaupungista noin 60 kilometriä lounaaseen. Kaupunki on ylängöllä 690 metriä merenpinnasta.

Damaskosta ympäröi keidas nimeltään Ghouta, ja kaupungin läpi virtaa Baradajoki.[4] Kasjun-niminen vuori sijaitsee aivan keskustan luoteispuolella.[5]

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden keskilämpötila on Damaskoksessa noin 17 °C. Lämpimintä on kesäkuusta elokuuhun. Vuoden keskimääräinen sademäärä on noin 200 millimetriä.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Damaskoksen väkiluku kasvoi 1900-luvun toisella puoliskolla valtavasti. Vuonna 1943 kaupungissa asui lähes 300 000 asukasta ja vuonna 1980 asukkaita oli jo miljoona. Esikaupungit mukaan lukien kaupungin väkiluku oli vuonna 2006 2,5 miljoonaa.

Suurin osa Damaskoksen väestöstä on arabeja. Suurimman vähemmistön muodostavat kurdit, joista suuri osa on pakolaisia Turkista ja Irakista. Kaupungissa on myös merkittävä armenialaisyhteisö. Irakin sodan jälkeen Syyriaan on myös kehittynyt laaja rajan yli paenneiden irakilaisten yhteisö.

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Umaijadi-moskeijan sisäpihaa.

Damaskos on yksi maailman vanhimmista kaupungeista ja tärkeä islamilaisen kulttuurin keskus, joten siellä on lukuisia historiallisia nähtävyyksiä. Suurin osa niistä on keskittynyt vanhaankaupunkiin.

Vanhakaupunki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Damaskoksen vanhakaupunki lisättiin vuonna 1979 Unescon maailmanperintöluetteloon. Se on hyvin tiheään rakennettu sokkeloinen alue, jonka jakaa kahtia Raamatussakin mainittu via recta eli antiikin roomalaisten "suora katu". Kaupunkia ympäröi paikoittain hyvin säilynyt muuri. Vanhassakaupungissa on useita katettuja basaareja, moskeijoita ja kirkkoja, ja se on Damaskoksen kiehtovinta aluetta. Arkisin vanhakaupunki vilisee damaskoslaisia, ja turistit pääsevät näin tutustumaan hyvin aitoon syyrialaiseen elämänmenoon. Alla joitakin tärkeimpiä vanhankaupungin nähtävyyksiä.

  • Umaijadi-moskeija sijaitsee aivan vanhankaupungin sydämessä ja on yksi maailman suurimista ja vanhimmista moskeijoista. Sen rakennus valmistui 700-luvun alussa ja siinä on neljä porttia ja kolme minareettia. Rukoussali on 140 metriä pitkä ja siellä sijaitsee alttari, jossa legendan mukaan säilytetään Johannes Kastajan päätä. Moskeijassa on myös suuri sisäpiha, jossa on kolme pienempää rakennelmaa. Aivan moskeijan ulkopuolella on Saladinin hauta.
  • Suk al-Hamidiya on suuri katettu basaari ja samalla yksi pääsisäänkäynneistä vanhaankaupunkiin. Se on tärkeä ostosalue, josta paikalliset tulevat ostamaan kaikkea hääpuvuista jäätelöön. Itse pääkatu vie suoraan Umayyad-moskeijaan, ja sen varrella on lukuisia pienempiä ostoskujia.
  • Bab Tuma on Damaskoksen vuosisatoja vanha kristittyjen kortteli. Se sijaitsee samannimisen portin takana ja siellä on lukuisia kirkkoja, joista merkittävin on Ananias-kirkko. Se sijaitsee kuusi metriä maan alla, ja siellä Paavali sai Raamatun mukaan näkönsä takaisin.

Muu kaupunki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Syyrian kansallismuseossa on merkittävä kokoelma arkeologisia löytöjä eri puolilta maata. Esillä on löytöjä muun muassa Palmyrasta ja Marista.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Damaskoksen keskusrautatieasema

Damaskoksessa liikennöi vuosina 19071967 raitiovaunuja, mutta nykyään kaupungissa ei ole kattavaa sisäistä julkista liikennettä. Sen sijaan takseja ja kimppatakseja on valtavasti.

Kaupungin keskustan kaakkoispuolella on Damaskoksen kansainvälinen lentoasema. Keskustassa on historiallisesti merkittävä rautatieasema, joka kuului Osmanien valtakunnan rautatieverkostoon. Se rakennettiin vuonna 1913 ja palveli tuolloin junaliikennettä Damaskoksen ja Medinan välillä. Nykyisin reittiä liikennöidään ainoastaan Damaskoksen ja Ammanin välillä. Junia lähtee Damaskoksesta myös pohjoiseen.

Bussien kaukoliikennettä varten on kaksi suurta solmukohtaa: Harastan ja Baramken bussiterminaalit. Linja-autot palvelevat kaikkia maan tärkeimpiä keskuksia, ja Damaskoksesta liikennöi busseja myös ulkomaille aina Saudi-Arabiaan asti.

Kuuluisia damaskolaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]