Homs

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Homs
(Ḥimṣ)
حمص‎
Khaled Ebn El-Wadin moskeija
Khaled Ebn El-Wadin moskeija
[[Tiedosto:

{{{alt}}}
Homs
Homsin kaupunki sijaitsee vanhan kauppatien varrella Syyriassa.
|250px|]]
Valtio Syyria
Maakunta Homs
Piirikunta Homs
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 48 km²
Väkiluku (2006) 730 000

Homs (arab. حمص‎, antiikin Emesa) on kaupunki Syyriassa. Se sijaitsee Orontes-joen varrella. Vuonna 2005 kaupungissa arvioitiin elävän noin 730 000 asukasta [1]. Kaupunki tunnetaan silkintuotannosta. Homsin sijainti on strategisesti tärkeä, sillä se on luonnollinen portti Välimeren rannikon ja tiiviisti asutun sisämaan välillä. Kaupungista on hyvät yhteydet Damaskokseen ja Aleppoon.

Roomalaisten valtakaudella Homsia kutsuttiin Emesaksi, ja sitä hallitsivat paikalliset pappiskuninkaat. Rooman keisari Marcus Aurelius Antonius eli Elagabalus syntyi siellä noin vuonna 203. Vuonna 636 muslimit valtasivat kaupungin, ja vaihtoivat sen nimeksi Homs. Vuonna 1516 se siirtyi ottomaaneille, jotka hallitsivat sitä kunnes Syyria itsenäistyi ensimmäisessä maailmansodassa. 1930-luvulla rakennettu öljyputki kulki Homsin kautta seuraten vanhaa karavaanitietä. Homsissa oli palestiinalaistan pakolaisleiri.

Vuonna 2011 puhjenneissa Syyrian levottomuuksissa Homsia pidettiin kapinan pääkaupunkina, ja Syyrian hallitus sanoi kapinallisia aseistautuneiksi rikollisjoukoiksi ja terroristeiksi. Siksi hallituksen joukot toimivat alueella kovaa aseellista voimaa käyttäen ja surmaten kapinallisia, kapinallisiksi epäiltyjä ja tielle osuneita siviilejäkin. Niinpä Homsissa on kuollut eniten ihmisiä kapinan aikana, yli 2700 Syyrian opposition mukaan 1. helmikuuta 2012 mennessä. Aktivistien mukaan Syyrian hallituksen joukot tappoivat ainakin 200 siviiliä tulittamalla kapinallisten aluetta Homsissa[2].

Syyrian ortodoksen kirkon ja Vatikaanin mukaan kapinalliset ovat ajaneet pakosalle 90 % kaupungin kristityistä ja vieneet heidän omaisuutensa. Osaa vangituista on käytetty myös ihmiskilpinä.[3][4]

Toukokuussa 2014 kapinalliset vetäytyivät Homsista Syyrian hallituksen kanssa tekemänsä sopimuksen mukaisesti.[5]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Aasian maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.