Jazid I

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karbalan taistelu: 80 000 sotilasta vastaan 72 Husainin kannattajaa. Vanhin tunnettu maalaus taistelusta.

Jazid I oli islamilaisen perimätiedon mukaan Umaijadien dynastian Damaskoksen kalifaatin kalifi vuosina 680–682 isänsä Muawija I:n jälkeen.

Hän joutui taistelemaan Ali ibn Abi Talibin poikaa Husainia vastaan, jonka voitti Karbalan taistelussa. Pian tämän jälkeen Abdallah ibn az-Zubair oli omassa kapinassaan ottanut haltuunsa Mekan ja Medinan, jotka Jazid valtasi lyhyen piirityksen jälkeen takaisin vuonna 680.[1] Vuonna 682 Jazid kuoli ja muutama kuukausi tämän jälkeen myös hänen poikansa ja seuraajansa Muawija II kuoli, jolloin kalifin arvo siirtyi Muawija I:n serkulle Merwanille.[2]

Historiatieteen näkökulma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muawijan pojista tai serkusta nimeltä Merwan ei ole säilynyt arkeologisia todisteita, joten heitä pidetään myös uskonnollisen kirjallisuuden luomina keksittyinä hahmoina. [3] Muawijan (661-680) jälkeen vasta kalifi Abd al-Malik ibn Marwan (685-705) on jättänyt historiaan jälkensä, joten välivuodet ovat voineet olla myös sisällissodan aikaa (interregnum) ilman hallitsijaa.

Muslimikirjoittajat ovat korostaneet Jazidin rappeutunutta luonnetta ("Hänen rajut juopottelukautensa ja moraalinen rappionsa olivat hyvin tiedossa).[4] Tarinassa, jossa Muawijaa seuraa hänen moraalisesti kelvoton poikansa, joka pian kuolee samoin kuin toinenkin poika, voidaan nähdä uskonnollisen kirjallisuuden langettama taivaallinen kosto kalifille, joka oli hylännyt Muhammedin.[3]

Jazidin käymä Karbalan taistelu on esimerkki uskonnollisesta tarinaperinteestä, jossa liioittelu saa valtavat mittasuhteet.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Petersen, s.216
  2. Petersen, s.217
  3. a b Popp, V.: From Ugarit to Samarra. An archeological journey on the trial of Ernst Herzfeld. Teoksessa: K-H. Ohlig (toim.) Early Islam. A critical reconstruction based on contemporary sources. (s. 14-175), s. 59. Prometheus, 2013.
  4. Fadhlalla Haeri: Islam, s. 101. Tammi, 1996.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Petersen, K.: Ihmiskunnan ajantieto. Suomeksi toimittanut Antero Manninen ja Pentti Papunen. Porvoo: Werner Söderström Osakeyhtiö, 1965.
Edeltäjä:
Muawija I
Damaskoksen umaijadikalifi
661–680
Seuraaja:
Muawia II
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.