Merwan I

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Merwan I oli uskonnollisen perimätiedon mukaan umaijadien dynastian Damaskoksen kalifaatin kalifi 682–685 serkkunsa Muawia II:n jälkeen.[1][2] Hän joutui kuitenkin heti taistelemaan kapinallista Abdallah ibn az-Zubairia vastaan, ja vasta 683 hän onnistui valtaamaan Egyptin kapinallisilta. Merwan oli ottanut vaimokseen Jazid I:n lesken Fasitan, joka tukahdutti nukkuvan kalifin kuoliaaksi pieluksella vuonna 685, ja hallitsijaksi nousi kalifin poika Abd al-Malik ibn Marwan (685–705).

Historiatieteen näkökulmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merwan I:n hallinnosta tiedetään vain islamilaisen tarinaperinteen pohjalta, mutta arkeologiset lähteet, kuten kolikkolöydöt puuttuvat. Volker Popp arvelee, että hahmo on syntynyt käännösvirheestä, jossa historiallisen kalifin nimessä "Abd al-Malik ibn Marwan" ollut persialainen "MRW 'n" , joka tarkoittaa "Mervistä kotoisin" on luettu arabialaisittain isännimeksi "Mervin poika".[3] Merv oli Koillisen Iranin suurkaupunki, mistä al-Malikin katsotaan olleen kotoisin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nagendra, K. S.: The International Encyclopaedia of Islam. New Delhi: Anmol Ltd, 2005. ISBN 81-261-0403-1. (englanniksi)
  • Petersen, K.: Ihmiskunnan ajantieto. Suomeksi toimittanut Antero Manninen ja Pentti Papunen. Porvoo: Werner Söderström Osakeyhtiö, 1965.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Petersen, s. 217
  2. Nagendra, s. 506
  3. Popp, V.: From Ugarit to Samarra. An archeological journey on the trial of Ernst Herzfeld. Teoksessa: K-H. Ohlig (toim.) Early Islam. A critical reconstruction based on contemporary sources. (s. 14–175), s. 122. Prometheus, 2013.
Edeltäjä:
Muawija II
Damaskoksen umaijadikalifi
684–685
Seuraaja:
Abd al-Malik ibn Marwan