Aleppo

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Aleppo
(ḥalab)
حَلَب
Aleppon vanha kaupunki (souq) ympäristöineen linnoituksesta nähtynä
Aleppon vanha kaupunki (souq) ympäristöineen linnoituksesta nähtynä

Aleppo

Koordinaatit: 36°13′0″N, 37°10′0″E

Valtio Syyria
Maakunta Aleppo
Piirikunta Aleppo
Väkiluku (2010) 1 707 656

Aleppo (arab. حَلَب‎, ḥalab) on Syyrian suurin kaupunki [1] ja samannimisen hallintoalueen pääkaupunki. Se sijaitsee Syyrian pohjoisosassa lähellä Turkin vastaista rajaa. Kaupungissa oli vuonna 2010 asukkaita 1 707 656.[2] Aleppon väestö jakautuu suurimmalta osalta arabeihin, turkkilaisiin, kurdeihin ja armenialaisiin. Alle 10 % kaupungin asukkaista on kristittyjä.[3]

Aleppon vanhakaupunki lisättiin vuonna 1986 Unescon maailmanperintöluetteloon.[4][5] Sen katettu basaari on yksi Lähi-idän tunnetuimmista kauppakeskuksista. Kaupunkia palvelee Aleppon kansainvälinen lentoasema.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antiikin aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aleppo on Damaskoksen kanssa alueen vanhimpia kaupunkeja. Kaupunki on arkeologisten tutkimusten mukaan ollut olemassa jo heettien valtakunnan aikana[5] ja sen olemassaolosta on tietoja ainakin 1800-luvulta eaa.[6] Heetit valloittivat kaupungin noin 1600 eaa.[6] ja siitä tuli keskeinen välietappi karavaaneille Syyrian ja Mesopotamian välisellä reitillä.

Noin vuoden 1000 eaa. tienoilla Alepposta muodostui saippuakaupan keskus koko silloin tunnetun maailman puitteissa. Se oli Aramean valtakunnan keskus.[6] Vielä tänäänkin kaupungilla on sama rooli Lähi-idässä. Kaupunki liitettiin 700 eaa. luvulla osaksi Assyrian valtakuntaa. Seuraava suuri muutos tapahtui, kun Aleksanteri Suuri valloitti Aleppon 333 eaa.

Aleksanterin Suuren jälkeen kaupunki siirtyi seleukideille, jotka nimesivät sen uudelleen Beroiaksi. Vuodesta 65 eaa. kaupunki kuului Rooman valtakuntaan. Arabit valloittivat Aleppon vuonna 637.[6]

Keskiaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aleppon vanha linnoitus

Kaupungin keskeiset suuret monumentit on rakennettu arabien hallituskaudella. Näitä rakennelmia ovat muun muassa kameliseraljit, katetut kauppatorit ja suuri moskeija.

Aleppon keskiaikaa sävyttää sen usein tapahtunut siirtyminen eri vallanpitäjien käsiin. Tämä puolestaan kertoo kaupungin tärkeästä sijainnista alueensa kulkuyhteyksien solmukohtana. Eurooppalaiset ristiretkeläiset piirittivät Aleppoa vuonna 1098 ja uudestaan 1124,[6] he kuitenkin epäonnistuivat kaupungin vahvojen muurien tähden. Vuonna 1183 kaupunki palautui Saladinin (Salah al-Din, 1138–1193, Egyptin ja Syyrian sulttaani) ja hänen dynastiansa hallintaan. Hivenen myöhemmin eli noin 1260 kaupungin valloittivat mongolit ja mamelukkien vallan alle se joutui 1317.

Uusi aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunki muuttui yhä vähemmän tärkeäksi keskukseksi vuonna 1517 alkaneen[6] ja vuonna 1918 päättyneen turkkilaishallinnon aikana. Kaupungilla kuitenkin oli alueellista merkitystä eritoten kaupan välittäjänä. Ranska ylläpiti kaupungissa pysyvää diplomaattiedustusta 1500-luvun alusta Frans I:n ajasta aina 1990-luvun lopulle saakka. Ottomaanien valtakunnan kukistuttua ensimmäisessä maailmansodassa Aleppo päätyi Kansainliiton valtuutuksella Ranskalle kuuluneen Syyrian mandaattialueen osaksi.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Aleppo.

Aleppo Syyrian sisällissodassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli:Aleppon taistelut 2012-

Syyrian sisällissota puhkesi maaliskuussa 2011. Aleppo oli yksi tärkeimmistä sodan taistelukentistä. Kaupunki ja sen asukkaat kärsivät vakavasti sodan tuhoista. Siviilit pakenivat sotaa ja sen aiheuttamaa puutetta. Kapinallisten hyökkäys vuoden 2012 alussa aloitti sodan täällä. Vapaan Syyrian armeija oli alussa suurin taisteleva ryhmä. Kaupungin historiallinen basaari tuhoutui tulipalossa saman vuoden elokuussa. Kapinalliset ryöstelivät. Armeija pysäytti kapinallisten etenemisen. Hallitus pommitti Aleppon kapinalliskortteleita rajusti vuoden 2012 lopusta alkaen. Aleppon taistelu jähmettyi vuosiksi käytännössä tasapeliksi. Marraskuussa 2014 Vapaan Syyrian armeija oli vetänyt 14000 miehen joukkonsa kaupungista ja sen johtaja Jamal Marouf on paennut Turkkiin.[7]. Niinpä Aleppon kapina-alue jäi Nusran rintamalle. Hallituksen joukot etenivät vuonna 2015 kaupungissa, ja Isis oli saapunut kaupungin lähelle.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]