Syyrian sisällissota

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Syyrian sisällissota
Osa arabikevättä
Myötäpäivään ylävasemmalta: tuhoutuneita ajoneuvoja Aleppossa; pakolaisleiri Turkin rajalla; tykistötulta Homsissa; Ghoutan kemiallisen hyökkäyksen uhreja.
Myötäpäivään ylävasemmalta: tuhoutuneita ajoneuvoja Aleppossa; pakolaisleiri Turkin rajalla; tykistötulta Homsissa; Ghoutan kemiallisen hyökkäyksen uhreja.
Päivämäärä:

26. tammikuuta 2011 – jatkuu edelleen

Paikka:

Syyria

Lopputulos:

Edelleen käynnissä

Osapuolet

Flag of Syria.svg Syyrian arabitasavalta
Iran[1][2]
Hizbollah[3]

Flag of Syria (1932-1958; 1961-1963).svg Syyrian kansallinen koalitio (asevoimat: Vapaan Syyrian armeija)[4]
Flag of Syrian Kurdistan.svg Syyrian Kurdistan
Turkin lippu Turkki[5]
Qatarin lippu Qatar[5]
Saudi-Arabia Saudi-Arabia[5]
Flag of Jabhat al-Nusra.jpg Al-Nusran rintama (itsenäinen)
Flag of Islamic State of Iraq.svg Isis (itsenäinen)

Komentajat

Syyrian lippu Bašar al-Assad
Iranin lippu Ali Khamenei

Flag of Syria (1932-1958; 1961-1963).svg Abdul-Ilah al-Bashir[6]
Flag of Syrian Kurdistan.svg Salih Muslim Muhammad
Flag of Syrian Kurdistan.svg Sipan Hemo
Flag of Jabhat al-Nusra.jpg Abu Mohammad al-Julani[7]
Flag of Islamic State of Iraq.svg Abu Bakr al-Baghdadi[8]

Tappiot

46 843–81 843 sotilasta ja 31 346–45 346 puolisotilaallista ym.[9][10]

Isis: 11 800-13 450[11]
Kurdit: 1 190–1 359 taistelijaa
Muut: 68 105–139 105 taistelijaa
979 mielenosoittajaa[12]

yhteensä yli 220 000 kuollutta, joista yli 110 000 siviilejä[13][14]
Noin 2 miljoonaa vammautunutta[15].
4,5-5,1 miljoonaa joutunut jättämään kotinsa[16][17]
3,4 miljoonaa pakolaista[18][19][20]
130 000 kadonnutta tai pidätettyä[21]

Mielenosoittajia Damaskoksen esikaupungissa Doumassa 8. huhtikuuta 2011.
Syyrian kriisissä kuolleiden määrät viikoittain 20. maaliskuuta 2011 alkaen.
Tuhottuja tankkeja ja raunioitunut moskeija Azazissa käydyn taistelun jäljiltä.
Sairaala Aleppossa.
Syyrian sisällissodan tilanne kartalla. Klikkaa hiirellä kartta suureksi. Punainen, hallitus, Harmaa, Isis. Valkea al-Nusran rintama. Vihreä muut kapinallisryhmittymät. Keltainen, Kurdikapinalliset. Vuoden 2015 lokakuussa hallitus valvoi suurinta osaa tiheimmin asuttusta alueesta.

Syyrian sisällissota on Syyriassa käynnissä oleva aseellinen yhteenotto. Sota alkoi kansannousuna Bašar al-Assadin hallitusta vastaan. Eri ryhmiin kuuluvat hallitusta vastaan taistelevat maltilliset ja islamilaiset kapinalliset sotivat myös keskenään. Myös ulkovallat ovat sekaantuneet sotaan. Sota on luonut valtavan pakolaistulvan maan sisällä ja ulkomaille.

Aluksi pääosin hallitus, enenevissä määrin oppositio käytti aseita keväällä 2011 alkaneissa arabikevään protesteissa. Konflikti laajeni maan laajuiseksi sisällissodaksi keväällä ja kesällä 2012[22].

Konflikti on ainakin osin uskonsota. Hallitusta kannattavat šiialaiset alaviitit taistelevat kapinallisia sunneja vastaan. Sodan osapuolina on myös useita vähemmistöuskontojen edustajia.

Eri järjestöjen mukaan mukaan yli neljä vuotta kestäneissä väkivaltaisuuksissa oli kuollut elokuuhun 2015 mennessä yli 140000 [23], joidenkin muiden lähteiden mukaan jopa 330000[24]. Kolme miljoonaa syyrialaista oli jo tuolloin paennut ulkomaille. Sodan kaikki osapuolet ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin.

Lähinnä sunnalaiset arabimaat ja länsimaat ovat tukeneet kapinallisia, Venäjä ja šiialainen Iran al-Assadin hallintoa. Useat maat alkoivat vuonna 2014 tehdä yhteistyötä Isis-järjestön kukistamiseksi. [25]


Tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alaviitit olivat alkujaan Syyriassa vähemmistölahko, jota sunnalainen enemmistö vainosi. Ranskan siirtomaavalta edisti alaviittien nousua valtion johtoon. Syyrian sotilasvallankaappaus vuonna 1963 synnytti maahan baath-puolueen diktatuurin[26]. Yksipuolejärjestelmä piti vuosikymmeniä yllä poikkeustilaa. Vuodesta 1970 vallassa olleet Assadit suosivat alaviitteja. Tämän hintana oli sunnien tyytymättömyys. Muslimiveljeskunta kapinoi Hamassa 1982. Mutta hallitus kukisti rajoitetun kapinan pain ja verisesti. Syyrian militarisoituminen 2000-luvulla[27] ja yksipuoluejärjestelmään liittyvä korruptio ovat olleet Lähi-idän vakavimpia. Salainen poliisi on tukahduttanut aseellisesti hallitusta vastaan suuntautuneet mielenilmaukset. Näitä olivat mm. druusien ja kurdien protestit. Syyriassa vuonna 2008 alkanut kuivuus johti kansalaisten tyytymättömyyteen.

Arabikevät Syyriassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Syyrian protestit 2011

Vuoden 2011 Arabikevään aiheuttamat levottomuudet levisivät myös Syyriaan. Eräs mies sytytti itsensä bensiinillä tuleen al-Hasakahissa 28. tammikuuta 2011[28]. Oppositio alkoi koota mielenosoittajia helmikuun alussa. Myöhemmin salainen poliisi pidätti[29] ja kidutti lapsia, jotka olivat maalanneet hallituksen vastaisia graffiteja[30][31]. Tämä laukaisi suuria mielenosoituksia ympäri Syyriaa[32][33]. Alkoi väkivallan kierre. Hallitus kukisti tappamalla ihmisiä mielenosoituksia. Edellisessä mielenosoituksessa kuolleet haudattiin uudessa mielenosoituksessa. Joka perjantain protestista tuli tapa. Turvajoukot ampuivat maaliskuun puolivälissä mielenosoittajia Daraassa. Muutaman päivän päästä protestoijat polttivat siellä baath-puolueen rakennuksen. Mielenosoitukset levisivät maaliskuun lopulla koko maahan. Myös Assadia tukevia mielenosoituksia pidettiin. Daraan lähetettiin sotilaita. Hallitus leimasi kaikki sen vastustajat terroristeiksi tai näiden myötäjuoksijoiksi[29]. Puolisotilaallinen shabiha alkoi toimia Homsissa huhtikuun puolivälissä. Panssarivaunut, joukkopidätykset ja kidutukset estivät Assadin kaatumisen[34].

Presidentti yritti huhtikuussa hillitä protestointia myös rauhanomaisin keinoin muun muassa vapauttamalla poliittisia vankeja, erottamaalla daraan alueen kuvernöörin ja tiedustelujohtajan, lakkauttamalla poikkeustilan ja lupaamalla uudistuksia[35][36].

Aseellinen kapina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mielemosoituksia tulittamasta kieltäytyneitä sotilaita karkaili armeijasta. Ensi kertaa kapinalliset surmasivat hallituksen joukkoja merkittävästi kesäkuun alussa 2011. Sotilaskarkurit perustivat Vapaan Syyrian armeijan FSA:n kesällä 2011. Tämä erittäin hajanainen, huonosti johdettu ja aseistettu kapinallisjoukko alkoi toimia Homsissa ja muualla loppukesällä-syksyllä 2011. Maa oli elokuussa käytännössä sisällissodassa. Kapinalliset tekivät ensimmäisen merkittävän hyökkäyksensä Rastanssa, jossa syyskuun lopulla tuhosivat 15 hallituksen panssariajoneuvoa. YK ja Arabiliitto koettivat tarkkailijoilla ja välitysyrityskillään turhaan hillitä sotaa. Kapinallisten toiminta oli pitkälle sissitoimintaa ja terrori-iskuja. Kun armeija tuli johonkin kapinalliskaupunkiin, kapinalliset yleensä pakenivat, mutta palasivat heti kun mahdollista. Monia hallitusta vastustavia ryhmiä syntyi. Oppositio pysyi hajanaisena ja riitaisana. Väkivalta lisääntyi huomattavasti vuonna 2012. Suuria mielenosoituksia oli yhä. Kapinalliset etenivät monilla alueilla vuonna 2012. Väkivalta laajeni rajusti. Tällöin alkoi Aleppon taistelu ja Damaskoksen taistelu. 2012 lopulla hallituksen joukkojen tekemät myös siviileihin kohdistuvat pommitukset ja nälkäsaarto kapinallisalueita vastaan jatkuivat, ja islamistien ote näkyi yhä selvemmin kapinallisten riveissä. Hallitus kutsui kaikkia kapinallisia terroristeiksi. Ulkomaisia taistelijoita saapui sotaan mukaan.

Islamistien nousu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ääri-islam alkoi nousta Syyrian kapinallisten riveissä merkittäväksi tekijäksi vuonna 2012. Tämä johtui siitä, että al-Nusran rintaman salafisti-jihadistit kykenivät taistelemaan muita kapinallisia tehokkaammin ja luomaan toimivan siviilihallinnon. Opposition sisälle muodostui sodan uhka, kun ääri-islamistit surmasivat maltillisempia hallituksen vastustajia.[37][38]. Monia sunnalaisia taistelijoita ajoi jyrkkä fundamentalismi ja kostonhalu. Jihadistit uhkasivat alaviitteja ja muita toisuskoisa jopa kansanmurhalla. Niinpä kapinallisten ei uskottu luovan maahan demokratiaa[39]. Islamin vaikutus näkyi selvemmin myös hallituksen riveissä. Hizbollahin taistelijat tulivat keväällä vuonna 2013 auttamaan hallitusta[40].

Sota näytti vieläkin olevan tasapeli, mutta hallituksen joukot olivat vuoden 2013 lopussa jonkin verran niskan päällä. Vuonna 2013 monet opposition islamilaiset yhdistyivät Islamilaiseksi rintamaksi.

Isis:in merkityksen kasvu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jyrkän islamilainen Isis eteni vuonna 2014 merkittävästi Syyrian kapina-alueella[41]. Kurdit ajoivat Isisin pois Kobanesta[42]. Yhdysvallat ja YK lievensivät ISIS:n takia Assadin vastaista linjaansa[43][44][45]. Sunnitaistelijat etenivät maalis-toukokuussa vuonna 2015[46][47]. Assad ilmoitti heinäkuussa 2015, että armeija keskittyy miespulan takia puolustamaan vain tärkeitä alueita[48]. Venäjä ja Iran alkoivat tukea näkyvästi Assadia syksyllä 2015.

Pakolaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös: Syyrian sisällissodan pakolaiset

Elinolojen huononemine sodan takia ja raaka väkivalta, jossa oli kuollut yli 200000 ihmistä ja haavoittunut yli 2 miljoonaa, ajoi ihmisiä pois Syyriasta. Vuoden 2014 lopussa Syyria johti pakolaistilastoa, kun maasta oli paennut pois 4 miljoonaa ihmistä[49]. Enin osa pakolaiissta pakeni arabimaihin, mutta enenevisstä määrin Eurooppaan turvapaikaka hakemaan. Tämä aiheutti vuonna 2015 Euroopassa pakolaiskriisin. Tämä aiheutti joissain Euroopan maissa mm Saksassa lisääntyvää maahanmuuttokriittisyyttä ja Unkari halusi sulkea rajansa pakolaisilta.

Syyrian sisällissodan ihmisoikeusrikkomukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet kansainväliset järjestöt kuten YK ja HRW ilmoittivat sodan molempien osapuolten syyllistyneen sota-[50] ja ihmisoikeusrikkomuksiin[51]. Hallituksen kansaansa vastaan käyttämän väkivallan[52] takia EU asetti maalle talouspakotteita ja länsimaat kääntyivät Assadia vastaan. Myös kapinalliset ovat rikkoneet ihmisoikeuksia[53][54].

Syyrian tiedustelupalvelu[55] ja hallituksen palkkaamat puolisotilaalliset shabiha-ryhmät[56] ovat kiduttaneet ihmisiä. Hallituksen joukot käyttivät usein ilmavoimia ja raskasta aseistusta siviilien asuinalueilla, mikä aiheutti valtavia tuhoja[57]. Oppositio on murhannut, pidättänyt laittomasti ja kiduttanut[58]. Isis-järjestö on perustanut mestauksin ylläpidetyn hirmuvallan valtaamalleen alueelle. Syyrian armeija käytti laajalti raskaita aseita siviilien asuinalueilla. Erityisesti ulkomailla tuomittiin muun muassa puolisotilaallisten sabihojen, tynnyripommien [59] ja paikoittainen kemiallisten aseiden käyttö kapinallisia vastaan[60][61].

Jihadistien kapinallisjärjestöt ovat räjäyttäneet pommeja ja muun muassa surmanneet toisuskoisia[62]. Tämän lisäksi myös he ovat syyllistyneet kemiallisten aseiden käyttöön[63].

Syyrian sisällissota ja ulkomaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arabiliitto, YK ja muut kansainväliset järjestöt epäonnistuivat rauhanaloitteissaan. Martti Ahtisaaren mukaan länsi oli aikaisemmin torjunut Venäjän ehdotuksen Assadin rauhanomaisesta syrjäyttämisestä.[64]

Suurvalloista Venäjä ja Kiina tukevat Syyrian hallitusta. Yhdysvallat, Ranska, Iso-Britannia ja muut länsimaat ovat tukeneet enemmän maltillista oppositiota.

Länsimaiden YK-päätöslauselmaehdotus tammikuussa 2012 ei tuominnut kapinallisten käyttämää väkivaltaa, toisin kuin Venäjän ehdotus[65]. Myöskään arabiiliiton tarkkailuoperaation johto ei syyttänyt kapinallisia[29].

Syyrian sisällissota voidaan nähdä osittain šiiojen ja sunnien välisenä kamppailuna. Syyrian sotaan liittyviä šiiojen ja sunnien välisiä taisteluja on käyty myös Libanonissa. Sota mahdollisti Isis:in nousun Irakissa vuonna 2014.

Länsimaita huolettivat Syyrian kemialliset aseet, joita saatiinkin vedettyä paljon pois maasta[66]. Elo-syyskuussa 2012 Syyria ja suurvallat päättivät tuhota maan kemialliset aseet. Aseiden tuhoamisesta vastasi Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW.[67]

Länsimaat alkoivat tehdä maassa Isisin vastaisia ilmaiskuja syyskuussa 2014[68]. Nämä eivät pysäyttäneet Isisin etenemistä. Yhdysvaltain keksustiedustelupalvelu koulutti kapinallistaisteilijoita jo vuodesta 2013, mutta pahoin epäonnistunut kallis ohjelma hylättiin lokakuussa 2015[69].

Venäjä lähetti vuodesta 2012 sotilasneuvonantajia Syyriaan. Venäläiset aloittivat ilmaiskut Syyriassa 30. syyskuuta 2015[70]. Nämä eivät pysäyttäneet isisin etenemistä. Venäjä on sanonut pommittaneensa ISIS:n joukkoja, mutta erityisesti Yhdysvallat on epäillyt Venäjän ilmaiskujen kohdistuneen pääasiassa Assadia vastustaviin kapinallisiin.[71] Venäjällä on ollut läheiset välit Syyrian kanssa jo vuosikymmenten ajan.[72]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Lilly Korpiola & Hanna Nikkanen: Arabikevät, Avain 2012, ISBN: 978-951-692-912-8
 • Mitä missä milloin 2012
 • Mitä missä milloin 2013
 • Mitä missä milloin 2014
 • Mitä missä milloin 2015

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Saeed Kamali Dehghan: Syrian army being aided by Iranian forces The Guardian. 28 May 2012. Viitattu 18 August 2012.
 2. Daftari, Lisa. "Iranian general admits 'fighting every aspect of a war' in defending Syria's Assad", Fox News, 28 August 2012. Luettu 6 September 2012. 
 3. Iran's Hizbullah sends more troops to help Assad storm Aleppo, fight Sunnis World News Tribune. 29 July 2012. Viitattu 18 August 2012.
 4. Syrian opposition groups reach unity deal USA Today. 11. marraskuuta 2012. Viitattu 14. marraskuta 2012.
 5. a b c Schmitt, Eric. "C.I.A. Said to Aid in Steering Arms to Syrian Opposition", The New York Times, 21. kesäkuuta 2012. Luettu 4 July 2012. 
 6. "Free Syrian Army fires military chief", Al Jazeera English, 16 February 2014. Luettu 16. helmikuuta 2014. 
 7. Nic Robertson and Paul Cruickshank: Source: Syrian warplanes kill leaders of al-Nusra CNN. 5. maaliskuuta 2015.
 8. "U.S. Condemns Terrorist Attacks in Iraq and Pledges to Help Combat al Qaeda", United States Department of State, 10. elokuuta 2013. 
 9. 310,000 people killed since the beginning of the Syrian Revolution The Syrian Observatory for Human Rights. Viitattu 16. huhtikuuta 2015.
 10. More than 110 dead, thousands of regime forces during the 41 months Viitattu 25. lokakuuta 2014.
 11. Syrian Army Kills Nearly 5,000 IS Militants in Three Months: Source Viitattu 25. joulukuuta 2014.
 12. Syria: Opposition, almost 11,500 civilians killed 3. tammikuuta 2010. Ansamed.ansa.it. Viitattu 27. elokuta 2013.
 13. 310,000 people killed since the beginning of the Syrian Revolution The Syrian Observatory for Human Rights. Viitattu 16. huhtikuuta 2015.
 14. Syrian Rebels And Government Reach Truce In Besieged Area AP. Viitattu 15. tammikuuta 2015.
 15. More than 330000 people die while about 13000000 wounded and displaced since the beginning of Syrian revolution syriahr.com. The Syrian Observatory for Human Rights. Viitattu 3.10.2015. englanti
 16. Syria: A full-scale displacement and humanitarian crisis with no solutions in sight , iDMC, Sep 2013: 5.1 million internally displaced ("forced to flee their homes because their lives were at danger, but did not cross international borders")
 17. Dispatch: Syria's Internally Displaced Depend on Handouts , UN, Feb 2013: 2.5 million internally displaced
 18. Syrian refugees top three million mark: UN 2013-11-29. SBS News. Viitattu 2014-01-03.
 19. Most US Airstrikes in Syria Target a City That's Not a "Strategic Objective" Mother Jones.
 20. At least 20,000 civilians displaced during the Al-Hasakah offensive (February–March 2015); 5,000+ in the Khabur Valley region,[1] and 15,000+ in the Tell Hamis region[2]
 21. http://www.washingtoninstitute.org/policy-analysis/view/syrias-meltdown-requires-a-u.s.-led-response
 22. Punainen risti: Syyriassa on sisällissota YLE. 16.7.2012. Viitattu 30.7.2012.
 23. Statistics for the number of martyrs
 24. [ww.syriahr.com/en/2015/08/more-than-330000-people-die-while-about-13000000-wounded-and-displaced-since-the-beginning-of-syrian-revolution/ More than 330000 people die while about 13000000 wounded and displaced since the beginning of Syrian revolution]
 25. Coalition against Isil: country by country Viitattu 2015-09-26.
 26. "Minä, Bashar", Suomen Kuvalehti 36/2013, toimittaja Katri Merikallio, 6.9.2013, sivut 12-13.
 27. Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti; viitettä mpkk ei löytynyt
 28. [3]
 29. a b c Korpiola&Nikkanen 2012, s 91
 30. A Faceless Teenage Refugee Who Helped Ignite Syria’s War
 31. Syria: how it all began Hugh Macleod and a reporter in Syria GlobalPost Middle East April 23, 2011
 32. Fresh Protests Erupt in Syria (Videos) Anna Skibinsky The Epoch Simes, English edition, World Middle East March 16, 2011
 33. Mid-East unrest: Syrian protests in Damascus and Aleppo
 34. MMM 2012, s 110
 35. [4] April 21, 2011 President Assad issues decree to end Syria's nearly 50-year old state of emergency.
 36. A recap of the Syrian crisis to date
 37. Syyrian Aleppossa syytetään hallitusta ja kapinallisia
 38. Ratkaiseva taistelu Syyriasta on alkanut
 39. Suurvaltapolitiikkaa ja hyväntekeväisyyttä Syyriassa ALARIK NOTIS, Sarastus,
 40. Syyriassa sotivat nyt Hizbollah ja al-Qaida vastakkain
 41. Turkki vahvistaa rajaansa – Isis-taistelijat etenevät Syyriassa
 42. Taistelu Kobanesta ohi - kurdit häätivät Isisin
 43. [5]
 44. [6]
 45. [7]
 46. Assad horjahti – Isis Damaskoksen porteilla, Syyrian armeija ahtaalla
 47. [8]
 48. Syyrian presidentti Assad: Armeijaa vaivaa miespula Helsingin sanomat Ulkomaat 26.7.2015
 49. [9]
 50. Molemmat Syyrian taistelevat osapuolet syyllisiä sotarikoksiin
 51. YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsee Syyrian ihmisoikeusrikkomukset
 52. Report of the Independent International Commission of Inquiry on the Syrian Arab Republic
 53. Tutkimusryhmä: Syyrian sotarikokset vietävä oikeuteen
 54. YK: Syyrian sotarikokset entistä räikeämpiä
 55. HRW: Syyriassa kymmeniä kidutuskeskuksia
 56. Syria unrest: Who are the shabiha?
 57. Amnesty paljasti Aleppon pommitusten tuhot
 58. YK: Syyrian sotarikokset entistä räikeämpiä maailma.net 07.06.2013
 59. [10]
 60. Ihmisoikeusjärjestö: Syyrian hallitus käytti taas kemiallisia aseita
 61. MMM 2014, s 150
 62. Syyrian kristityt pian entinen vähemmistö
 63. Määritä nimeke!
 64. Borger&Inzaurralde: West 'ignored Russian offer in 2012 to have Syria's Assad step aside' The Guardian. 15.9.2015. Viitattu 10.10.2015.
 65. Korpiola&Nikkanen 2012, s 90
 66. Syyriassa yhä kemiallisia aseita – takaraja umpeutui tänään
 67. Destroying Syria's chemical weapons - BBC News Viitattu 2015-10-01.
 68. Yhdysvallat aloitti ilmaiskut Syyriaan Isisiä vastaan
 69. [11]
 70. Venäjä vahvisti aloittaneensa ilmaiskut Isistä vastaan Syyriassa
 71. Vinograd&Eremenko: Syria War: Russia Insists Its Warplanes Are Bombing ISIS Targets NBC News. 1.10.2015. Viitattu 10.10.2015.
 72. Sinjab, Lina: Syria conflict: The close ties behind Russia's intervention BBC News. 5.10.2015. Viitattu 10.10.2015.

Viittausvirhe: Invalid <ref> tag; name "Korpiola_Nikkanen_2012_91" defined multiple times with different content

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Syyrian sisällissota.