Syyrian sisällissota

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Syyrian sisällissota
Osa arabikevättä
Myötäpäivään ylävasemmalta: tuhoutuneita ajoneuvoja Aleppossa; pakolaisleiri Turkin rajalla; tykistötulta Homsissa; Ghoutan kemiallisen hyökkäyksen uhreja.
Myötäpäivään ylävasemmalta: tuhoutuneita ajoneuvoja Aleppossa; pakolaisleiri Turkin rajalla; tykistötulta Homsissa; Ghoutan kemiallisen hyökkäyksen uhreja.
Päivämäärä:

26. tammikuuta 2011 – jatkuu edelleen

Paikka:

Syyria

Lopputulos:

Edelleen käynnissä

Osapuolet

Flag of Syria.svg Syyrian arabitasavalta
Iran[1][2]
Hizbollah[3]

Flag of Syria (1932-1958; 1961-1963).svg Syyrian kansallinen koalitio (asevoimat: Vapaan Syyrian armeija)[4]
Flag of Syrian Kurdistan.svg Syyrian Kurdistan
Turkin lippu Turkki[5]
Qatarin lippu Qatar[5]
Saudi-Arabia Saudi-Arabia[5]
Flag of Jabhat al-Nusra.jpg Al-Nusran rintama (itsenäinen)
Flag of Islamic State of Iraq.svg Isis (itsenäinen)

Komentajat

Syyrian lippu Bašar al-Assad
Iranin lippu Ali Khamenei

Flag of Syria (1932-1958; 1961-1963).svg Abdul-Ilah al-Bashir[6]
Flag of Syrian Kurdistan.svg Salih Muslim Muhammad
Flag of Syrian Kurdistan.svg Sipan Hemo
Flag of Jabhat al-Nusra.jpg Abu Mohammad al-Julani[7]
Flag of Islamic State of Iraq.svg Abu Bakr al-Baghdadi[8]

Tappiot

46 843–81 843 sotilasta ja 31 346–45 346 puolisotilaallista ym.[9][10]

Isis: 11 800-13 450[11]
Kurdit: 1 190–1 359 taistelijaa
Muut: 68 105–139 105 taistelijaa
979 mielenosoittajaa[12]

yhteensä yli 220 000 kuollutta[13][14]
4,5-5,1 miljoonaa joutunut jättämään kotinsa[15][16]
3,4 miljoonaa pakolaista[17][18][19]
130 000 kadonnutta tai pidätettyä[20]

Mielenosoittajia Damaskoksen esikaupungissa Doumassa 8. huhtikuuta 2011.
Syyrian kriisissä kuolleiden määrät viikoittain 20. maaliskuuta 2011 alkaen.
Tuhottuja tankkeja ja raunioitunut moskeija Azazissa käydyn taistelun jäljiltä.
Sairaala Aleppossa.

Syyrian sisällissota on Syyriassa käynnissä oleva aseellinen yhteenotto. Taisteluja on käyty laajalti presidentti Bašar al-Assadia kannattavien ja tätä vastustavien opposition kapinallisten välillä. Toisaalta kilpailevat kapinallisryhmät ovat taistelleet myös keskenään.

Aluksi pääosin hallitus, enenevissä määrin oppositio käytti aseita keväällä 2011 alkaneissa arabikevääseen liittyvissä protesteissa. Konflikti laajeni maan laajuiseksi sisällissodaksi keväällä ja kesällä 2012[21].

Sota alkoi kiistana siitä ketkä maata hallitsevat. Hallituksen mielestä kapinalliset ovat terroristeja, ja kapinallisten mielestä presidentti on julma tyranni.lähde?

Vaikka monet sotijaosapuolet kiistävätkin, konflikti on pääosin etnis-uskonnollinen. Hallitusta kannattavat šiialaiset alaviitit taistelevat kapinallisia sunneja vastaan. Myös kurdit ovat mukana sodassa.

SOHR-tiedotusjärjestön mukaan yli kolme vuotta kestäneissä väkivaltaisuuksissa on kuollut maaliskuuhun 2014 mennessä noin 162000 ihmistä, josta kolmasosa siviilejä[22][23]. Kolme miljoonaa syyrialaista on paennut ulkomaille. Sodan kaikki osapuolet ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin.

Lähinnä sunnalaiset arabimaat ja länsimaat ovat tukeneet kapinallisia, Venäjä ja Iran Assadin hallintoa.

Tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyrian sotilasvallankaappaus vuonna 1963 synnytti maahan baath-puolueen diktatuurin[24]. Yksipuolejärjestelmä piti vuoskymmeniä yllä poikkeustilaa. Vallassa olleet Assadit suosivat alaviitteja. Vuonna 1982 koettiin Homsissa sunnalaisen Muslimiveljeskunnan kapina, jonka hallitus kukisti nopeasti käyttämällä raskaita aseita. Syyrian militarisoituminen 2000-luvulla[25] ja yksipuoluejärjestelmään liittyvä korruptio ovat olleet Lähi-idän vakavimpia. Salainen poliisi on tukahduttanut aseellisesti hallitusta vastaan suuntautuneet mielenilmaukset. Syyriassa vuonna 2008 alkanut kuivuus johti kansalaisten tyytymättömyyteen.

Arabikevät Syyriassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2011 Arabikevään aiheuttamat levottomuudet levisivät myös Syyriaan. Eräs mies sytytti itsensä bensiinillä tuleen al-Hasakahissa 28. tammikuuta 2011[26]. Oppositio alkoi koota mielenosoittajia helmikuun alussa. Myöhemmin salainen poliisi pidätti ja kidutti lapsia, jotka olivat ilmaisseet hallituksen vastaisia mielipiteitä[27][28]. Tämä laukaisi suuria mielenosoituksia ympäri Syyriaa[29][30]. Turvajoukot ampuivat maaliskuun puolivälissä mielenosoittajia Daraassa. Muutaman päivän päästä protestoijat polttivat siellä baath-puolueen rakennuksen. Mielenosoitukset levisivät maaliskuun lopulla koko maahan. Myös Assadia tukevia mielenosituksia pidettiin. Daraan lähetettiin sotilaita. Puolisotillaallinen shabiha alkoi toimia Homsissa huhtikuun puolivälissä. Presidentti yritti huhtikuussa hillitä protestointia myös rauhanomaisin keinoin muun muassa vapauttamalla poliittisia vankeja, lakkauttamalla poikkeustilan ja lupaamalla uudistuksia[31][32].

Aseellinen kapina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hallituksen joukoista karanneiden perustama Vapaan Syyrian armeija FSA alkoi toimia Homsissa ja muilla alueilla loppukesällä-syksyllä 2011. Monia muita hallitusta vastustavia ryhmiä syntyi. Oppositio pysyi hajanaisena ja riitaisana. Kapinalliset etenivät monilla alueilla vuonna 2012. Tällöin alkoi Aleppon taistelu. 2012 lopulla hallituksen joukkojen tekemät myös siviileihin kohdistuvat pommitukset ja nälkäsaarto kapinallisalueita vastaan jatkuivat, ja islamistien ote näkyi yhä selvemmin kapinallisten riveissä. Hallitus kutsui kaikkia kapinallisia terroristeiksi.

Islamistien nousu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ääri-islam alkoi nousta Syyrian kapinallisten riveissä merkittäväksi tekijäksi vuonna 2012. Tämä johtui siitä, että al-Nusran rintaman salafisti-jihadistit kykenivät taistelemaan muita kapinallisia tehokkaammin ja luomaan toimivan siviilihallinnon. Opposition sisälle muodostui sodan uhka, kun ääri-islamistit surmasivat maltillisempia hallituksen vastustajia.[33][34]. Monia sunnalaisia taistelijoita ajoi jyrkkä fundamentalismi ja kostonhalu. Jihadistit uhkasivat alaviitteja ja muita toisuskoisa jopa kansanmurhalla. Niinpä kapinallisten ei uskottu luovan maahan demokratiaa[35]. Islamin vaikutus näkyi selvemmin myös hallituksen riveissä. Hizbollahin taistelijat tulivat keväällä vuonna 2013 auttamaan hallitusta[36].

Sota näytti vieläkin olevan tasapeli, mutta hallituksen joukot olivat vuoden 2013 lopussa jonkin verran niskan päällä. Vuonna 2013 monet opposition islamiliaset yhdistyivät Islaimiaiseksi rintamaksi. Isis eteni vuonna 2014 merkittävästi Syyrian kapina-alueella[37]. Kurdit ajoivat Isisin pois Kobanesta[38]. Yhdysvallat ja YK lievensivät ISIS:n takia Assadin vastaista linjaansa[39][40][41]. Sunnitaistelijat etenivät maalis-toukokuussa vuonna 2015[42][43]. Assad ilmoitti heinäkuussa 2015, että armeija keskittyy miespulan takia puolustamaan vain tärkeitä alueita[44].

Uhrit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2013 tammikuun puoliväliin mennessä sodassa oli kuollut ainakin 60 000 ihmistä. Ulkomaille oli sotaa paennut 600 000 ihmistä, lähinnä Lähi-Idän maihin. Sisäisten pakolaisten määrän arveltiin kesään mennessä olevan yli kaksi miljoonaa. Neljä miljoonaa oli vailla ruokaa ja muuta apua[45].

Katso myös: Syyrian sisällissodan pakolaiset

Syyrian sisällissodan ihmisoikeusrikkomukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet kansainväliset järjestöt kuten YK ja HRW ilmoittivat sodan molempien osapuolten syyllistyneen sota-[46] ja ihmisoikeusrikkomuksiin[47]. Hallituksen kansaansa vastaan käyttämän väkivallan[48] takia EU asetti maalle talouspakotteita ja länsimaat kääntyivät Assadia vastaan. Myös kapinalliset ovat rikkoneet ihmisoikeuksia[49][50].

Syyrian tiedustelupalvelu[51] ja hallituksen palkkaamat puolisotilaalliset shabiha-ryhmät[52] ovat kiduttaneet ihmisiä. Hallituksen joukot käyttivät usein ilmavoimia ja raskasta aseistusta siviilien asuinalueilla, mikä aiheutti valtavia tuhoja[53]. Oppositio on murhannut, pidättänyt laittomasti ja kiduttanut[54]. Isis-järjestö on perustanut mestauksin ylläpidetyn hirmuvallan valtaamalleen alueelle. Syyrian armeija käytti laajalti raskaita aseita siviilien asuinalueilla. Erityisesti ulkomailla tuomittiin muun muassa tynnyripommien [55] ja paikoittaisen kemiallisten aseiden käytön kapinallisia vastaan[56].

Jihadistien kapinallisjärjestöt ovat räjäyttäneet pommeja ja muun muassa surmanneet toisuskoisia[57]. Tämän lisäksi myös he ovat syyllistyneet kemiallisten aseiden käyttöön[58].

Syyrian sisällissota ja ulkomaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arabiliitto, YK ja muut kansainväliset järjestöt epäonnistuivat rauhanaloitteissaan.

Syyrian sisällissota voidaan nähdä osittain šiiojen ja sunnien välisenä kamppailuna. Muun muassa Saudi-Arabia tukee kapinallisia, Iran hallitusta. Tutkija Alan Salehzadeh Maanpuolustuskorkeakoulusta on esittänyt tulkinnan, että Syyrian sodan pitkittyminen esim. suhteessa Arabikevään kansannousut kokeneisiin Egyptiin ja Tunisiaan verrattuna johtuu Syyrian geostrategisesta asemasta ja liittolaissuhteista Iranin johtamaan šiia-akseliin.[25] Syyrian sotaan liittyviä šiiojen ja sunnien välisiä taisteluja on käyty myös Libanonissa. Sota mahdollisti Isis:in nousun Irakissa vuonna 2014.

Venäjä ja Kiina tukevat Syyrian hallitusta, kun taas länsimaat ovat tukeneet Syyrian oppositiota.

Länsimaita huolettivat Syyrian kemialliset aseet, joita saatiinkin vedettyä paljon pois maasta[59]. Monet länsimaat tunnustivat oppositiokoalition Syyrian viralliseksi edustajaksi marras-joulukuussa 2012. Länsimaat ja muut "Syyrian ystävät" ilmoittivat kesäkuussa 2013 antavansa vastedes suoraa aseapua ja muuta sotilaallista tukea Syyrian kapinallisille[60][61]. Elo-syyskuussa 2012 Syyria ja suurvallat päättivät tuhota maan kemialliset aseet.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Lilly Korpiola & Hanna Nikkanen: Arabikevät, Avain 2012, ISBN: 978-951-692-912-8
 • Mitä missä milloin 2012
 • Mitä missä milloin 2013

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Saeed Kamali Dehghan: Syrian army being aided by Iranian forces The Guardian. 28 May 2012. Viitattu 18 August 2012.
 2. Daftari, Lisa. "Iranian general admits 'fighting every aspect of a war' in defending Syria's Assad", Fox News, 28 August 2012. Luettu 6 September 2012. 
 3. Iran's Hizbullah sends more troops to help Assad storm Aleppo, fight Sunnis World News Tribune. 29 July 2012. Viitattu 18 August 2012.
 4. Syrian opposition groups reach unity deal USA Today. 11. marraskuuta 2012. Viitattu 14. marraskuta 2012.
 5. a b c Schmitt, Eric. "C.I.A. Said to Aid in Steering Arms to Syrian Opposition", The New York Times, 21. kesäkuuta 2012. Luettu 4 July 2012. 
 6. "Free Syrian Army fires military chief", Al Jazeera English, 16 February 2014. Luettu 16. helmikuuta 2014. 
 7. Nic Robertson and Paul Cruickshank: Source: Syrian warplanes kill leaders of al-Nusra CNN. 5. maaliskuuta 2015.
 8. "U.S. Condemns Terrorist Attacks in Iraq and Pledges to Help Combat al Qaeda", United States Department of State, 10. elokuuta 2013. 
 9. 310,000 people killed since the beginning of the Syrian Revolution The Syrian Observatory for Human Rights. Viitattu 16. huhtikuuta 2015.
 10. More than 110 dead, thousands of regime forces during the 41 months Viitattu 25. lokakuuta 2014.
 11. Syrian Army Kills Nearly 5,000 IS Militants in Three Months: Source Viitattu 25. joulukuuta 2014.
 12. Syria: Opposition, almost 11,500 civilians killed 3. tammikuuta 2010. Ansamed.ansa.it. Viitattu 27. elokuta 2013.
 13. 310,000 people killed since the beginning of the Syrian Revolution The Syrian Observatory for Human Rights. Viitattu 16. huhtikuuta 2015.
 14. Syrian Rebels And Government Reach Truce In Besieged Area AP. Viitattu 15. tammikuuta 2015.
 15. Syria: A full-scale displacement and humanitarian crisis with no solutions in sight , iDMC, Sep 2013: 5.1 million internally displaced ("forced to flee their homes because their lives were at danger, but did not cross international borders")
 16. Dispatch: Syria's Internally Displaced Depend on Handouts , UN, Feb 2013: 2.5 million internally displaced
 17. Syrian refugees top three million mark: UN 2013-11-29. SBS News. Viitattu 2014-01-03.
 18. Most US Airstrikes in Syria Target a City That's Not a "Strategic Objective" Mother Jones.
 19. At least 20,000 civilians displaced during the Al-Hasakah offensive (February–March 2015); 5,000+ in the Khabur Valley region,[1] and 15,000+ in the Tell Hamis region[2]
 20. http://www.washingtoninstitute.org/policy-analysis/view/syrias-meltdown-requires-a-u.s.-led-response
 21. Punainen risti: Syyriassa on sisällissota YLE. 16.7.2012. Viitattu 30.7.2012.
 22. [3] Amulehti Uutiset Ulkomaat 19.5.2014
 23. More than 162,000 dead in Syria’s since 18/03/2011
 24. "Minä, Bashar", Suomen Kuvalehti 36/2013, toimittaja Katri Merikallio, 6.9.2013, sivut 12-13.
 25. a b Alan Salehzadeh: Syyrian sisällissota: Syitä ja taustatekijöitä (pdf) 2013. Helsinki: Maanpuolustuskorkeakoulu. Viitattu 1.1.2014. suomi
 26. [4]
 27. A Faceless Teenage Refugee Who Helped Ignite Syria’s War
 28. Syria: how it all began Hugh Macleod and a reporter in Syria GlobalPost Middle East April 23, 2011
 29. Fresh Protests Erupt in Syria (Videos) Anna Skibinsky The Epoch Simes, English edition, World Middle East March 16, 2011
 30. Mid-East unrest: Syrian protests in Damascus and Aleppo
 31. [5] April 21, 2011 President Assad issues decree to end Syria's nearly 50-year old state of emergency.
 32. A recap of the Syrian crisis to date
 33. Syyrian Aleppossa syytetään hallitusta ja kapinallisia
 34. Ratkaiseva taistelu Syyriasta on alkanut
 35. Suurvaltapolitiikkaa ja hyväntekeväisyyttä Syyriassa ALARIK NOTIS, Sarastus,
 36. Syyriassa sotivat nyt Hizbollah ja al-Qaida vastakkain
 37. Turkki vahvistaa rajaansa – Isis-taistelijat etenevät Syyriassa
 38. Taistelu Kobanesta ohi - kurdit häätivät Isisin
 39. [6]
 40. [7]
 41. [8]
 42. Assad horjahti – Isis Damaskoksen porteilla, Syyrian armeija ahtaalla
 43. [9]
 44. Syyrian presidentti Assad: Armeijaa vaivaa miespula Halsingin sanomat Ulkomaat 26.7.2015
 45. Syyriasta raportoidaan julmista raiskauksista Yle Uutiset Ulkomaat Ulkomaat 14.1.2013
 46. Molemmat Syyrian taistelevat osapuolet syyllisiä sotarikoksiin
 47. YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsee Syyrian ihmisoikeusrikkomukset
 48. Report of the Independent International Commission of Inquiry on the Syrian Arab Republic
 49. Tutkimusryhmä: Syyrian sotarikokset vietävä oikeuteen
 50. YK: Syyrian sotarikokset entistä räikeämpiä
 51. HRW: Syyriassa kymmeniä kidutuskeskuksia
 52. Syria unrest: Who are the shabiha?
 53. Amnesty paljasti Aleppon pommitusten tuhot
 54. YK: Syyrian sotarikokset entistä räikeämpiä maailma.net 07.06.2013
 55. [10]
 56. Ihmisoikeusjärjestö: Syyrian hallitus käytti taas kemiallisia aseita
 57. Syyrian kristityt pian entinen vähemmistö
 58. Määritä nimeke!
 59. Syyriassa yhä kemiallisia aseita – takaraja umpeutui tänään
 60. Yhdysvallat lupaa sotilaallista apua Syyrian kapinallisille
 61. Syyrian kapinalliset saavat sotilaallista tukea länsimailta

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Syyrian sisällissota.