Luettelo käynnissä olevista sodista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Maat joissa on meneillään konflikti
  Yli 10 000 kuollutta vuosittain
  1000–9999 kuollutta vuosittain
  Alle 1000 kuollutta vuosittain

Luettelo käynnissä olevista sodista käsittää maailmassa meneillään olevat aseelliset konfliktit.

Meneillään olevan aseellisen konfliktin määritelmä on että sen yhteenotoissa kuolee vuosittain vähintään 25 ihmistä.[1] Mikäli konflikti on pysähtynyt rauhallisempaan vaiheeseen, kutsutaan sitä jäätyneeksi konfliktiksi.

Eri järjestöt määrittelevät konfliktit eri tavoin. Upsalan yliopiston konfliktiohjeman ja englantilaisen International Institute for Strategic Studiesin mukaan maailmassa on meneillään ainakin 40 eri konfliktia ja sotaa.[2][3]

Yli 10 000 kuolemaa vuosittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selkkauksen alku Sota/selkkaus Sijainti Uhreja yhteensä Uhreja vuonna 2015
2001 Afganistanin sota Afganistanin lippu Afganistan &&&&&&&&&0127000.&&&&00127 000 [4] &&&&&&&&&&036000.&&&&0036 000 Nousua
2009 Boko Haramin konflikti Nigerian lippu Nigeria, Kamerun, Nigerin lippu Niger, Tšadin lippu Tšad &&&&&&&&&&023979.&&&&0023 979 [5] &&&&&&&&&&011778.&&&&0011 778 Muuttumaton
2011 Syyrian sisällissota Syyrian lippu Syyria &&&&&&&&&0260000.&&&&00260 000 [6] &&&&&&&&&&055000.&&&&0055 000 Laskua [6]
2011 Irakin kriisi Irak &&&&&&&&&&054868.&&&&0054 868 [7] &&&&&&&&&&016208.&&&&0016 208 Muuttumaton [7]

Yli 1 000 kuolemaa vuosittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selkkauksen alku Sota/selkkaus Sijainti Uhreja yhteensä Uhreja vuonna 2015
1984 Turkin ja PKK:n konflikti Turkin lippu Turkki &&&&&&&&&&045000.&&&&0045 000 [8] &&&&&&&&&&&03300.&&&&003 300 Nousua [9]
1991 Somalian sisällissota Somalian lippu Somalia &&&&&&&&&0500000.&&&&00500 000 [10] &&&&&&&&&&&04096.&&&&004 096 Muuttumaton [11]
2004 Luoteis-Pakistanin konflikti Pakistanin lippu Pakistan &&&&&&&&&&059691.&&&&0059 691 [12] &&&&&&&&&&&03682.&&&&003 682 Laskua [12]
2006 Meksikon huumesota Meksikon lippu Meksiko &&&&&&&&&0150000.&&&&00150 000 [13] &&&&&&&&&&&06000.&&&&006 000 Laskua
2011 Siinain levottomuudet Egyptin lippu Egypti &&&&&&&&&&&03500.&&&&003 500 &&&&&&&&&&&02500.&&&&002 500 Nousua
2011 Etelä-Kordofanin konflikti Sudanin lippu Sudan &&&&&&&&&&&05500.&&&&005 500 &&&&&&&&&&&01200.&&&&001 200 Nousua
2013 Etelä-Sudanin sisällissota Etelä-Sudanin lippu Etelä-Sudan &&&&&&&&&&050000.&&&&0050 000 [14] &&&&&&&&&&&03000.&&&&003 000 Laskua
2014 Itä-Ukrainan sota Ukrainan lippu Ukraina &&&&&&&&&&&09115.&&&&009 115 [15] &&&&&&&&&&&04300.&&&&004 300 Nousua
2014 Libyan toinen sisällissota Libya &&&&&&&&&&&04348.&&&&004 348 [16] &&&&&&&&&&&01523.&&&&001 523 Laskua [16]
2015 Jemenin sisällissota Jemen &&&&&&&&&&&05878.&&&&005 878 [17] &&&&&&&&&&&05878.&&&&005 878 Nousua

Yli 100 kuolemaa vuosittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konfliktin alku Sota/konflikti Sijainti Uhreja yhteensä Uhreja 2015
1947 Kashmirin konflikti Intia, Pakistanin lippu Pakistan &&&&&&&&&&060000.&&&&0060 000 [18] &&&&&&&&&&&&0174.&&&&00174 Muuttumaton [19]
1948 Burman sisällissota Myanmarin lippu Myanmar &&&&&&&&&0200000.&&&&00200 000 &&&&&&&&&&&&0874.&&&&00874 Nousua
1948 Kolumbian sisällissota Kolumbia &&&&&&&&&0420000.&&&&00420 000 [20] &&&&&&&&&&&&0337.&&&&00337 Laskua
1948 Israelin–Palestiinan konflikti Israelin lippu Israel, Palestiinan lippu Palestiina &&&&&&&&&&022000.&&&&0022 000 [21] &&&&&&&&&&&&0194.&&&&00194 Laskua
1964 Koillis-Intian kapinointi Intia &&&&&&&&&&025000.&&&&0025 000 &&&&&&&&&&&&0273.&&&&00273 Laskua [22]
1967 Naxaliittien kapina Intia &&&&&&&&&&010000.&&&&0010 000 [23] &&&&&&&&&&&&0251.&&&&00251 Muuttumaton [24]
1969 Moro-konflikti Filippiinit &&&&&&&&&0150000.&&&&00150 000 [25] &&&&&&&&&&&&0152.&&&&00152 Nousua
1989 Xinjiangin konflikti Kiina &&&&&&&&&&&02000.&&&&002 000 &&&&&&&&&&&&0194.&&&&00194 Laskua
1995 Ogadenin konflikti Etiopia &&&&&&&&&&&01300.&&&&001 300 &&&&&&&&&&&&0400.&&&&00400 Nousua
1996 ADF:n kapinointi Ugandan lippu Uganda, Kongon demokraattinen tasavalta &&&&&&&&&&&03000.&&&&003 000 &&&&&&&&&&&&0391.&&&&00391 Muuttumaton
2002 Keski-Afrikan kriisi Keski-Afrikan tasavalta &&&&&&&&&&&07600.&&&&007 600 &&&&&&&&&&&&0475.&&&&00475 Laskua
2002 Ääri-islamismi Länsi-Afrikassa Algerian lippu Algeria, Tunisian lippu Tunisia, Marokon lippu. Marokko &&&&&&&&&&&02800.&&&&002 800 &&&&&&&&&&&&0271.&&&&00271 Nousua
2003 Darfurin konflikti Sudanin lippu Sudan &&&&&&&&&0300000.&&&&00300 000 [26] &&&&&&&&&&&&0981.&&&&00981 Laskua
2004 Balochistanin konflikti Pakistanin lippu Pakistan &&&&&&&&&&&03679.&&&&003 679 &&&&&&&&&&&&0198.&&&&00198 Laskua
2007 Kivun konflikti Kongon demokraattinen tasavalta &&&&&&&&&0200000.&&&&00200 000 &&&&&&&&&&&&0787.&&&&00787 Muuttumaton
2009 Pohjois-Kaukasian levottomuudet Venäjän lippu Venäjä &&&&&&&&&&&03216.&&&&003 216 &&&&&&&&&&&&0225.&&&&00225 Muuttumaton
2009 Sudanin heimotaistelut Sudanin lippu Sudan &&&&&&&&&&&05000.&&&&005 000 &&&&&&&&&&&&0926.&&&&00926 Muuttumaton
2012 Malin sisällissota Malin lippu. Mali &&&&&&&&&&&02416.&&&&002 416 &&&&&&&&&&&&0411.&&&&00411 Muuttumaton
2013 Egyptin levottomuudet Egyptin lippu Egypti &&&&&&&&&&&&0582.&&&&00582 &&&&&&&&&&&&0284.&&&&00284 Nousua
2015 Burundin väkivaltaisuudet Burundin lippu Burundi &&&&&&&&&&&&0467.&&&&00467 &&&&&&&&&&&&0467.&&&&00467 Nousua
2016 Armenian ja Azerbaidžanin rajakonflikti Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan, Armenian lippu Armenia &&&&&&&&&&&&0350.&&&&00350 [27] – †

† Yli 100 kuollutta vuonna 2016

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Definitions Department of Peace and Conflict Research - Uppsalan yliopisto. Viitattu 16.9.2014. (englanniksi)
  2. Armed Conflicts in 2013 Uppsala Conflict Data Program: Upsalan yliopisto. Viitattu 2.3.2015. (englanniksi)
  3. All Conflicts Armed Conflicts Database: IISS. Viitattu 2.3.2015. (englanniksi)
  4. War-related Death, Injury, and Displacement in Afghanistan and Pakistan 2001-2014 Huom! Lähde antaa vuosista 2001–2014 luvun 91 911
  5. Nigeria Security Tracker Council on Foreign Relations
  6. a b Syyriassa kuollut vuonna 2015 yli 55 000 ihmistä Etelä-Suomen Sanomat
  7. a b Iraq Body Count
  8. Turkin ja kurdijärjestö PKK:n taisteluissa on kuollut 45 000 ihmistä Helsingin Sanomat
  9. Turkey's president says 3,100 PKK terrorists killed Anadolu Agency
  10. 20th Century death tolls larger than 300,000 but fewer than 1 million people
  11. ACLED Version 6 (1997–2015) Armed Conflict Location & Event Data Project
  12. a b Fatalities in Terrorist Violence in Pakistan 2003-2016
  13. Panetta cites 150,000 deaths from narco-violence in Mexico in trilateral meeting in Toronto
  14. 50,000 and not counting: South Sudan's war dead
  15. At Least 9,115 Killed in Ukraine Conflict, U.N. Says New York Times
  16. a b Libya Bodycount
  17. Yemen's warring sides say ceasefire to begin on Monday Reuters
  18. Kashmirin lukkiutuneeseen tilanteeseen ei löydy nopeita ratkaisuja
  19. Fatalities in Terrorist Violence 1988 - 2016
  20. 20th Century death tolls larger than 100,000 but fewer than 300,000 people. Huom. La Violencia 1946–58
  21. Major Episodes of Political Violence
  22. Fatalities in Terrorist Violence in India's Northeast 2005-2016
  23. India's Silent War
  24. Fatalities in Left-wing Extremism : 2005-2016
  25. 150 000 henkeä vaatinut sisällissota päättymässä Yle
  26. Darfur conflict
  27. Background Briefing on the Nagorno-Karabakh Conflict U.S. Department of State

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]