Luettelo käynnissä olevista sodista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Maat joissa on meneillään konflikti
  Yli 10 000 kuollutta vuosittain
  1000–9999 kuollutta vuosittain
  Alle 1000 kuollutta vuosittain

Luettelo käynnissä olevista sodista käsittää maailmassa meneillään olevat aseelliset konfliktit.

Meneillään olevan aseellisen konfliktin määritelmä on että sen yhteenotoissa menehtyy vuosittain vähintään 25 ihmistä.[1] Mikäli konflikti on pysähtynyt rauhallisempaan vaiheeseen, kutsutaan sitä jäätyneeksi konfliktiksi.

Eri järjestöt määrittelevät konfliktit eri tavoin. Upsalan yliopiston konfliktiohjeman ja englantilaisen International Institute for Strategic Studiesin mukaan maailmassa on meneillään ainakin 40 eri konfliktia ja sotaa.[2][3]

Yli 10 000 kuolemaa vuosittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selkkauksen alku Sota/selkkaus Sijainti Uhreja yhteensä Uhreja vuonna 2014
1999 Nigerian šariakonflikti Nigerian lippu Nigeria, Kamerun, Nigerin lippu Niger, Tšadin lippu Tšad &&&&&&&&&&022000.&&&&0022 000 &&&&&&&&&&010000.&&&&0010 000+ Nousua [4]
2011 Syyrian sisällissota Syyrian lippu Syyria &&&&&&&&&0200000.&&&&00200 000 [5] &&&&&&&&&&076021.&&&&0076 021 Muuttumaton [6]
2011 Etelä-Sudanin konflikti Etelä-Sudanin lippu Etelä-Sudan &&&&&&&&&&050000.&&&&0050 000 [7] &&&&&&&&&&040000.&&&&0040 000 Nousua
2011 Irakin levottomuudet Irak &&&&&&&&&&043476.&&&&0043 476 [8] &&&&&&&&&&017073.&&&&0017 073 Nousua

Yli 1 000 kuolemaa vuosittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selkkauksen alku Sota/selkkaus Sijainti Uhreja yhteensä Uhreja vuonna 2014
1948 Israelin–Palestiinan konflikti Israelin lippu Israel, Palestiinan lippu Palestiina &&&&&&&&&&022000.&&&&0022 000 [9] &&&&&&&&&&&02202.&&&&002 202 Nousua [10]
1991 Somalian sisällissota Somalian lippu Somalia &&&&&&&&&0500000.&&&&00500 000 [11] &&&&&&&&&&&04425.&&&&004 425 Nousua [12]
2001 Afganistanin sota Afganistanin lippu Afganistan &&&&&&&&&&066000.&&&&0066 000 &&&&&&&&&&&08841.&&&&008 841 Nousua [13]
2002 Keski-Afrikan kriisi Keski-Afrikan tasavalta &&&&&&&&&&&07600.&&&&007 600 &&&&&&&&&&&05184.&&&&005 184 Nousua [14]
2003 Darfurin konflikti Sudanin lippu Sudan &&&&&&&&&0300000.&&&&00300 000 [15] &&&&&&&&&&&03888.&&&&003 888 Nousua [12]
2004 Luoteis-Pakistanin konflikti Pakistanin lippu Pakistan &&&&&&&&&&056067.&&&&0056 067 [16] &&&&&&&&&&&05496.&&&&005 496 Muuttumaton [16]
2004 Jemenin shiialevottomuudet Jemen &&&&&&&&&&025000.&&&&0025 000 &&&&&&&&&&&07700.&&&&007 700 Nousua [17]
2006 Meksikon huumesota Meksikon lippu Meksiko &&&&&&&&&0150000.&&&&00150 000 [18] &&&&&&&&&&&06875.&&&&006 875 Laskua
2014 Itä-Ukrainan kriisi Ukrainan lippu Ukraina &&&&&&&&&&&04707.&&&&004 707 [19] &&&&&&&&&&&04707.&&&&004 707 Nousua
2014 Libyan levottomuudet Libya &&&&&&&&&&&02825.&&&&002 825 [20] &&&&&&&&&&&02825.&&&&002 825 Nousua

Yli 100 kuolemaa vuosittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konfliktin alku Sota/konflikti Sijainti Uhreja yhteensä Uhreja 2014
1947 Kashmirin konflikti Intia, Pakistanin lippu Pakistan &&&&&&&&&&060000.&&&&0060 000 [21] &&&&&&&&&&&&0193.&&&&00193 Muuttumaton [22]
1948 Kolumbian sisällissota Kolumbia &&&&&&&&&0420000.&&&&00420 000 [23] &&&&&&&&&&&&0449.&&&&00449 Muuttumaton
1960 Etelä-Thaimaan kapinointi Thaimaan lippu Thaimaa &&&&&&&&&&&05000.&&&&005 000 [24] &&&&&&&&&&&&0600.&&&&00600 Muuttumaton [25]
1960 Katangan levottomuudet Kongon demokraattinen tasavalta &&&&&&&&&0100000.&&&&00100 000 &&&&&&&&&&&&0300.&&&&00300 Nousua
1964 Koillis-Intian kapinointi Intia &&&&&&&&&&025000.&&&&0025 000 &&&&&&&&&&&&0465.&&&&00465 Nousua [26]
1967 Naxaliittien kapina Intia &&&&&&&&&&010000.&&&&0010 000 [27] &&&&&&&&&&&&0314.&&&&00314 Laskua [28]
1989 Xinjiangin konflikti Kiina &&&&&&&&&&&02000.&&&&002 000 &&&&&&&&&&&&0500.&&&&00500 Nousua
1995 Ogadenin konflikti Etiopia &&&&&&&&&&&01300.&&&&001 300 &&&&&&&&&&&&0172.&&&&00172 Nousua
1996 ADF:n kapinointi Ugandan lippu Uganda, Kongon demokraattinen tasavalta &&&&&&&&&&&01345.&&&&001 345 &&&&&&&&&&&&0350.&&&&00350 Nousua
2000 Terrorismin vastainen sota Jemenissä Jemen &&&&&&&&&&&03711.&&&&003 711 &&&&&&&&&&&&0800.&&&&00800 Nousua
2004 Balochistanin konflikti Pakistanin lippu Pakistan &&&&&&&&&&&03679.&&&&003 679 &&&&&&&&&&&&0339.&&&&00339 Nousua
2007 Kivun konflikti Kongon demokraattinen tasavalta &&&&&&&&&0200000.&&&&00200 000 &&&&&&&&&&&&0600.&&&&00600 Nousua
2009 Pohjois-Kaukasian levottomuudet Venäjän lippu Venäjä &&&&&&&&&&&02198.&&&&002 198 &&&&&&&&&&&&0280.&&&&00280 Laskua
2009 Sudanin heimotaistelut Sudanin lippu Sudan &&&&&&&&&&&04900.&&&&004 900 &&&&&&&&&&&&0995.&&&&00995 Nousua
2011 Siinain levottomuudet Egyptin lippu Egypti &&&&&&&&&&&02000.&&&&002 000 &&&&&&&&&&&&0759.&&&&00759 Nousua
2011 Etelä-Kordofanin konflikti Sudanin lippu Sudan &&&&&&&&&&&04900.&&&&004 900 &&&&&&&&&&&&0746.&&&&00746 Nousua
2011 Libanonin levottomuudet Libanon &&&&&&&&&&&&0722.&&&&00722 &&&&&&&&&&&&0297.&&&&00297 Muuttumaton
2012 Malin sisällissota Malin lippu. Mali &&&&&&&&&&&02416.&&&&002 416 &&&&&&&&&&&&0380.&&&&00380 Laskua

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Definitions Department of Peace and Conflict Research - Uppsalan yliopisto. Viitattu 16.9.2014. (englanniksi)
  2. Armed Conflicts in 2013 Uppsala Conflict Data Program: Upsalan yliopisto. Viitattu 2.3.2015. (englanniksi)
  3. All Conflicts Armed Conflicts Database: IISS. Viitattu 2.3.2015. (englanniksi)
  4. Thousands flee as Boko Haram seizes military base on Nigeria border The Guardian
  5. Syria war death toll now more than 200,000
  6. Syria's war killed 76,021 in 2014: monitor Reuters
  7. 50,000 and not counting: South Sudan's war dead
  8. Iraq Body Count
  9. Major Episodes of Political Violence
  10. Gaza Emergency Situation Report
  11. 20th Century death tolls larger than 300,000 but fewer than 1 million people
  12. a b Trend 4: Trends in Violence by Country in 2014
  13. Luku kerätty kolmesta lähteestä: [1][2][3]
  14. AP: More than 5,000 dead in C. African Republic
  15. Darfur conflict
  16. a b Fatalities in Terrorist Violence in Pakistan 2003-2015
  17. 7,700 Yemenis killed in 2014
  18. Panetta cites 150,000 deaths from narco-violence in Mexico in trilateral meeting in Toronto
  19. Around 1,300 killed in Ukraine since ceasefire: U.N.
  20. Libya Bodycount
  21. Kashmirin lukkiutuneeseen tilanteeseen ei löydy nopeita ratkaisuja
  22. Fatalities in Terrorist Violence 1988 - 2015
  23. 20th Century death tolls larger than 100,000 but fewer than 300,000 people. Huom. La Violencia 1946–58
  24. Neljä surmattiin levottomassa Etelä-Thaimaassa
  25. noin 50 henkeä kuukaudessa: [4]
  26. Fatalities in Terrorist Violence in India's Northeast 2005-2015
  27. India's Silent War
  28. Fatalities in Left-wing Extremism : 2005-2015

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]