Luettelo käynnissä olevista sodista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maat, joissa on kuollut ihmisiä konfliktin takia
  Yli 10 000 kuollutta vuosittain
  1000–9999 kuollutta vuosittain
  100–999 kuollutta vuosittain
  alle sata kuollutta vuosittain

Luettelo käynnissä olevista sodista käsittää maailmassa meneillään olevat aseelliset konfliktit.

Meneillään olevan aseellisen konfliktin määritelmä on että sen yhteenotoissa kuolee vuosittain vähintään 25 ihmistä.[1] Mikäli konflikti on pysähtynyt rauhallisempaan vaiheeseen, kutsutaan sitä jäätyneeksi konfliktiksi.

Eri järjestöt määrittelevät konfliktit eri tavoin. Uppsalan yliopiston konfliktiohjeman ja englantilaisen International Institute for Strategic Studiesin mukaan maailmassa on meneillään ainakin 40 eri konfliktia ja sotaa.[2][3]

Yli 10 000 kuolemaa vuosittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selkkauksen alku Sota/selkkaus Sijainti Uhreja yhteensä Uhreja vuonna 2018
2001 Afganistanin sota Afganistanin lippu Afganistan &&&&&&&&&0173000.&&&&00173 000 [4] &&&&&&&&&&035000.&&&&0035 000 Nousua
2011 Syyrian sisällissota Syyrian lippu Syyria &&&&&&&&&0511000.&&&&00511 000 [5] &&&&&&&&&&020000.&&&&0020 000 Laskua [6]
2006 Meksikon huumesota Meksikon lippu Meksiko &&&&&&&&&0150000.&&&&00150 000 [7] &&&&&&&&&&028816.&&&&0028 816 Muuttumaton [8]
2015 Jemenin sisällissota Jemen &&&&&&&&&&060000.&&&&0060 000 [9] &&&&&&&&&&020000.&&&&0020 000 Nousua

Yli 1 000 kuolemaa vuosittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selkkauksen alku Sota/selkkaus Sijainti Uhreja yhteensä Uhreja vuonna 2018
1991 Somalian sisällissota Somalian lippu Somalia &&&&&&&&&0500000.&&&&00500 000 [10] &&&&&&&&&&&03900.&&&&003 900 Laskua
1998 Nigerian šariakonflikti Nigerian lippu Nigeria &&&&&&&&&&017000.&&&&0017 000 &&&&&&&&&&&03000.&&&&003 000 Nousua
2009 Boko Haramin konflikti Nigerian lippu Nigeria, Kamerun, Nigerin lippu Niger, Tšadin lippu Tšad &&&&&&&&&&027414.&&&&0027 414 [11] &&&&&&&&&&&02183.&&&&002 183 Nousua [11]
2011 Irakin levottomuudet Irak &&&&&&&&&&089331.&&&&0089 331 [12] &&&&&&&&&&&03319.&&&&003 319 Laskua [12]
2012 Malin sisällissota Malin lippu. Mali &&&&&&&&&&&03500.&&&&003 500 &&&&&&&&&&&01200.&&&&001 200 Nousua
2013 Etelä-Sudanin sisällissota Etelä-Sudanin lippu Etelä-Sudan &&&&&&&&&0300000.&&&&00300 000 [13] &&&&&&&&&&&01100.&&&&001 100 Laskua

Yli 100 kuolemaa vuosittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konfliktin alku Sota/konflikti Sijainti Uhreja yhteensä Uhreja 2018
1947 Kashmirin konflikti Intia, Pakistanin lippu Pakistan &&&&&&&&&&060000.&&&&0060 000 [14] &&&&&&&&&&&&0451.&&&&00451 Muuttumaton [15]
1948 Israelin–Palestiinan konflikti Israelin lippu Israel, Palestiinan lippu Palestiina &&&&&&&&&&022000.&&&&0022 000 [16] &&&&&&&&&&&&0304.&&&&00304 Nousua [17]
1948 Burman sisällissota Myanmarin lippu Myanmar &&&&&&&&&0200000.&&&&00200 000 &&&&&&&&&&&&0171.&&&&00171 Laskua
1967 Naxaliittien kapina Intia &&&&&&&&&&010000.&&&&0010 000 [18] &&&&&&&&&&&&0413.&&&&00413 Nousua [19]
1973 Oromian konflikti Etiopia &&&&&&&&&&&05000.&&&&005 000 &&&&&&&&&&&&0800.&&&&00800 Laskua
1984 Turkin ja PKK:n konflikti Turkin lippu Turkki &&&&&&&&&&045000.&&&&0045 000 [20] &&&&&&&&&&&&0566.&&&&00566 Laskua [21]
1996 ADF:n kapinointi Ugandan lippu Uganda, Kongon demokraattinen tasavalta &&&&&&&&&&&03300.&&&&003 300 &&&&&&&&&&&&0235.&&&&00235 Muuttumaton
1999 Iturin konflikti Kongon demokraattinen tasavalta &&&&&&&&&&060000.&&&&0060 000 [22] &&&&&&&&&&&&0369.&&&&00369 Nousua
2003 Darfurin konflikti Sudanin lippu Sudan &&&&&&&&&0300000.&&&&00300 000 [23] &&&&&&&&&&&&0599.&&&&00599 Laskua
2004 Balochistanin konflikti Pakistanin lippu Pakistan &&&&&&&&&&&04000.&&&&004 000 &&&&&&&&&&&&0381.&&&&00381 Muuttumaton [24]
2004 Luoteis-Pakistanin konflikti Pakistanin lippu Pakistan &&&&&&&&&&063259.&&&&0063 259 [25] &&&&&&&&&&&&0690.&&&&00690 Laskua [25]
2007 Kivun konflikti Kongon demokraattinen tasavalta &&&&&&&&&0200000.&&&&00200 000 &&&&&&&&&&&&0943.&&&&00943 Muuttumaton
2011 Siinain levottomuudet Egyptin lippu Egypti &&&&&&&&&&&04500.&&&&004 500 &&&&&&&&&&&&0740.&&&&00740 Laskua
2011 Etelä-Kordofanin konflikti Sudanin lippu Sudan &&&&&&&&&&&07000.&&&&007 000 &&&&&&&&&&&&0114.&&&&00114 Laskua
2012 Keski-Afrikan sisällissota Keski-Afrikan tasavalta &&&&&&&&&&&07000.&&&&007 000 &&&&&&&&&&&&0838.&&&&00838 Laskua
2014 Itä-Ukrainan sota Ukrainan lippu Ukraina &&&&&&&&&&010000.&&&&0010 000 [26] &&&&&&&&&&&&0156.&&&&00156 Laskua
2014 Libyan toinen sisällissota Libya &&&&&&&&&&010000.&&&&0010 000 &&&&&&&&&&&&0727.&&&&00727 Laskua
2016 Filippiinien huumesota Filippiinit &&&&&&&&&&020322.&&&&0020 322 [27] &&&&&&&&&&&&0900.&&&&00900 Laskua [28]
2017 Kamerunin kriisi Kamerun &&&&&&&&&&&&0800.&&&&00800 [29] &&&&&&&&&&&&0650.&&&&00650 Nousua
2017 ääri-islamismi Mosambikissä Mosambikin lippu Mosambik &&&&&&&&&&&&0200.&&&&00200 &&&&&&&&&&&&0161.&&&&00161 Nousua

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Definitions Department of Peace and Conflict Research - Uppsalan yliopisto. Viitattu 16.9.2014. (englanniksi)
  2. Armed Conflicts in 2013 Uppsala Conflict Data Program: Upsalan yliopisto. Viitattu 2.3.2015. (englanniksi)
  3. All Conflicts Armed Conflicts Database: IISS. Viitattu 2.3.2015. (englanniksi)
  4. Death toll from war in Afghanistan and Pakistan climbs to 173,000 Brown University
  5. Syyrian sodassa on kuollut seitsemän vuoden aikana jo enemmän ihmisiä kuin Espoossa ja Tampereella on asukkaita Helsingin Sanomat
  6. Syyrian sodassa menehtyi viime vuonna lähes 20 000 Yle
  7. Panetta cites 150,000 deaths from narco-violence in Mexico in trilateral meeting in Toronto
  8. Mexico's murder rate broke new record in 2018 as drug war drags on The Guardian
  9. Civilian death toll in Yemen mounting despite US assurances Associated Press
  10. 20th Century death tolls larger than 300,000 but fewer than 1 million people
  11. a b Nigeria Security Tracker Council on Foreign Relations
  12. a b Iraq Body Count
  13. Volunteers in effort to count number of South Sudan war dead Daily Nation
  14. Kashmirin lukkiutuneeseen tilanteeseen ei löydy nopeita ratkaisuja
  15. Fatalities in Terrorist Violence 1988-2019
  16. Major Episodes of Political Violence
  17. Israelis and Palestinians killed in 2018
  18. India's Silent War
  19. Fatalities in Left-wing Extremism : 2005-2019
  20. Turkin ja kurdijärjestö PKK:n taisteluissa on kuollut 45 000 ihmistä Helsingin Sanomat
  21. Turkey's PKK Conflict International Crisis Group
  22. Eastern DR Congo rebels to disarm
  23. Darfur conflict
  24. Fatalities in Pakistan Region Wise: 2018
  25. a b Fatalities in Terrorist Violence in Pakistan 2003-2019
  26. Ukrainian civilian death toll on the rise in rebel east: UN France24
  27. Senator: Rodrigo Duterte's drug war has killed 20,000 Al Jazeera]
  28. 6 killed daily: War on drugs now 'less bloody' - PNP
  29. Cameroon: Horrific violence escalates further in Anglophone regions Amnesty

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]