Luettelo käynnissä olevista sodista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Maat joissa on meneillään konflikti
  Yli 10 000 kuollutta vuosittain
  1000–9999 kuollutta vuosittain
  Alle 1000 kuollutta vuosittain

Luettelo käynnissä olevista sodista käsittää maailmassa meneillään olevat aseelliset konfliktit.

Meneillään olevan aseellisen konfliktin määritelmä on että sen yhteenotoissa kuolee vuosittain vähintään 25 ihmistä.[1] Mikäli konflikti on pysähtynyt rauhallisempaan vaiheeseen, kutsutaan sitä jäätyneeksi konfliktiksi.

Eri järjestöt määrittelevät konfliktit eri tavoin. Upsalan yliopiston konfliktiohjeman ja englantilaisen International Institute for Strategic Studiesin mukaan maailmassa on meneillään ainakin 40 eri konfliktia ja sotaa.[2][3]

Yli 10 000 kuolemaa vuosittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selkkauksen alku Sota/selkkaus Sijainti Uhreja yhteensä Uhreja vuonna 2016
2001 Afganistanin sota Afganistanin lippu Afganistan &&&&&&&&&0173000.&&&&00173 000 [4] &&&&&&&&&&020000.&&&&0020 000 Laskua
2011 Syyrian sisällissota Syyrian lippu Syyria &&&&&&&&&0430000.&&&&00430 000 [5] &&&&&&&&&&049742.&&&&0049 742 Muuttumaton [6]
2011 Irakin kriisi Irak &&&&&&&&&&072825.&&&&0072 825 [7] &&&&&&&&&&016393.&&&&0016 393 Muuttumaton [7]
2006 Meksikon huumesota Meksikon lippu Meksiko &&&&&&&&&0150000.&&&&00150 000 [8] &&&&&&&&&&023000.&&&&0023 000 Nousua [9]

Yli 1 000 kuolemaa vuosittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selkkauksen alku Sota/selkkaus Sijainti Uhreja yhteensä Uhreja vuonna 2016
1984 Turkin ja PKK:n konflikti Turkin lippu Turkki &&&&&&&&&&045000.&&&&0045 000 [10] &&&&&&&&&&&01931.&&&&001 931 Laskua [11]
1991 Somalian sisällissota Somalian lippu Somalia &&&&&&&&&0500000.&&&&00500 000 [12] &&&&&&&&&&&05572.&&&&005 572 Nousua [13]
2003 Darfurin konflikti Sudanin lippu Sudan &&&&&&&&&0300000.&&&&00300 000 [14] &&&&&&&&&&&01900.&&&&001 900 Nousua
2004 Luoteis-Pakistanin konflikti Pakistanin lippu Pakistan &&&&&&&&&&061497.&&&&0061 497 [15] &&&&&&&&&&&01803.&&&&001 803 Laskua [15]
2009 Boko Haramin konflikti Nigerian lippu Nigeria, Kamerun, Nigerin lippu Niger, Tšadin lippu Tšad &&&&&&&&&&027167.&&&&0027 167 [16] &&&&&&&&&&&02886.&&&&002 886 Laskua [16]
2011 Siinain levottomuudet Egyptin lippu Egypti &&&&&&&&&&&04500.&&&&004 500 &&&&&&&&&&&01500.&&&&001 500 Laskua
2011 Etelä-Kordofanin konflikti Sudanin lippu Sudan &&&&&&&&&&&07000.&&&&007 000 &&&&&&&&&&&01500.&&&&001 500 Nousua
2012 Keski-Afrikan sisällissota Keski-Afrikan tasavalta &&&&&&&&&&&06000.&&&&006 000 &&&&&&&&&&&&0600.&&&&00600 Nousua
2013 Etelä-Sudanin sisällissota Etelä-Sudanin lippu Etelä-Sudan &&&&&&&&&&050000.&&&&0050 000 [17] &&&&&&&&&&&04000.&&&&004 000 Nousua
2014 Libyan toinen sisällissota Libya &&&&&&&&&&&05871.&&&&005 871 [18] &&&&&&&&&&&01523.&&&&001 523 Muuttumaton [18]
2015 Jemenin sisällissota Jemen 10 000 [19] &&&&&&&&&&&01500.&&&&001 500 Laskua
2016 Filippiinien huumesota Filippiinit &&&&&&&&&&&07000.&&&&007 000 [20] &&&&&&&&&&&07000.&&&&007 000 Nousua

† yli 1 000 kuollutta vuonna 2017

Yli 100 kuolemaa vuosittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konfliktin alku Sota/konflikti Sijainti Uhreja yhteensä Uhreja 2016
1947 Kashmirin konflikti Intia, Pakistanin lippu Pakistan &&&&&&&&&&060000.&&&&0060 000 [21] &&&&&&&&&&&&0267.&&&&00267 Nousua [22]
1948 Burman sisällissota Myanmarin lippu Myanmar &&&&&&&&&0200000.&&&&00200 000 &&&&&&&&&&&&0228.&&&&00228 Laskua
1948 Kolumbian sisällissota Kolumbia &&&&&&&&&0420000.&&&&00420 000 [23] &&&&&&&&&&&&0156.&&&&00156 Laskua
1948 Israelin–Palestiinan konflikti Israelin lippu Israel, Palestiinan lippu Palestiina &&&&&&&&&&022000.&&&&0022 000 [24] &&&&&&&&&&&&0120.&&&&00120 Muuttumaton
1960 Etelä-Thaimaan kapinointi Thaimaan lippu Thaimaa &&&&&&&&&&&06500.&&&&006 500 [25] &&&&&&&&&&&&0116.&&&&00116 Laskua
1964 Koillis-Intian kapinointi Intia &&&&&&&&&&025000.&&&&0025 000 &&&&&&&&&&&&0160.&&&&00160 Laskua [26]
1967 Naxaliittien kapina Intia &&&&&&&&&&010000.&&&&0010 000 [27] &&&&&&&&&&&&0433.&&&&00433 Nousua [28]
1969 Moro-konflikti Filippiinit &&&&&&&&&0150000.&&&&00150 000 [29] &&&&&&&&&&&&0400.&&&&00400 Nousua
1988 Vuoristo-Karabahin konflikti Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan, Armenian lippu Armenia &&&&&&&&&&030000.&&&&0030 000 &&&&&&&&&&&&0180.&&&&00180 Nousua
1995 Ogadenin konflikti Etiopia &&&&&&&&&&&01400.&&&&001 400 &&&&&&&&&&&&0156.&&&&00156 Laskua
1996 ADF:n kapinointi Ugandan lippu Uganda, Kongon demokraattinen tasavalta &&&&&&&&&&&03100.&&&&003 100 &&&&&&&&&&&&0428.&&&&00428 Muuttumaton
2002 Ääri-islamismi Länsi-Afrikassa Algerian lippu Algeria, Tunisian lippu Tunisia, Marokon lippu. Marokko &&&&&&&&&&&03000.&&&&003 000 &&&&&&&&&&&&0260.&&&&00260 Muuttumaton
2004 Balochistanin konflikti Pakistanin lippu Pakistan &&&&&&&&&&&04000.&&&&004 000 &&&&&&&&&&&&0633.&&&&00633 Nousua [30]
2005 Ääri-islamismi Bangladeshissa Bangladeshin lippu Bangladesh &&&&&&&&&&&&0800.&&&&00800 [31] &&&&&&&&&&&&0121.&&&&00121 Nousua [31]
2007 Kivun konflikti Kongon demokraattinen tasavalta &&&&&&&&&0200000.&&&&00200 000 &&&&&&&&&&&&0607.&&&&00607 Muuttumaton
2009 Pohjois-Kaukasian levottomuudet Venäjän lippu Venäjä &&&&&&&&&&&03300.&&&&003 300 &&&&&&&&&&&&0287.&&&&00287 Muuttumaton [32]
2009 Sudanin heimotaistelut Sudanin lippu Sudan &&&&&&&&&&&05000.&&&&005 000 &&&&&&&&&&&&0459.&&&&00459 Laskua
2012 Malin sisällissota Malin lippu. Mali &&&&&&&&&&&03000.&&&&003 000 &&&&&&&&&&&&0303.&&&&00303 Laskua
2013 Egyptin levottomuudet Egyptin lippu Egypti &&&&&&&&&&&&0670.&&&&00670 &&&&&&&&&&&&0129.&&&&00129 Laskua
2013 Renamon kapinointi Mosambikin lippu Mosambik &&&&&&&&&&&&0327.&&&&00327 &&&&&&&&&&&&0108.&&&&00108 Nousua
2014 Itä-Ukrainan sota Ukrainan lippu Ukraina &&&&&&&&&&010000.&&&&0010 000 [33] &&&&&&&&&&&&0900.&&&&00900 Laskua
2015 Burundin väkivaltaisuudet Burundin lippu Burundi &&&&&&&&&&&01060.&&&&001 060 &&&&&&&&&&&&0461.&&&&00461 Nousua
2016 Kamwina Nsapun kapina Kongon demokraattinen tasavalta &&&&&&&&&&&&0160.&&&&00160 &&&&&&&&&&&&0160.&&&&00160 Nousua

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Definitions Department of Peace and Conflict Research - Uppsalan yliopisto. Viitattu 16.9.2014. (englanniksi)
  2. Armed Conflicts in 2013 Uppsala Conflict Data Program: Upsalan yliopisto. Viitattu 2.3.2015. (englanniksi)
  3. All Conflicts Armed Conflicts Database: IISS. Viitattu 2.3.2015. (englanniksi)
  4. Death toll from war in Afghanistan and Pakistan climbs to 173,000 Brown University
  5. Uusi arvio Syyrian sodassa kuolleista: 430 000 Yle
  6. About 60 thousand were killed in 2016 and we still wait for an international trial for the criminals
  7. a b Iraq Body Count
  8. Panetta cites 150,000 deaths from narco-violence in Mexico in trilateral meeting in Toronto
  9. Mexico's drug-war death toll in 2016 reportedly exceeded murder levels in many countries mired in war Business Insider
  10. Turkin ja kurdijärjestö PKK:n taisteluissa on kuollut 45 000 ihmistä Helsingin Sanomat
  11. http://www.crisisgroup.be/interactives/turkey/ Turkey's PKK Conflict: The Rising Toll] International Crisis Group
  12. 20th Century death tolls larger than 300,000 but fewer than 1 million people
  13. ACLED Version 7 (1997–2016) Armed Conflict Location & Event Data Project
  14. Darfur conflict
  15. a b Fatalities in Terrorist Violence in Pakistan 2003-2017
  16. a b Nigeria Security Tracker Council on Foreign Relations
  17. 50,000 and not counting: South Sudan's war dead
  18. a b Libya Bodycount
  19. At Least 10,000 Killed In Yemen Civil War The Huffington Post. 30.8.2016. Viitattu 3.11.2016.
  20. Filippiinien raa’an huumesodan uhreiksi voi joutua kuka tahansa Yle]
  21. Kashmirin lukkiutuneeseen tilanteeseen ei löydy nopeita ratkaisuja
  22. Fatalities in Terrorist Violence 1988-2017
  23. 20th Century death tolls larger than 100,000 but fewer than 300,000 people. Huom. La Violencia 1946–58
  24. Major Episodes of Political Violence
  25. Violence in Thailand's deep south hits historic low Patani Post
  26. Fatalities in Terrorist Violence in India's Northeast 2005-2017
  27. India's Silent War
  28. Fatalities in Left-wing Extremism : 2005-2017
  29. 150 000 henkeä vaatinut sisällissota päättymässä Yle
  30. Fatalities in Pakistan Region Wise: 2016
  31. a b Fatalities-Islamist Terrorism 2005-2017
  32. Statistics of victims in Northern Caucasus for 2016 Caucasian Knot
  33. Ukrainian civilian death toll on the rise in rebel east: UN France24

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]