Luettelo käynnissä olevista sodista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maat, joissa on kuollut ihmisiä konfliktin takia
  Yli 10 000 kuollutta vuosittain
  1000–9999 kuollutta vuosittain
  100–999 kuollutta vuosittain
  alle sata kuollutta vuosittain

Luettelo käynnissä olevista sodista käsittää maailmassa meneillään olevat aseelliset konfliktit.

Meneillään olevan aseellisen konfliktin määritelmä on että sen yhteenotoissa kuolee vuosittain vähintään 25 ihmistä.[1] Mikäli konflikti on pysähtynyt rauhallisempaan vaiheeseen, kutsutaan sitä jäätyneeksi konfliktiksi.

Eri järjestöt määrittelevät konfliktit eri tavoin. Uppsalan yliopiston konfliktiohjeman ja englantilaisen International Institute for Strategic Studiesin mukaan maailmassa on meneillään ainakin 40 eri konfliktia ja sotaa.[2][3]

Yli 10 000 kuolemaa vuosittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selkkauksen alku Sota/selkkaus Sijainti Uhreja yhteensä Uhreja vuonna 2019
2001 Afganistanin sota  Afganistan &&&&&&&&&0173000.&&&&00173 000 [4] &&&&&&&&&&041000.&&&&0041 000 Nousua [5]
2011 Syyrian sisällissota  Syyria &&&&&&&&&0585000.&&&&00585 000 [6] &&&&&&&&&&011000.&&&&0011 000 Laskua [7]
2006 Meksikon huumesota  Meksiko &&&&&&&&&0150000.&&&&00150 000 [8] &&&&&&&&&&035500.&&&&0035 500 Nousua [9]
2015 Jemenin sisällissota  Jemen &&&&&&&&&&060000.&&&&0060 000 [10] &&&&&&&&&&020000.&&&&0020 000 Muuttumaton

Yli 1 000 kuolemaa vuosittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selkkauksen alku Sota/selkkaus Sijainti Uhreja yhteensä Uhreja vuonna 2019
1991 Somalian sisällissota  Somalia &&&&&&&&&0500000.&&&&00500 000 [11] &&&&&&&&&&&02221.&&&&002 221 Laskua [12]
2007 Kivun konflikti  Kongon demokraattinen tasavalta &&&&&&&&&0200000.&&&&00200 000 &&&&&&&&&&&01300.&&&&001 300 Nousua [13]
2011 Irakin levottomuudet  Irak &&&&&&&&&&091723.&&&&0091 723 [14] &&&&&&&&&&&02392.&&&&002 392 Laskua [14]
2014 Libyan toinen sisällissota  Libya &&&&&&&&&&010000.&&&&0010 000 &&&&&&&&&&&01786.&&&&001 786 Nousua [15]

Yli 100 kuolemaa vuosittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konfliktin alku Sota/konflikti Sijainti Uhreja yhteensä Uhreja 2019
1947 Kashmirin konflikti  Intia,  Pakistan &&&&&&&&&&060000.&&&&0060 000 [16] &&&&&&&&&&&&0276.&&&&00276 Laskua [17]
1948 Israelin–Palestiinan konflikti  Israel,  Palestiina &&&&&&&&&&022000.&&&&0022 000 [18] &&&&&&&&&&&&0159.&&&&00159 Laskua [19]
1960 Etelä-Thaimaan kapinointi  Thaimaa &&&&&&&&&&&07000.&&&&007 000 [20] &&&&&&&&&&&&0160.&&&&00160 Nousua
1967 Naxaliittien kapina  Intia &&&&&&&&&&010000.&&&&0010 000 [21] &&&&&&&&&&&&0159.&&&&00159 Laskua [22]
1984 Turkin ja PKK:n konflikti  Turkki &&&&&&&&&&045000.&&&&0045 000 [23] &&&&&&&&&&&&0534.&&&&00534 Muuttumaton [24]
1996 ADF:n kapinointi  Uganda,  Kongon demokraattinen tasavalta &&&&&&&&&&&03300.&&&&003 300 &&&&&&&&&&&&0170.&&&&00170 Laskua
1998 Nigerian šariakonflikti  Nigeria &&&&&&&&&&017000.&&&&0017 000 &&&&&&&&&&&&0150.&&&&00150 Laskua
1999 Iturin konflikti  Kongon demokraattinen tasavalta &&&&&&&&&&060000.&&&&0060 000 [25] &&&&&&&&&&&&0300.&&&&00300 Muuttumaton
2004 Balochistanin konflikti  Pakistan &&&&&&&&&&&04000.&&&&004 000 &&&&&&&&&&&&0138.&&&&00138 Laskua [26]
2004 Luoteis-Pakistanin konflikti  Pakistan &&&&&&&&&&063259.&&&&0063 259 [27] &&&&&&&&&&&&0228.&&&&00228 Laskua [27]
2009 Boko Haramin konflikti  Nigeria,  Kamerun,  Niger,  Tšad &&&&&&&&&&027414.&&&&0027 414 [28] &&&&&&&&&&&&0300.&&&&00300 Laskua
2012 Malin sisällissota  Mali &&&&&&&&&&&03500.&&&&003 500 &&&&&&&&&&&&0700.&&&&00700 Laskua
2012 Keski-Afrikan sisällissota  Keski-Afrikan tasavalta &&&&&&&&&&&08000.&&&&008 000 &&&&&&&&&&&&0569.&&&&00569 Laskua
2014 Itä-Ukrainan sota  Ukraina &&&&&&&&&&013000.&&&&0013 000 [29] &&&&&&&&&&&&0120.&&&&00120 Muuttumaton
2017 Kamerunin kriisi  Kamerun &&&&&&&&&&&03000.&&&&003 000 [30] &&&&&&&&&&&&0385.&&&&00385 Laskua
2017 ääri-islamismi Mosambikissä  Mosambik &&&&&&&&&&&01500.&&&&001 500 &&&&&&&&&&&&0577.&&&&00577 Nousua [31]
2018 Catatumbon konflikti  Kolumbia &&&&&&&&&&&&0600.&&&&00600 &&&&&&&&&&&&0281.&&&&00281 Muuttumaton

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Definitions Department of Peace and Conflict Research - Uppsalan yliopisto. Viitattu 16.9.2014. (englanniksi)
  2. Armed Conflicts in 2013 Uppsala Conflict Data Program: Upsalan yliopisto. Viitattu 2.3.2015. (englanniksi)
  3. All Conflicts Armed Conflicts Database: IISS. Viitattu 2.3.2015. (englanniksi)
  4. Death toll from war in Afghanistan and Pakistan climbs to 173,000 Brown University
  5. Afghanistan UCDP
  6. Nearly 585,000 people have been killed since the beginning of the Syrian Revolution
  7. Syria UCDP
  8. Panetta cites 150,000 deaths from narco-violence in Mexico in trilateral meeting in Toronto
  9. Mexico’s homicide rate hits new record high in 2019 Fox News
  10. Civilian death toll in Yemen mounting despite US assurances Associated Press
  11. 20th Century death tolls larger than 300,000 but fewer than 1 million people
  12. Somalia UCDP
  13. DRC conflicts leave some 1,300 civilians dead, half a million displaced TRT World
  14. a b Iraq Body Count
  15. Libya UCDP
  16. Kashmirin lukkiutuneeseen tilanteeseen ei löydy nopeita ratkaisuja
  17. Fatalities in Terrorist Violence 1988-2019
  18. Major Episodes of Political Violence
  19. Deaths and Injuries in Israel-Palestine since 2000
  20. 15 Killed in Southern Thailand in the Worst Violence in Years
  21. India's Silent War
  22. Fatalities in Left-wing Extremism : 2005-2019
  23. Turkin ja kurdijärjestö PKK:n taisteluissa on kuollut 45 000 ihmistä Helsingin Sanomat
  24. Turkey’s PKK Conflict: A Visual Explainer International Crisis Group
  25. Eastern DR Congo rebels to disarm
  26. Fatalities in Pakistan Region Wise: 2019
  27. a b Fatalities in Terrorist Violence in Pakistan 2003-2019
  28. Nigeria Security Tracker Council on Foreign Relations
  29. Asiantuntija: Itä-Ukrainan vetäytyminen vaikuttaa sodan lopettamiseen vain vähän IlkkaPohjalainen
  30. Cameroon’s Anglophone Dialogue: A Work in Progress International Crisis Group
  31. Mozambique UCDP

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]