Sisällissota

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee sisällissotaa yleisesti. Suomen sisällissodasta on oma artikkeli.

Sisällissota on organisaation, tavallisesti valtion sisällä käytävä sota. Viime vuosikymmeninä suurin osa sodista on ollut sisällissotia ja sen seurauksena suurin osa uhreista ovat olleet siviilejä.

Monesti valtion sisällä käytävissä sodissa jompaakumpaa osapuolta tukee joko suoraan tai peitetysti jokin vieras valtio. Tuki voi olla vaikkapa rahaa aseiden ostoon, aseita, joukkojen koulutusta tai vieraan armeijan mukanaoloa sodassa jonkun puolella. Monesti joko toinen tai molemmat osapuolet pyytävät vierailta mailta apua. Tällaiset ns. proxy-sodat olivat yleisiä etenkin kylmän sodan aikana.

Syitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sisällissodat johtuvat monesti jonkun vähemmistökansallisuuden halusta irrottautua emämaasta. Esimerkkinä on Biafran sota 1960-luvun lopun Afrikassa. Ehkä noin puolet maailman valtioista saattaisi hajota tällä tavoin.lähde? Läheisesti näitä muistuttavat siirtomaiden vapaussodat, joita ei nykyään juuri ole.

Toinen syy on poliittista valtaa haluavan sissiliikkeen kasvu niin voimakkaaksi, että sota muuttuu tavanomaiseksi sodankäynniksi. Monesti siirtomaasodan ja poliittisen liikkeen sissisota yhdistyy, esimerkkinä Indokiinan sota. Esimerkkinä valtion hajoamiseen johtaneesta sodasta ovat Jugoslavian hajoamissodat.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huomattavia sisällissotia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.