Biafran sota

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Biafran sota
Päivämäärä:

6. heinäkuuta 196715. tammikuuta 1970

Paikka:

Eteläinen Nigeria

Casus belli:

Nigerian heimojen väliset jännitteet ja Biafran irtautuminen

Lopputulos:

Nigerian voitto

Vaikutukset:

Biafran valtio lakkasi olemasta

Osapuolet

Nigeria

Biafra

Komentajat

Yakubu Gowon
Murtala Mohammed
Olusegun Obasanjo

Biafra Odumegwu Ojukwu
Biafra Philip Effiong
Ruotsi Carl Gustav von Rosen

Tappiot

noin 200 000 sotilasta ja siviiliä

noin 1 000 000 sotilasta ja siviiliä

Biafran sota eli Nigerian sisällissota käytiin vuosina 1967–1970 itsenäiseksi julistautuneen Kaakkois-Nigerian eli Biafran tasavallan ja Nigerian liittovaltion joukkojen välillä. Sota päättyi liittovaltion joukkojen voittoon ja Nigerian jälleenyhdistämiseen.

Sodan tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nigerian itsenäistyttyä vuonna 1960 maa oli liitto­valtio, jonka osavaltioiden rajat kulkivat pitkälti etnisten ryhmien mukaan, joista tärkeimmät olivat lännen jorubat, pohjoisen hausat ja fulbet sekä kaakon igbot.[1]

Hausa- ja jorubapuolueiden liittouduttua ja pohjoisnigerialaisten upseerien kaadettua lyhytikäisen, paljolti igbojen muodostaman sotilashallituksen, muslimit kohdistivat kristittyihin igboihin verilöylyjä. Igbot julistivat 30. toukokuuta 1967 Itä-Nigerian sotilaskuvernöörin, everstiluutnantti Chukwuemeka Odumegwu Ojukwun, johdolla Kaakkois-Nigerian itsenäiseksi Biafran tasavallaksi.[2] Nigerian hallitus reagoi aluksi saarrolla ja 6. heinäkuuta lähetti armeijan kukistamaan kapinaa.

Sodan kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sodan alkuvaiheessa Biafran joukot etenivät kohti Lagosia heinä-elokuussa 1967, mutta joutuivat sen jälkeen puolustuskannalle. Biafran pääkaupunki Enugu joutui liittohallituksen haltuun jo lokakuussa 1967, mutta hallituksen joukkojen eteneminen pysähtyi igbojen puolustaessa tiukasti ydinalueitaan. Saarretussa Biafrassa puhkesi pian nälänhätä, josta kapinalliset syyttivät hallituksen joukkojen toimintaa. Lopulta Biafraa johtanut Ojukwu pakeni Norsunluurannikolle ja sitten Lontooseen[2], ja Biafran armeija antautui 12. tammikuuta 1970.

Sodan seuraukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sodan seurauksena kuoli noin miljoona nigerialaista, pääasiassa nälkään ja tauteihin.[1] Sodan jälkeen kansanryhmien välisiä suhteita on yritetty sovitella ja muun muassa Nigerian osavaltiojakoa on muutettu niin, ettei se samaistuisi etnisten ryhmien jakaumaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Biafra: Thirty years on 2000. BBC. Viitattu 17.10.2014. (englanniksi)
  2. a b McFadden, Robert D.: Odumegwu Ojukwu, Breakaway Biafra Leader, Dies at 78 The New York Times. 27.11.2011. Viitattu 3.3.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]