Carl Gustav von Rosen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bengt Nordenskiöld ja Carl Gustaf von Rosen.

Carl Gustav von Rosen (19. elokuuta 1909 Helgesta, Ruotsi13. heinäkuuta 1977 Ogaden, Etiopia) oli ruotsalainen kreivi ja seikkailija-lentäjä, joka lensi muun muassa avustus- ja sotilaallisissa tehtävissä. Hän oli Eric von Rosenin poika.

Von Rosen sai lentolupakirjan vuonna 1929. Vuonna 1939 hän toimi Punaisen ristin tehtävissä lentäen avustuslentoja Etiopiassa, jonka Benito Mussolinin italialaisjoukot olivat vallanneet vuonna 1936.

Von Rosen osallistui vapaaehtoisena talvisotaan Lentolaivue 44:ssä Bristol Blenheim -koneella. Von Rosen hankki ilmavoimille kolme konetta: hän osti sukulaiseltaan lainaamallaan 250 000 kruunulla Douglas DC-2 -koneen (Hanssin-Jukka) entiseltä työnantajaltaan KLM-lentoyhtiöltä Alankomaista. Kaupanpäälle von Rosen sai kaksi Koolhoven F.K.52 -lentokonetta.

Von Rosenille myönnettiin talvisodan jälkeen 3. luokan Vapaudenristi palveluksistaan Suomen hyväksi.

Toisen maailmansodan aikana von Rosen pyrki Yhdistyneen kuningaskunnan ilmavoimiin lentäjäksi, mutta ei päässyt, koska hänen tätinsä Carin (1888–1931) oli ollut Hermann Göringin vaimo.

Von Rosen oli Etiopian ilmavoimien perustaja. 1950-, 1960- ja 1970-luvuilla hän lensi useissa avustuslento-operaatioissa Afrikassa. Biafran sotaan hän osallistui kapinallisten puolella viiden ruotsalaisen MFl-9B Militrainer -lentokoneen avulla. Vuosina 1975–1977 hän pudotti ruoka-apua Etiopiaan useilla MFI-17-koneilla. Biafran johto myönsi von Rosenille everstin arvon, koska hän toimi maan ilmavoimien vt. päällikkönä ja kieltäytyi kenraalin arvosta.

Kreivi von Rosen kuoli somalisissien iskussa Ogadenin sodan aikana 13. heinäkuuta 1977 Godessa Etiopiassa. Hänet on haudattu Gulalen hautausmaalle Addis Abebaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.