Vapaan Syyrian armeija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vapaan Syyrian armeija
الجيش السوري الحر‎
Vapaan Syyrian armeijan lippu.
Vapaan Syyrian armeijan lippu.
Perustettu elokuu 2011
Toiminta-alue  Syyria

Vapaan Syyrian armeija[1] (arab. الجيش السوري الحر‎, lyh. FSA) on eräs Syyrian kapinallisryhmien katto-organisaatio. Sen perustivat armeijasta karanneet upseerit elokuussa 2011.[2]

FSA oli syntymästään asti riitainen ja hajanainen organisaatio. Sen merkitys Syyrian sisällissodassa väheni, kun islamistit perustivat omia järjestöjään.lähde?

Ryhmän perusti seitsemän maan puolustusvoimista loikannutta upseeria [3], jotka liittoutuivat vastarintaliikkeen kanssa taistelemaan Bašar al-Assadin hallintoa vastaan. Ryhmän muodostuminen ilmoitettiin 29 heinäkuuta 2011 internetvideona jossa univormuiset loikkarit kutsuivat muita sotilaita loikkaamaan ja liittymään heihin. 17. tammikuuta 2012 sen muonavahvuudeksi ilmoitettiin 40 000 miestä, kukin yhtenäisen johdon alaisuudessa.[4].

FSA koostui alusta asti monista paikallisista yksiköistä. Sisällissodan alkuvuosina moni kapinallisryhmä sanoi toimivansa FSA:n lipun alla, vaikka ei ollut järjestön johdon komennossa. FSA:n merkitys pieneni melko nopeasti. Syynä tähän oli islamististen taistelijaryhmien nousu.lähde?

Ulkomaalainen tuki ja rahoitus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryhmän komentaja on vaatinut ulkovaltojen ilmaiskuja Syyrian strategisiin kohteisiin.[5]. Vapaan Syyrian armeija kärsi vuonna 2012 vakavasta asepulasta[6]. Vapaan Syyrian armeijaa rahoittaa etupäässä Saudi-Arabia, Qatar ja Yhdistyneet Arabiemiraatit. Maita yhdistää Syyrian virallisen hallinnon vastustus. Yhdysvallat ilmoitti huhtikuussa 2012 myös liittyvän kapinallisryhmää suoraan varustavien ja rahoittavien valtioiden joukkoon. [7]. Kesäkuussa 2013 Yhdysvallat ilmoitti antavansa suoraa sotilaallista apua kapinallisarmeijalle, koska Syyrian hallitus käyttää kemiallisia aseita.

Vihollisen sydänten syönti

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Internetiin levitettiin maaliskuussa vuonna 2013 video, jossa Homsissa taistelevan Vapaan Syyrian armeijan osan Farouqin prikaatin Abu Sakkarina tunnettu perustaja kaivaa kuolleelta hallituksen sotilaalta sydämen ja keuhkoa ja syö keuhkosta palan[8][9][10][11][12]. Abu Sakkar, jonka syntymänimi on Khalid al-Hamad[13], ei pahoitellut jälkikäteen tekoaan, jonka sanoi olevan kosto hallitusta tukevien sabiha-joukkojen harrastamista kidutuksista[14]. Sakkar kertoi Time-lahdelle, että sotilaan kännykästä löytyi alaston nainen ja lapsi, joita nöyryytetään[15] pistelemällä kepein. Erään Sakkarin taistelijan mukaan hallituksen joukot olisivat raiskanneet ja tappaneet Sakkarin sukulaisnaisen.[16]

Alueellinen eteneminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FSA ja sen liittolaiset etenivät vuonna 2014 Etelä-Syyriassa. 2014 FSA sai vastaansa äärisunnalaisena pidetyn Isis:in, joka pyrki luomaan kalifaatin Syyriaan ja Irakiin.

Helmikuussa 2015 Vapaan Syyrian armeija onnistui häätämään islamistiryhmittymät pohjoisen suurkaupunki Alepposta ja otti sen pääosin hallintaansa. Vastaavasti uutisoitiin ryhmittymän onnistuneen liittolaisineen häätämään ääri-islamistitaistelijat pois luoteisesta maakuntakeskus Idlibistä ympäristöineen, pääosin koko maakunnasta. Järjestö oli myös kertonut pyrkivänsä noudattamaan Geneven sopimuksia sotilaallisessa toiminnassaan ja perehdyttävänsä uudet taistelijansa näihin sodan sääntöihin. Järjestöä pidetäänkin suhteellisen maltillisena sotilaallisena ryhmänä.[17]