Al-Qaida

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Al-Qaida
Flag of Jihad.svg
Perustettu 1988
Tyyppi jihadistijärjestö
Toiminta-alue pääosin Lähi-itä
emiiri Aiman al-Zawahri

Al-Qaida (arab. القاعدة‎, al-Qā‘ida, 'perusta'[1]) on militantti ääri-islamistinen ja jihadistinen terroristijärjestö. Yhtä ja yhtenäistä al-Qaida-organisaatiota ei ole, vaan al-Qaida on useista toisistaan riippumattomista pienistä terroristijärjestöistä ja soluista käytetty yleisnimitys.[2] Kriittisimmät ovatkin esittäneet al-Qaida-käsitteen olevan lähinnä vain median ylläpitämä fiktio.[3] Suomalainen islamin tutkija Jaakko Hämeen-Anttila on esittänyt Yhdysvaltojen käyttävän käsitystä yhtenäisestä järjestöstä hyväksi sotapropagandassa.[4]

Al-Qaidaa pidetään vastuullisena moniin suuriin ja paljon uhreja vaatineisiin iskuihin, joista tunnetuimmat ovat syyskuun 11. päivän terrori-iskut New Yorkin World Trade Centerin kaksoistorneihin sekä WTC7-rakennukseen. Järjestöä pidetään vastuullisena myös iskuista Yhdysvaltain suurlähetystöihin Itä-Afrikassa 1998, ohjushävittäjä USS Coleen suunnatusta iskusta 12. lokakuuta 2000, Balin pommi-iskuista 2002, Istanbulin pommi-iskuista 2003, Madridin pommi-iskuista 2004 ja Lontoon sekä Balin pommi-iskuista 2005.

Yhdysvaltain erikoisjoukot surmasivat al-Qaidan perustaja Osama bin Ladenin 2. toukokuuta 2011 Pakistanin Abbottabadissa Islamabadin koillispuolella.[5] Kesäkuussa 2011 al-Qaida nimesi järjestön kakkosmiehenä toimineen egyptiläisen Aiman al-Zawahrin Osama bin Ladenin seuraajaksi.[6]

Järjestö uhkasi vuonna 2015 iskeä Yhdysvaltoihin, Euroopan ja Israelin suurkaupunkeihin[7]. Toisaalta kilpaileva, vielä kovaotteisempi jihadistijärjestö Isis oli heikentänyt al-Qaidaa merkittävästi[8][9].

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimeä ”al-Qaida” (suom. 'perusta') käytti ensimmäisenä Afganistanin sodassa toiminut jihadisti Abdallah Azzam, Osama bin Ladenin oppi-isä. Hän kuvaili jihadistiensa edelläkävijäjoukkoa "odotetun yhteiskunnan vahvaksi perustaksi (al-qaida al-sulbah).[10] Entinen Britannian ulkoministeri Robin Cook väitti sen tarkoittavan alun perin tietokantaa, tietokonetiedostoa, johon oli tallennettu tiedot Afganistaniin neuvostoliittolaisten vastaiseen taisteluun värvätyistä mujahideeneista.[11]

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestöä johtaa Aiman al-Zawahri, mutta rakenteeltaan se on hajautettu verkosto, jonka osat voivat toimia itsenäisesti. Bin Laden (K.I.A) lähimpineen ei enää voi käyttää esimerkiksi digitaalisia viestintäkeinoja sähköisen tiedustelun takia.lähde? Aiheeseen erikoistunut asiantuntija Jason Burke on kertonut Iltalehden mukaan[12] The Observer -lehdessä 10. heinäkuuta 2005, että kun bin Ladenin ote järjestön johdossa on heikentynyt, eri terroristisolujen aikeet ja motiivit ovat tulleet entistä arvaamattomammiksi. Burke uskoo, että Lontoon heinäkuun 2005 iskujen tekijät ajattelevat käyvänsä suurta sotaa oikean ja väärän, sivistyksen ja barbarian välillä. Silloin heidän mielestään kaikki keinot olisivat sallittuja.

Irakin al-Qaida[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abu Musab al-Zarqawin johtama ”Jama’at al-Tauhid wal-Jihad” (”Ykseys/yksijumalaisuus ja Pyhä Sota”) -järjestö ilmoitti 17. lokakuuta 2004 liittyneensä al-Qaidaan ja otti uudeksi nimekseen ”Kaksoisvirran maan (Irakin) al-Qaida”.lähde? Ryhmä on julistanut tehneensä lukuisia iskuja niin Yhdysvaltain Irakissa olevia joukkoja kuin Irakin uuden hallinnon edustajia vastaan. Sen on katsottu olevan vastuussa myös lukuisista šiiamuslimeihin kohdistetuista terrori-iskuista joissa on kuollut satoja siviilejä. Irakin al-Qaida on saavuttanut mainetta myös kaapattujen yhdysvaltalaisten ja muiden ulkomaalaisten murhilla. Ryhmä on levittänyt julkisuuteen videoita, joissa kaapattuja tapetaan leikkaamalla heiltä pää irti.

Al-Zarqawin saatua surmansa Yhdysvaltain ilmaiskussa kesällä 2006 Irakin al-Qaidan johtajaksi nousi egyptiläinen Abu Ayyub al-Masri joka tunnetaan myös nimellä Abu Hamza al-Mujahir.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Al-Qaida perustettiin vuonna 1989, kun Neuvostoliitto vetäytyi Afganistanista.lähde? Järjestön perustana oli 1980-luvulla maahan saapuneiden vapaaehtoisten taistelijoiden verkosto. He kävivät Neuvostoliiton vastaista jihadia ja saivat rahoitusta sekä Yhdysvalloista että Saudi-Arabiasta.[13] Vuodesta 1985 vuoteen 1992 arviolta 12 500 ulkomaalaista sai koulutusta pommien teossa, sabotaasissa ja kaupunkisodankäynnissä leireillä, jotka perustettiin CIA:n avustuksella.[14] On epäilty, että CIA olisi kouluttanut myös Osama bin Ladenia. 1990-luvun alussa al-Qaida toimi Sudanissa, mutta vuoden 1996 jälkeen sen päämaja ja harjoitusleirit muutettiin Afganistaniin, missä Osama bin Laden loi kiinteät suhteet talebanien kanssa.[13]

Itä-Afrikan pommi-iskujen jälkeen 1998 Yhdysvallat iski risteilyohjuksin al-Qaidan koulutusleireihin Afganistanissa sekä lääketehtaaseen Sudanissa (tehdasta syytettiin kemiallisten aseiden tuotannosta al-Qaidalle, mutta ilmeisesti virheellisesti).

Al-Qaida on periaatteessa ollut pääkohde Yhdysvaltojen presidentti George W. Bushin syyskuussa 2001 julistamassa sodassa terrorismia vastaan. Yhdysvallat hyökkäsi loppuvuodesta 2001 Afganistaniin ja kukisti sitä johtaneen ääri-islamilaisen Taliban-ryhmittymän näiden kieltäydyttyä luovuttamasta Osama bin Ladenia ja al-Qaidaa Yhdysvalloille. Osama bin Ladenin onnistui kuitenkin ilmeisesti päästä pakoon. Monia al-Qaidan jäseniä kuitenkin piileskelee Afganistanissa ja Pakistanin Afganistanin vastaisella rajaseudulla.lähde?

Vuonna 2007 al-Qaidan on arvioitu vahvistaneen asemiaan etenkin Libanonissa, Syyriassa ja Jordaniassa. Gazassa Hamasiin pettyneet palestiinalaismilitantit ovat siirtyneet radikaalimman al-Qaidan kannattajiksi. al-Qaida on myös värvännyt tehokkaasti tukijoita Libanonissa ja Syyriassa edelleen pakolaisleireillä elävien palestiinalaisten joukosta. Toukokuussa al-Qaidaan yhteyksissä ollut Fatah al-Islam, jonka jäsenet ovat entisiä maltillisen ja sekulaarin Fatahin kannattajia, ottivat yhteen Libanonin armeijan kanssa, ja liike on nousemassa jopa Hizbollahin vastavoimaksi.[15]

Al-Qaidan varakomentaja Aiman al-Zawahri piti sotaa Yhdysvaltain joukkoja vastaan Irakissa jo voitettuna, ja kehotti laajentamaan toimintaa muihin Lähi-idän maihin. Hänen poliittisena päämääränään on nykyiset Syyrian, Libanonin ja Palestiinan käsittävän Suur-Syyrian jälleenperustaminen, syrjäyttää Syyrian baathistipresidentti Bašar al-Asad ja estää Hizbollahin vahvistuminen Libanonin hallituksen kustannuksella.[15]

Tavoitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turvallisuusratkaisuihin ja terrorismin torjuntaan erikoistuneen ICP-Groupin toimitusjohtaja Will Geddes arvioi, että alqaidalaisten terroristien tarkoitus on kirjaimellisesti levittää kauhua (engl. terror) vihollisessa. Iskemällä metropoleihin järjestö laskee saavansa uhreja ja julkisuutta. Peruspyrkimyksiä järjestölle on Geddesin mukaan saada Yhdysvallat ja muut läntiset valtiot, yritykset ja intressit poistumaan Lähi-idästä ja muilta muslimien pyhiltä paikoilta. Politiikkaa voi kenties pitää myös eräänlaisena arabinationalismin äärimuotona. Toinen tavoite on asettaa islamiin pohjautuvia hallituksia maallisten tilalle.lähde?

Brittihallituksen raporttien mukaan al-Qaida värvää maassa 2000-luvulla liberaalin tai maallisen taustan omaavia muslimeja. Moskeijoiden jäätyä maltillisten muslimien haltuun järjestö tekee pestuutyötä jopa pubeissa ja diskoissa. Myös eurooppalaisia pyritään saamaan mukaan.lähde?

Epäiltyjä operaatioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Al-Qaidan suorittamiksi väitettyjen terroristi-iskujen tapahtumapaikkoja (iso kuva)

World Trade Centerin pommi-isku 1993[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltain Kenian ja Tansanian lähetystöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyskuun 11. päivän terrori-iskut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

11. syyskuuta 2001 kaksi matkustajakonetta lensi päin World Trade Centerin kaksoistorneja New Yorkissa. Tornit sortuivat myöhemmin virallisen tiedon mukaan ”kerosiinin palamisen aiheuttaman pannukakkuteorian” takia surmaten noin 3 000 ihmistä. Yhdysvaltain hallituksen virallisen selonteon mukaan kaappaajat olivat Al-Qaidan jäseniä ja koko iskun pääsuunnittelija järjestön johtohahmo Osama bin Laden, josta tuli iskun myötä FBI:n etsittyjen listan ykkönen. Yhdysvaltain hallitus pitää iskuja Afganistanin ja Irakin sodan yhtenä syynä.

FBI ei löytänyt pitävää todistetta Osama Bin Ladenin syyllisyydestä iskuihinsta, eikä häntä etsintäkuulutettu.[16] Lokakuussa 2004, neljä päivää ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja, al-Jazeera lähetti nauhoituksen, jossa bin Laden myönsi osallisuutensa iskuihin.

Egyptin Bagdadin-suurlähettilään sieppaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Egyptin suurlähettiläänä Irakissa toimiva Ihab al-Šarif kidnapattiin 3. heinäkuuta 2005. Sieppaajaksi ilmoittautui Irakin al-Qaida. Sieppaajien julkaisemaksi uskottu arabiankielinen viesti kertoo, että Britanniaa on varoitettu Irakin miehittämisestä ja että Tanskaa ja Italiaa vaaditaan vetämään joukkonsa Irakista. Ihab al-Šarifin on 7. heinäkuuta 2005 ilmoitettu kuolleen.

Lontoon pommiräjähdykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lontoossa tapahtui useita pommiräjähdyksiä 7. heinäkuuta 2005 samaan aikaan kun Edinburghissa, Skotlannissa järjestettiin läntisten teollisuusmaiden ja Venäjän G8-kokous. Yli 50 ihmistä kuoli ja useita loukkaantui.

Egyptin Šarm al-Šaikhin autopommit 2005[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Šarm al-Šaikhin lomakohteessa räjähti 23. heinäkuuta 2005 kolme autopommia, jossa kuoli 88 ja loukkaantui noin 200 ihmistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Giles Foden: What is the origin of the name al-Qaida? The Guardian. 24.8.2002. Viitattu 28.3.2018.
 2. YLE TV1 Uutiset 2.5.2011 klo 20:30
 3. Global Research
 4. Islamin tutkimuksen professori: Al-Qaidaa ei ole olemassa Suomen Kuvalehti 18.5.2013
 5. Täältä USA löysi Osaman
 6. Ayman al-Zawahiri on al-Qaidan uusi johtaja HS.fi 16.6.2011
 7. Onko Osama bin Ladenin poika nousemassa al-Qaidan johtajaksi? Äärijärjestö julkaisi pelottavan viestin
 8. Jihadistit tappavat toisiaan – ”ISIS on tuhonnut al-Qaidan”
 9. Al-Qaida 'cut off and ripped apart by Isis'
 10. al Qaida Online Etymology Dictionary. Viitattu 28.3.2018.
 11. The struggle against terrorism cannot be won by military means Guardian. Viitattu 11.01.2008.
 12. Iltalehti 16.7.2005
 13. a b Al-Qaeda's origins and links BBC News. 20.7.2004. Viitattu 24.1.2010. (englanniksi)
 14. Burke, Jason: Frankenstein the CIA created The Guardian. 17.1.1999. Viitattu 25.1.2010. (englanniksi)
 15. a b Al-Qaida vahvistuu Lähi-idässä YLE. Viitattu 27.05.2007.
 16. FBI most wanted:Usama bin Laden (deceased)