Syyrian Kurdistan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pohjois-Syyrian demokraattinen federaatio (Rojava)
Federaliya Demokratîk a Bakûrê Sûriyê
الفدرالية الديمقراطية لشمال سوريا
ܦܕܪܐܠܝܘܬ݂ܐ ܕܝܡܩܪܐܛܝܬܐ ܕܓܪܒܝ ܣܘܪܝܐ
Syyrian Kurdistanin lippu
lippu

Federaation hallussa oleva ja tavoittelema alue
Federaation hallussa oleva ja tavoittelema alue

Valtiomuoto anarkososialistinen suoraan demokratiaan perustuva liittovaltio
liittoneuvoston puheenjohtaja Hediya Yousef (kurdi)
Mansur Selum (arabi)
Pääkaupunki Kamishli (184 231 as.)
Viralliset kielet kurdi, arabia, syyria
Lyhenne Syyrian Kurdistan
Kurdien hallussaan pitämä alue Syyrian sisällissodan aikana (sinapinkeltaisella), päivittyvä kartta.
Kartan värien selitys:
   Kurdijoukkojen (YPG) valvoma alue People%27s Protection Units
   Syyrian oppositiojoukkojen valvoma alue National Coalition for Syrian Revolutionary and Opposition Forces
   Syyrian asevoimien valvoma alue
Jabhat Fateh al-Shamin
   Jabhat Fateh al-Shamin valvoma alue
   Isisin valvoma alue
   Kiistanalainen eturintama ryhmittymien välillä
Rojava, 2014
Rojava, 2015
Rojava, 2016

Syyrian Kurdistan (myös Länsi-Kurdistan tai Rojava, kur. Rojavayê Kurdistanê, arab. کوردستان السورية‎, Kurdistan Al-Suriyah) on Syyrian pohjoisosassa sijaitseva autonominen alue, joka on myös Kurdistanin osa. Alueesta yleisesti käytetty nimi ”Rojava” on kurdin kieltä ja tarkoittaa länttä.

Syyrian sisällissodassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Syyrian sisällissota alkoi vuonna 2011, kurdit suojelivat aluksi omia ydinalueitaan Syyrian koilliskulmassa. Kurdijoukot olivat mukana lyömässä alueita valloittanutta jihadistijärjestö Isisiä. Isisin vetäydyttyä kurdijoukot ovat hallinneet Koillis-Syyriassa aluetta, joka ulottuu kurdien asuinalueen ulkopuolelle.[1] Syyrian Kurdistanin de facto itsehallinto syntyi heinäkuussa 2012, jolloin kurdien asuttamat maan pohjoisosat siirtyivät Syyrian hallituksen alaisuudesta YPG-joukkojen, Kurdien kansallisneuvoston KNC:n sekä Demokraattisen liittopuolueen PYD:n hallintaan.[2]

Syyskuussa 2019 Yhdysvaltain presidentti Donald Trump päätti kotiuttaa huomattavasti Yhdysvaltain sotilaita Syyriasta, mikä käytännössä jätti Koillis-Syyrian kurdit Turkin alueelle kohdistaman hyökkäyksen armoille.[3] Turkin hyökkäys Syyriaan alkoi 9. lokakuuta 2019, ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ilmoitti tarkoituksena olevan "eliminoida terroristit" maiden väliseltä rajaseudulta. Hyökkäyksen kohteena olevalla alueella sijaitsee leirejä, joilla pidetään kurdien vangitsemia Isis-terrorijärjestön taistelijoita.[4]

Poliittinen elämä ja hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiemmin marxistis-leninistisenä toimineen 1978 perustetun Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) johtajan Abdullah Öcalanin jouduttua 1999 Turkin valtion vangiksi, tämä tutustui vankeusaikanaan yhdysvaltalaisen anarkistiteoreetikon Murray Bookchinin ajatuksiin. Öcalan muokkasi Boochinin ajattelusta demokraattiseksi konfederalismiksi kutsumansa poliittisen ohjelman, jonka hän julkaisi 2005.

Rojavan synnyttänyt Syyrian Kurdistanin yhteiskunnallinen vallankumous lähti liikkeelle Kobanen kaupungista 18.–19.7.2012. Ympärillä riehui Syyrian sisällissota. Kovaotteista arabialaistamispolitiikkaa harjoittanut al-Assadin valtio oli nopeasti menettämässä otteensa maan pohjoisosista ja sen manttelinperijöiksi oli tarjolla vain varsin vähän paikallisissa asukkaissa luottamusta herättäviä aseellisia joukkioita. Merkittävin paikallinen poliittinen voima oli 2003 perustettu PKK:ta lähellä oleva Demokraattinen liittopuolue (PYD). Kobanelaiseen moskeijaan 18.7.2012 koolle kutsutussa joukkokokouksessa kaupunkilaiset päättivät ottaa kohtalonsa omiin käsiinsä ja toteuttaa yhteiskunnallisen vallankumouksen. Joukkokokoukset jälkeen osanottajat ottivat haltuunsa päätiet ja piirittivät al-Assadin hallinnon sotilasparakit. Parakkeihin sijoitetut sotilaat poistuivat lyhyiden neuvotteluiden jälkeen laukaustakaan ampumatta ja useimmat heistä palasivat omille kotiseuduilleen. Kobanen jälkeen samankaltainen kuvio toistui monissa muissa kaupungeissa ja al-Assadin hallinto käytännössä vetäytyi kokonaan suurimmasta osasta Syyrian Kurdistania.

Rojavan hallinto edustaa eräänlaista parlamentaristista valtiota jäljittelevien rakenteiden ja ruohonjuuritasolta lähtevien suoran demokratian rakenteiden rinnakkaiseloa. Kaikilla hallinnon tasoilla on molempien sukupuolten edustuksen oltava vähintään 40 %. Myös etnisillä ryhmillä on omat kiintiönsä. Ruohonjuuritason demokratiaa edustava hallinto-organisaatio Rojavassa on TEV-DEM ("Liike demokraattisen yhteiskunnan puolesta"). TEV-DEM:in perusyksiköitä ovat naapurustokokoukset, joihin kaikki kylän tai kaupunkialueen asukkaat ovat tervetulleita. suoran demokratian mukaiset naapurustokokoukset lähettävät edustajansa aluekokouksiin ja aluekokoukset kokonaisia kaupunkialueita tai laajempia maaseutualueita koskeviin kokouksiin. Janet Biehlin joulukuussa 2014 välittämän tiedon mukaan esimerkiksi Qamislon kaupungissa on kuusi aluekokousta, joista kussakin 18 naapurustokommuunia, joihin kuuluu kuhunkin noin 300 kotitaloutta. Qamislon naapurustokommuuneissa on tyypillisesti 5-6selvennä erilaisten asiakokonaisuuksien hoitoa varten.

TEV-DEM:n rinnalla Rojavassa toimivat myös kantonien parlamentit ja hallitukset sekä "Kurdien ylin komitea" (Desteya Bilin a Kurd, DBK), johon monesti viitataan eräänlaisena Rojavan väliaikaishallituksena. DBK:n vastuulla ovat käytännössä ilmeisesti lähinnä ulkosuhteet.

Kantonien parlamenttiedustajista osa edustaa ruohonjuuritason itsehallintorakenteita, osa on valittu virkaansa suoraan vaaleilla. Kantonien hallitusten roolit ovat länsimaisiin poliittisiin järjestelmiin verrattuna hyvin rajatut. Valtiollisiin rakenteisiin viitataan monissa yhteyksissä nimellä "Demokraattinen itsehallinto" (DSA). DSA:lla on kaikki valtion ulkoiset muodot ja tunnusmerkit -parlamentti, ministeriöt jne. Se pidetään kuitenkin tiukasti erillään kaikista pakkovallan välineistä.

Kaikki turvallisuusjoukot ovat vastuussa alhaalta ylöspäin toimiville rakenteille (TEV-DEM, naapurustokokoukset) eivät ylhäältä alaspäin toimiville (DSA). Turvallisuusjoukkoja on alueella 4. Sotilaallisesta puolustuksesta vastaavat Kansan puolustusyksiköt (YPG) ja Naisten puolustusyksiköt (YPJ). Ensinmainitussa taistelee sekä miehiä että naisia ja jäkimmäisessä vain naisia. Molempien jäsenet valitsee TEV-DEM:n naapurustokokouksista seuraava taso. Poliisivoimia vastaavana organisaationa toimivat PYD:tä lähellä oleva Asayish sekä assyrialaisten oma Sutoro-miliisi. [5]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tommi Hannula: Kun Isis ja Syyrian kapinalliset on lyöty, kurdien kohtalo jää auki – Jättävätkö suurvallat valtiottoman kansan jälleen oman onnensa nojaan? Helsingin Sanomat. 22.1.2019. Viitattu 11.10.2019.
  2. More Kurdish cities in Syrian Kurdistan liberated as Assad's army withdraws from area 21.7.2012. Kurdnet. Viitattu 9.10.2014.
  3. Daniel Wallenius: Kurdeilla on pitkä historia Lähi-idän pelinappulana. Aamulehti 9. lokakuuta 2019, s. A21. Alma Media.
  4. Katja Ihatsu, Petteri Lindholm, Hannu Toivonen ja Lea Peuhkuri: EU tuomitsi Turkin hyökkäyksen Syyriaan. Aamulehti 10. lokakuuta 2019, s. A18–A19. Alma Media.
  5. Why is the world ignoring the revolutionary Kurds in Syria? 8.10.2014. The Guardian. Viitattu 9.10.2014.


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Syyrian Kurdistan.