Eufrat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eufrat
Eufrat Irakissa
Eufrat Irakissa
Alkulähde Taurusvuoret
Laskupaikka Shatt al-Arab
Maat Turkki, Syyria ja Irak
Pituus 2 780 km

Eufrat (arabiaksi: الفرات‎: al-Furāt , turkiksi: Fırat, akkadiksi : Purātu, sumeriksi: BU-RA-NU-NU) on noin 2 780 kilometriä pitkä joki, joka virtaa Turkin alueelta Syyrian ja Irakin läpi Persianlahteen. Sen itäpuolella virtaa runsasvetisempi Tigris, jonka kanssa Eufratilla on yhteinen loppujuoksu Shatt al-Arab. Näiden kahden joen mukaan Mesopotamia eli Kaksoisvirtainmaa on saanut nimensä.[1]

Turkissa Eufratiin on tehty viisi patoa, Karakayan, Kebanin, Atatürkin, Karkamisin ja Birecikin padot. Patojen tarkoitus on sekä vesivoiman tuotanto että kasteluveden säännöstely. Suurin padoista on Atatürkin pato, aiemmalta nimeltään Karababan pato. Syyria ja Irak ovat vastustaneet Turkin patosuunnitelmia, sillä padot pienentävät joen virtaamaa niiden alueella. Vuodesta 2009 alkaen maat ovat kuitenkin sopineet patoasioista yhteisessä jokineuvostossa.[2] Joki on padottu useasta kohdasta myös Syyriassa ja Irakissa.[3][4]

Eufrat ja Tigris. Valuma-alue on kartassa keltaisella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. McGuire Gibson Seton H.F. Lloyd Lewis Owen: Tigris-Euphrates river system Encyclopedia Britannica. 2016. Viitattu 19.11.2016.
  2. Atatürk Dam, Euphrates River, Anatolia, Turkey Water Technology. Viitattu 20.11.2016.
  3. Dams, Barrages and Regulators in Iraq Former Minister of Water resources – official website. Viitattu 20.11.2016.
  4. Euphrates-Tigris Rivers System: Political Rapprochement and Transboundary Water Cooperation Turkey’s Water Policy. 2011. Iraqi Civil Society. Viitattu 20.11.2016.
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Eufrat.
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.