Akkadin kieli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Akkadin kieli
Oma nimi 𒀝𒅗𒁺𒌑 (akkadû)
Tiedot
Alue Mesopotamia
Ajoitus n. 2500-500 eaa. Akateemisessä ja liturgisessa käytössä vuoteen 100 jaa.
Puhujia kuollut kieli, ei äidinkielenä
Sija ei 100 suurimman joukossa
Kirjaimisto nuolenpääkirjoitus
Kielitieteellinen luokitus
Kielikunta Afroaasialaiset kielet
Kieliryhmä Seemiläiset kielet
Kielikoodit
ISO 639-2 akk
ISO 639-3 akk
Osa Gilgameš-eepoksesta kirjoitettuna nuolenpääkirjoituksella.

Akkadin kieli (𒀝𒅗𒁺𒌑, akkadû) on kuollut[1] itäseemiläinen kieli,[2] jota puhuttiin kolmannelta vuosituhannelta ensimmäiselle vuosituhannelle asti Assyrian ja Babylonian alueilla, mutta joka levisi jopa Persiaan ja Egyptiin asti. Ensimmäiset kirjoitetut kokonaan akkadinkieliset tekstit sijoittuvat vuodelle 2500 eaa. Akkadi oli tärkeä kaupan, politiikan, lain, uskonnon ja kirjallisuuden kieli muinaisessa Lähi-idässä. Akkadin kieltä kirjoitettiin nuolenpääkirjoituksella, joka otettiin käyttöön sumerin kielestä. Sumerin kieli vaikutti näin myös akkadin kielen sanastoon, ja akkadi muun muassa peri sanajärjestyksen sumerin kielestä. Akkadin kielen syrjäytti puhekielenä toinen seemiläinen kieli, aramea, noin kaksituhatta vuotta sitten.

Murteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Akkadin kielen poikkeuksellisen pitkän elinajan kuluessa siitä oli monta murretta, jotka ovat jakaantuneet karkeasti kahteen osaan, assyrialaisiin murteisiin ja babylonialaisiin murteisiin.

Päämurteet
Vanha akkadi 2500–1950 eaa.
Vanha babylonia 1950–1530 eaa. Vanha assyria 1950–1750 eaa.
Keskibabylonia 1530–1000 eaa. Keskiassyria 1500–1000 eaa.
Uusbabylonia 1000–600 eaa. Uusassyria 1000–600 eaa.
Myöhäisbabylonia 600 eaa. – 100 jaa.

Fonetiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Akkadin kielestä puuttuvat osalle seemiläisistä kielistä tutut laryngaaliset ja faryngaaliset konsonantit, kuten [ʔ],[h],[ʕ],[ħ] (arabian ح,ع,ه,ء). Ne ovat muodostaneet kieleen uuden vokaalin e, jota seemiläisessä kantakielessä ei ollut. Akkadin kielessä kuitenkin säilyivät faryngalisoituineista konsonanteista ṭ ja ṣ.

konsonantit soinnilliset soinnittomat faryngalisoituneet nasaalit lateraalit, tremulantit
ja puolivokaalit
labiaalit b [b] p [p] m [m] w [v]
dentaalit d [d] t [t] [tˁ] n [n] r [r], l [l]
alveolaarit z [z] s [s] [sˁ]
postalveolaarit š [ʃ]
palataalit y [j]
velaarit g [g] k [k] q [kˁ]
uvulaarit [χ]

Vokaaleja ovat a, e, i ja u jotka kaikki voivat esiintyä pitkinä vokaaleina ā, ē, ī ja ū. Muita vokaaleja ei ilmene kirjoituksessa, mutta on esitetty epäilyksiä, että puhekielessä olisi voinut esiintyä vokaaleja o ja y.

Kielioppi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Substantiivit ja adjektiivit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Akkadin kielen substantiivit ja adjektiivit jakaantuvat kahteen sukuun, maskuliiniin ja feminiiniin. Substantiiveilla on kolme sijamuotoa ja kolme lukua. Adjektiiveilla on myös kolme sijamuotoa mutta vain kaksi lukua duaalin puuttuessa.

Substantiivien taivutus
maskuliini feminiini
yks. nom. šarrum šarratum
yks. akk. šarram šarratam
yks. gen. šarrim šarratim
du. nom. *šarrān *šarratān
du. obl. *šarrīn *šarratīn
mon. nom. šarrū šarrātum
mon. obl. šarrī šarrātim

Lyhenteet: yks. = yksikkö, du. = duaali, mon. = monikko, nom. = nominatiivi, akk. = akkusatiivi, gen. = genetiivi, obl. = obliikvi

Obliikvi on akkusatiivin ja genetiivin muodostama hybridisija.

Substantiivi šarrum on "kuningasta" merkitsevä maskuliinisubstantiivi ja šarratum on feminiini merkitykseltään "kuningatar". Feminiinisanan johtimena on yleensä 't' tai 'at', mutta sana voi olla luonnostaan jo feminiininen, kuten äiti 'ummum'. Duaalimuoto sanasta šarrum on kieliopillisesti jokseenkin väärin, koska duaalia yleensä käytetään asioista, jotka esiintyvät pareina ihmisruumiissa kuten käsi 'qātum' ja silmä 'īnum'

Adjektiivit noudattavat suurin piirtein samaa substantiivien taivutuskaavaa, mutta nominatiivin monikossa saavat päätteen -ūtum ja monikon obliikvissa -ūtim. Adjektiiveista ei myöskään ole duaalimuotoa, vaan sen sijasta käytetään monikkoa. Adjektiivit tulevat yleensä pääsanan jälkeen ja kongruoivat pääsanansa kanssa suvussa, luvussa ja sijassa. Esimerkiksi 'vahvojen kuninkaitten' šarrī dannūtim sana dannum 'vahva' on samassa muodossa kuin pääsana.

Vanhan babylonian murteen jälkeen substantiivien taivutus yksinkertaistui ja sanaloppuinen m (mimaatio) ja n (nunaatio) katosi, joten esimerkiksi sanoista šarrum, šarratum ja qātān tuli šarru, šarratu ja qātā.

Verbit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verbijärjestelmä on monimutkainen ja seemiläisten kielten tavoin perustuu radikaalijärjestelmään, jossa eri verbimuotoja muodostetaan yleensä kolmen juurikonsonantin eli radikaalin avulla. Akkadin kielen verbit jakaantuvat neljään konjugaatioon ja kolmeen aikamuotoon: preteritiin, preesensiin ja statiiviin. Myös imperatiivi-, partisiipi- ja verbaaliadjektiivimuotoja on mahdollista tehdä verbeistä. Akkadi on SOV-kieli, eli verbi tulee lauseen loppuun.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Akkadian language Encyclopaedia Britannica. Viitattu 27.12.2021. (englanniksi)
  2. Akkadian Language Encyclopedia.com. Viitattu 27.12.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Akkadin kieli.