Aramean kieli

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Aramea
Oma nimi arāmāyā ܐܪܡܝܐ
arāmît ארמיא
Tiedot
Alue Iran, Irak, Israel, Syyria, Turkki, Palestiina
Puhujia 490 000 (1994–1996)
Sija ei sadan suurimman joukossa
Kirjaimisto aramean kirjaimisto, syyrialainen kirjaimisto, heprealainen kirjaimisto, mandean kirjaimisto, arabialainen kirjaimisto
Kielitieteellinen luokitus
Kielikunta afro-aasialaiset kielet
Kieliryhmä seemiläiset kielet
keskiseemiläiset kielet
luoteis-seemiläiset kielet

Aramea (syyriaksi ܐܪܡܝܐ arāmāyā hepreaksi ‏ארמיא‎ arāmît, ) on Lähi-idässä käytetty, länsiseemiläisestä kantakielestä kehittynyt seemiläinen kieli. Vanhimmat arameankieliset kirjoitukset ovat 900-luvulta eaa. Aramean kieltä käytettiin myös roomalaisessa Juudeassa (nykyinen Israel), ja yleisesti uskotaan sen olleen Jeesuksen äidinkieli. Eräät osat Vanhaa testamenttia on kirjoitettu alun perin arameaksi, samoin suurin osa juutalaista Talmudia.

Nykyään aramean kielen eri muodoilla on noin parisataatuhatta puhujaa, enimmäkseen Syyriassa ja Irakissa sekä paljon siirtolaisina Euroopassa. Sitä puhuvat etenkin assyrialaiskristityt.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aramealaiset asettuivat nykyisen Syyrian, Irakin ja Itä-Turkin alueelle n. 1100-luvulla eaa. 900-luvulta eaa. alkaen Syyrian alueella omaksuttiin foinikialaiseen kirjaimistoon perustuva kirjoitusjärjestelmä ja ensimmäinen yhtenäinen aramean kirjakieli, jota käytettiin aramealaisissa kaupunkivaltioissa. Assyrian valtakunnan alistettua aramealaiset valtansa alle arameasta tuli Assyrian valtakunnan käyttämä virallinen kieli 740-luvulla eaa. Persian valtakunnan hallitsija Darius I julisti aramean valtakunnan läntisen osan viralliseksi kieleksi n. 500 eaa. Ajanlaskun alun tienoilla aramea oli myös juutalaisten yleisimmin puhuma kieli.

600-luvulta alkaen arabia syrjäytti aramean Lähi-idän valtakielenä.

Aramean eri muodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aramea on asiallisesti joukko eri aikoina ja eri paikoissa puhuttuja sukulaiskieliä, jotka eivät ole läheskään keskenään ymmärrettäviä. Aramean kirjakielestä on useita eri kausina ja eri alueilla syntyneitä versioita.

Eräitä aramean muotoja ovat:

  • muinainen aramea, aramean vanhin kirjallinen muoto, jota käytettiin Syyrian kaupunkivaltioissa sekä Assyrian ja Babylonian valtakunnissa
  • valtakunnan aramea, joka kehittyi Persian valtakunnassa
  • syyrian kieli, jota on käytetty manikealaisten ja itäisten kristittyjen parissa
  • mandealainen aramea, joka on mandealaisten uskonnollinen kieli
  • nykyaramea

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kieliin tai kielitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.