Nippur

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nippurin kartta savitaulussa, korostukset ja tekstit nykyajalta.

Nippur (sumeriksi Nibru, akkadiksi Nibbur) oli muinainen Etelä-Mesopotamian kaupunki, jota alueen silloiset asukkaat sumerilaiset pitivät pyhänä kaupunkina. Kaupunki sijaitsee nykyisessä Nuffarin rauniokummussa Arakissa, Qadisiyyan maakunnan alueella Irakissa. Muinoin Nippur oli Eufratista haarautuneen Shatt-en-Nilin kanavan varrella.

Sumerilaisen mytologian mukaan Nippur oli jumala Enlilin koti ja paikka jossa tämä loi ihmisen.[1]. Niinpä kaupunkiin viitatiin monesti nimellä EN.LÍLKI, "Enlilin kaupunki". Nippurin Enlilin temppeli oli E.KUR, "vuoritalo". Nippurissa oli myös Inannan temppeli.

Nippur oli esidynastisella Uruk-kaudella suuri kaupunki ja merkittävä keskus ennen kuin Uruk kasvoi mahtiinsa[2]. Ehkä tämän takia Nippuria pidettiin pyhänä ja myöhemmät Sumerin ja Babylonian kuninkaat saattoivat kruunauttaa itsensä Nippurissa. On löydetty muinainen savitaulu, jossa on Nippurin luonnosmainen kartta.

Nippurista on löydetty esidynastiselta ajalta peräisin olevia polttohautauksia sekä Susan ja Egeanmeren keramiikkaa muistuttavia saviastioita.

Nippurin ala sen huippukaudella Ur III-vaiheessa oli noin 135 ha. Väkiluku saattoi olla jopa 40 000. Kaupunkia ympäröivät paksut muurit.[3]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Nippur.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nippur Encyclopedia Britannica. Viitattu 10.3.2013. (englanniksi)
  2. Roaf, Michael: Cultural Atlas of Mesopotamia and the Ancient Near East. Time-Life Books, 1995. ISBN 9780705406451.
  3. UNESCO World Heritage Centre: Nippur UNESCO World Heritage Centre. Viitattu 13.7.2020. (englanniksi)