Hafiz al-Assad

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hafiz al-Assad
Syyrian presidentti
12. maaliskuuta 197110. kesäkuuta 2000
Edeltäjä Ahmad al-Khatib
Seuraaja Bašar al-Assad
Tiedot
Syntynyt 6. lokakuuta 1930
Qardaha, Syyria
Kuollut 10. kesäkuuta 2000 (69 vuotta)
Damaskos, Syyria
Puolue Baath-puolue
Puoliso Aniseh Makhlouf
Ammatti ammattisotilas
Uskonto šiia alaviitti

Hafez al-Assad (arabiaksi حافظ الأسد) (s. 6. lokakuuta 193010. kesäkuuta 2000) oli syyrialainen valtiomies, joka toimi Syyrian presidenttinä vuosina 19702000. Hän toimi puolustusministerinä vuodet 19661970 ennen kuin otti vallan sotilasvallankaappauksella. Virallisesti al-Assad valittiin presidentiksi vuonna 1971. Hänen valtansa pohjautui Baath-puolueen vahvaan asemaan Syyrian poliittisessa elämässä.

Varhaiset vuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Al-Assad syntyi Qardahassa Länsi-Syyriassa. Vuonna 1946 eli 16-vuotiaana hän liittyi Baath-puolueseen. Hänen perheellään ei ollut varaa lähettää al-Assadia yliopistoon. Al-Assad meni opiskelemaan Syyrian sotilasakatemiaan. Hän sai korkeimman sotilaallisen koulutuksen. Hän näytti kyvykkyytensä, ja hänet lähetettiin koulutukseen Neuvostoarmeijaan ja sieltä palattuaan hän lähti Egyptiin. Al-Assad vastusti Syyrian ja Egyptin liittoa muodostaa Yhdistynyt Arabitasavalta. Kairon tukikohdassa hän työskenteli muiden upseerien kanssa tavoitteena estää maiden yhdistäminen. Hän palasi kuitenkin Syyriaan vuonna 1961. Baath-puolueen vasemmistosiiven ryhmien koalition voimistumistuminen tapahtui Syyriassa 1960-luvun alussa. Al-Assad valittiin Syyrian ilmavoimien komentajaksi vuonna 1964. Syyriaa johti virallisesti sunnimuslimi Amin al-Hafiz, mutta nuorten alawiittien ryhmä Baath-puolueesta, johon al-Assad kuului, vaati muutosta.

Nousu valtaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Baath-puolue suoritti vallankaappauksen ja poisti muut puolueet vallasta vuonna 1966. Al-Assadista tuli puolustusministeri samana vuonna. Baath-puolue toteutti aggressiivista ulkopolitiikkaa ja nopeaa sosiaalista uudistamista. Syyrian sotilaallinen tappio Kuuden päivän sodassa vuonna 1967 aiheutti ongelmia hallituksessa. Al-Assad teki vallankaappauksen puolueessa vuonna 1970. Puolue puhdistettiin, sen entiset johtajat Nuruldin al-Atasi ja Salah Jadid vangittiin ja al-Asadille uskolliset henkilöt säilyttivät asemansa puoluebyrokratiassa.

Assadin perhe 1990-luvun alussa: vasemmalla takarivissä Maher, Bašar, Basil, Majid ja Bushra. Presidentti Hafez al-Assad (oikealla istumassa), Anisa Makhlouf (vasemmalla istumassa)

Syyrian johtajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Al-Assad otti kovan linjan Israelia vastaan ja Syyrian sotavoimat osallistuivat Jom kippur -sotaan Israelia vastaan vuonna 1973. Al-Assad lähetti sotilaita sisällissotaan Libanonissa vuonna 1976. Hän toteutti monia sosiaalisia uudistuksia ja rakennushankkeita, erityisesti Thauran pato Eufrat-joessa. Pato on rakennettu Neuvostoliiton tuella, Syyrian sähköntuotannon turvaamiseksi.

Syyria meni Beirutiin turvaamaan järjestystä vuonna 1987. Al-Assad lievensi politiikaansa Israelia kohtaan 1990-luvun puolivälissä ja otti osaa Israelin ja palestiinalaisten välisiin rauhanneuvotteluihin. Syyria hyväksyi kansainvälisen liittouman sotavoimien järjestämisen Irakia vastaan Persianlahden sodassa vuonna 1991.

Al-Assad hallitsi maataan kuolemaansa vuoteen 2000 asti. Hän sai sydänkohtauksen keskustellessaan Libanonin presidentin Émile Lahoudin kanssa puhelimessa. Hafiz oli suunnitellut poikansa, Basil al-Assadin olevan seuraajansa, mutta Basil kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 1994. Hafiz al-Assad on haudattu yhdessä poikansa kanssa mausoleumiin kotikaupunkiinsa Qardahaan.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Assadin perhe 1970-luvun alussa: vasemmalla takarivissä Hafiz, Bašar, Maher, Anisa Makhlouf, Majd, Bushra, ja Bassel
  • Rif’at al-Assad, veli, muodollisesti turvallisuuspäällikkö, nyk. karkotettuna Ranskassa vallankaappausyrityksen vuoksi vuonna 1984.
  • Jamil al-Assad, veli, parlamentaarikko, sotilaskomentaja
  • Anisa Makhluf, vaimo
  • Bašar al-Assad, poika, Syyrian presidentiksi
  • Majd al-Assad, poika, sähköinsinööri