Hafiz al-Assad

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hafiz al-Assad
Virallinen muotokuva (1987).
Virallinen muotokuva (1987).
Syyrian presidentti
Pääministeri Abdul Rahman Khleifawi
Mahmoud al-Ayyubi
Muhammad Ali al-Halabi
Abdul Rauf al-Kasm
Mahmoud Zuabi
Muhammad Mustafa Mero
Varapresidentti Mahmoud al-Ayyubi
Rifaat al-Assad
Abdul Halim Khaddam
Zuhair Masharqa
Edeltäjä Nureddin al-Atassi
Seuraaja Bašar al-Assad
Henkilötiedot
Syntynyt6. lokakuuta 1930
Qardaha, Syyria
Kuollut10. kesäkuuta 2000 (69 vuotta)
Damaskos, Syyria
Ammatti ammattisotilas
Puoliso Aniseh Makhlouf
Tiedot
Puolue Baath-puolue
Uskonto šiia alaviitti
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Hafez al-Assad (arab. حافظ الأسد‎, Ḥāfiẓ al-ʾAsad; s. 6. lokakuuta 193010. kesäkuuta 2000) oli syyrialainen valtiomies, joka toimi Syyrian presidenttinä vuosina 19702000.[1] Hän toimi puolustusministerinä vuodet 19661970 ennen kuin otti vallan sotilasvallankaappauksella. Virallisesti al-Assad valittiin presidentiksi vuonna 1971 ja hän toimi presidenttinä itsevaltaisesti[2]. Hänen valtansa pohjautui Baath-puolueen vahvaan asemaan Syyrian poliittisessa elämässä.

Varhaiset vuodet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Al-Assad syntyi Qardahassa Länsi-Syyriassa. Vuonna 1946 eli 16-vuotiaana hän liittyi Baath-puolueeseen. Hänen perheellään ei ollut varaa lähettää al-Assadia yliopistoon. Al-Assad meni opiskelemaan Syyrian sotilasakatemiaan. Hän sai korkeimman sotilaallisen koulutuksen. Hän näytti kyvykkyytensä, ja hänet lähetettiin koulutukseen Neuvostoarmeijaan ja sieltä palattuaan hän lähti Egyptiin. Al-Assad vastusti Syyrian ja Egyptin liittoa muodostaa Yhdistynyt Arabitasavalta. Kairon tukikohdassa hän työskenteli muiden upseerien kanssa tavoitteena estää maiden yhdistäminen. Hän palasi kuitenkin Syyriaan vuonna 1961. Baath-puolueen vasemmistosiiven ryhmien koalition voimistumistuminen tapahtui Syyriassa 1960-luvun alussa. Al-Assad valittiin Syyrian ilmavoimien komentajaksi vuonna 1964. Syyriaa johti virallisesti sunnimuslimi Amin al-Hafiz, mutta nuorten alawiittien ryhmä Baath-puolueesta, johon al-Assad kuului, vaati muutosta.

Nousu valtaan

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Baath-puolue suoritti vallankaappauksen ja poisti muut puolueet vallasta vuonna 1966. Al-Assadista tuli puolustusministeri samana vuonna. Baath-puolue toteutti aggressiivista ulkopolitiikkaa ja nopeaa sosiaalista uudistamista. Syyrian sotilaallinen tappio Kuuden päivän sodassa vuonna 1967 aiheutti ongelmia hallituksessa. Al-Assad teki vallankaappauksen puolueessa vuonna 1970. Puolue puhdistettiin, sen entiset johtajat Nuruldin al-Atasi ja Salah Jadid vangittiin ja al-Asadille uskolliset henkilöt säilyttivät asemansa puoluebyrokratiassa.

Assadin perhe 1990-luvun alussa: vasemmalla takarivissä Maher, Bašar, Basil, Majid ja Bushra. Presidentti Hafez al-Assad (oikealla istumassa), Anisa Makhlouf (vasemmalla istumassa)

Syyrian johtajana

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Al-Assad otti kovan linjan Israelia vastaan ja Syyrian sotavoimat osallistuivat Jom kippur -sotaan Israelia vastaan vuonna 1973. Al-Assad lähetti sotilaita sisällissotaan Libanonissa vuonna 1976. Hän toteutti monia sosiaalisia uudistuksia ja rakennushankkeita, erityisesti Thauran pato Eufrat-joessa. Pato on rakennettu Neuvostoliiton tuella, Syyrian sähköntuotannon turvaamiseksi.

Syyria meni Beirutiin turvaamaan järjestystä vuonna 1987. Al-Assad lievensi politiikkaansa Israelia kohtaan 1990-luvun puolivälissä ja otti osaa Israelin ja palestiinalaisten välisiin rauhanneuvotteluihin. Syyria hyväksyi kansainvälisen liittouman sotavoimien järjestämisen Irakia vastaan Persianlahden sodassa vuonna 1991.[3]

Al-Assad hallitsi maataan kuolemaansa vuoteen 2000 asti. Hän sai sydänkohtauksen keskustellessaan Libanonin presidentin Émile Lahoudin kanssa puhelimessa. Hafiz oli suunnitellut poikansa, Basil al-Assadin olevan seuraajansa, mutta Basil kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 1994. Hafiz al-Assad on haudattu yhdessä poikansa kanssa mausoleumiin kotikaupunkiinsa Qardahaan.

Assadin perhe 1970-luvun alussa: vasemmalla takarivissä Hafiz, Bašar, Maher, Anisa Makhlouf, Majd, Bushra, ja Bassel
  • Rif’at al-Assad, veli, muodollisesti turvallisuuspäällikkö, nyk. karkotettuna Ranskassa vallankaappausyrityksen vuoksi vuonna 1984.
  • Jamil al-Assad, veli, parlamentaarikko, sotilaskomentaja
  • Anisa Makhluf, vaimo
  • Bašar al-Assad, poika, Syyrian nykyinen presidentti
  • Majd al-Assad, poika, sähköinsinööri