Mogadishu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mogadishu
مقديشو

مقديشو Maqadīshū
Lippu
Lippu

Mogadishu

2°01′59″N, 45°21′00″E

Valtio  Somalia
Alue Benadir
Pormestari Omar Finnish
Aikavyöhyke +3
Väestö
Väkiluku 2 855 800

Mogadishu (somaliksi Muqdisho, arab. مقديشو‎, Maqadīšū, ital. Mogadiscio) on Itä-Afrikassa Intian valtameren rannalla sijaitseva Somalian pääkaupunki. Vuonna 2001 tehdyn laskelman mukaan Mogadishussa oli noin 1 219 000 asukasta, mutta nykyisin arviot kaupungin väkiluvusta vaihtelevat miljoonan ja kolmen miljoonan välillä. Somalien keskuudessa kaupunki tunnetaan yleisesti lempinimellä Xamar.

Mogadishu on Somalian suurin kaupunki sekä kaupallinen ja taloudellinen keskus. Sen asema maan pääkaupunkina on kuitenkin lähinnä nimellinen, koska vuodesta 1991 lähtien Somalialla ei ole ollut toimivaa hallintoa. Vuosien mittaisen Somalian sisällissodan ja jatkuvien aseellisten levottomuuksien vuoksi Mogadishulla on maine yhtenä maailman vaarallisimmista kaupungeista. Suurin osa kaupungista on toistensa kanssa kilpailevien paikallisten klaanien ja aseellisten ryhmittymien hallussa.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1800-luvulla tehty piirros Mogadishusta.
Pääartikkeli: Mogadishun historia

Varhainen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mogadishun kaupunki perustettiin ensimmäisellä vuosisadalla, jolloin Afrikan sarvesta oli tulossa tärkeä Intian valtamerellä purjehtivien kauppalaivojen satamapaikka. Kun ensimmäiset Arabian niemimaalta lähtöisin olleet karavaanit saapuivat nykyisen Somalian alueelle 900-luvulla, Mogadishun väkiluku kasvoi ja kaupunki muuttui yhdeksi tärkeimmistä Itä-Afrikan kauppapaikoista.

Vuonna 1269 Mogadishuun rakennettiin kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluva Fakr al-Dinin moskeija.[2] Keskiajalle tultaessa Mogadishu oli Afrikan vauraimpia kaupunkeja, jonka talous kukoisti puun, norsunluun, raudan ja vaatteiden kauppapaikkana. Löytöretkeilijä Ibn Battuta vieraili kaupungissa noin vuonna 1330 ja kuvaili kaupunkia uskottoman suureksi ja rikkaaksi, jossa eli yksi tuon aikakauden rikkaimmista kauppiaista ja jotka olivat somalialaisia.

1500-luvulta lähtien Portugali on vaivoin yrittänyt saada Mogadishun haltuunsa siinä koskaan onnistumatta. Syyksi valtapyrkimyksiin on epäilty osmaanien ja somalikauppiaiden liitto, joka oli aikoinaan estänyt Portugalin aikeita saada haltuun joitakin siirtomaita Itä-Afrikasta. Mogadishun Somalikauppiaat perustivat samalla vuosisadalla Mosambikiin siirtomaan päästääkseen lähemäksi Zimbabwea, jossa oli runsaasti kultaa. 1800-luvulle mennessä Arabian niemimaalta saapuneet kauppiaat olivat muodostaneet uusia kauppareittejä Afrikkaan, jolloin Mogadishu menetti merkityksensä kauppapaikkana ja alkoi köyhtyä. Vuonna 1892 Sansibarin sulttaani Ali bin Said päätti ratkaista kaupungin taloudelliset ongelmat vuokraamalla Mogadishun Italialle.

1900-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Italialaisten rakentama riemukaari muistona siirtomaa-ajoilta.
Näkymä Isbaheysiga-moskeijalta kaupunkiin.

Vuonna 1905 Italia osti Mogadishun ja teki siitä Italian Somalimaan pääkaupungin. Vuonna 1936 Italia sai siirtomaatansa ympäröivät alueet haltuunsa, mutta toisen maailmansodan käynnistymisen jälkeen britit hyökkäsivät Italian Somalimaahan ja valloittivat Mogadishun 26. tammikuuta 1941. Mogadishussa vallinnut brittimiehitys jatkui vuoteen 1951 saakka, jolloin Italian joukot palasivat hallitsemaan entistä protektoraattiaan.

Italian Somalimaa ja Brittiläinen Somalimaa yhdistyivät itsenäiseksi liittovaltioksi 26. kesäkuuta 1960, ja 1. heinäkuuta samana vuonna Somalia itsenäistyi. Mogadishu julistettiin Somalian pääkaupungiksi, ja myöhemmin presidentti Siad Barren valtakaudella kaupunkia modernisoitiin. Vuonna 1991 Barren hallinto joutui vallankaappauksen kohteeksi, jolloin Barre pakeni Keniaan ja kilpailevien sotapäälliköiden johtamat aseelliset ryhmittymät alkoivat taistella maan hallinnasta. Mogadishu joutui vaikutusvaltaisimpiin sotapäälliköihin kuuluneen Mohamed Farrah Aididin vallan alaisuuteen.

Vuonna 1992 Yhdistyneet kansakunnat yritti lievittää Somaliassa käynnistynyttä nälänhätää lähettämällä maahan humanitääristä apua. Kun Aidid alkoi kaapata Mogadishun satamaan saapuneita ruokalähetyksiä ja julisti YK:n rauhanturvaajien vastaisen sodan, Yhdysvaltain presidentti George H. W. Bush lähetti Mogadishun läheisyyteen Yhdysvaltain merijalkaväen joukkoja.

Aididin joukot surmasivat väijytyksessä 24 pakistanilaista rauhanturvaajaa 5. kesäkuuta 1993, minkä seurauksena Yhdysvallat käynnisti sotilasoperaation Aididin kaappamiseksi. 3. lokakuuta Yhdysvaltain maavoimien erikoisjoukot hyökkäsivät Mogadishuun ja yrittivät saada kiinni Aididin neuvonantajia. Yritys onnistui, mutta yhdysvaltalaiset saivat vastaansa Mogadishun paikallisen miliisin. Mogadishun taistelussa kaatui 18 yhdysvaltalaista sotilasta ja arviolta yli 1 000 somalia. Tappion seurauksena Yhdysvallat veti kaikki joukkonsa pois Somaliasta.

2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Mohammed Farrah Aidid kaatui taistelussa 2. elokuuta 1996, taistelut Mogadishun hallinnosta ovat jatkuneet nykyhetkeen saakka. Vuonna 2006 islamilaisten oikeusistuinten liiton ja kansainvälisesti tunnustetun väliaikaishallituksen joukot taistelivat Mogadishussa, ja myöhemmin samana vuonna väliaikaishallitus otti kaupungin haltuunsa. Vuoden 2006 sodan yhteydessä Etiopian ilmavoimien MiG-23-suihkuhävittäjät pommittavat Aden Adden kansainvälistä lentoasemaa, joka pommituksen aiheuttamien rakenteellisten vaurioiden seurauksena jouduttiin sulkemaan pois käytöstä.

Mogadishussa käynnistyi 21. maaliskuuta 2007 hawiye-klaanin jäsenten ja islamististen vallankumouksellisten sekä väliaikaishallituksen ja etiopialaisten joukkojen välinen kaupunkitaistelu, joka päättyi vasta 26. huhtikuuta. Taistelussa kaatui kymmeniä sotilaita ja noin tuhat siviiliä.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hylätty ja ränsistynyt katu Mogadishussa tammikuussa 1993.

Somalian sisällissodan takia Mogadishun liikennejärjestelmä on ollut pitkään romahtaneena, eikä kaupungissa ole julkista liikennettä. Teiden kunnossapidon puutteen takia asfalttipäällyste on enimmäkseen kulunut pois, ja suurin osa liikennevaloista on epäkunnossa. Koska Mogadishussa ei ole organisoitua liikennepoliisia, nopeusrajoitusten rikkomukset ovat kaupungissa yleisiä.

Kaupungissa on moniin somalialaisiin kaupunkeihin yhdistäviä maanteitä, joiden kautta pääsee myös Kenian ja Etiopian puolelle. Epävakaiden olosuhteiden takia matkailijoiden ei kuitenkaan suositella liikkuvan kaupungin kaduilla yksin, joten turisteja on kehotettu palkkaamaan kokeneita matkaoppaita ja aseistettuja vartijoita saattamaan heitä.

Etiopialaiset suihkuhävittäjät pommittivat vanhan Mogadishun kansainvälisen lentoaseman vuonna 2006,[3] joten nykyisin kaupalliset lennot käyttävät kaupungin ulkopuolella sijaitsevaa pientä lentokenttää. Useimmat lentoyhtiöt eivät kuitenkaan operoi lentoja Mogadishuun, joten lentokentän käyttö on vähäistä. Yksi harvoissa Mogadishuun säännöllisesti lentävistä lentoyhtiöistä on somalialainen Jubba Airways, joka järjestää kaupungista reittilentoja Somalian muihin kaupunkeihin sekä Djiboutiin, Dubaihin, Jeddaan ja Sharjahiin.[4]

Mogadishu on historiansa ajan ollut Somalian tärkeimpiä satamakaupunkeja, ja kaupungin satama-alue on yhä kansainvälisten kauppalaivojen käytössä. Somalian rannikolla on kuitenkin ilmennyt merirosvousta, minkä takia laivalla saapuminen kaupunkiin on riskialtista.[5]

Ystävyyskaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bloomfield, Steve: Conflict in the Horn of Africa: The streets of Mogadishu 19.1.2007. The Independent. Viitattu 6.7.2010. (englanniksi)
  2. Masjid Fakhr al-Din. ArchNet. Arkistoitu 4.11.2012. Viitattu 11.11.2020. (englanniksi)
  3. Gettleman, Jeffrey: Ethiopian Jets Strafe Mogadishu Airports The New York Times. 26.12.2006. Viitattu 11.11.2020. (englanniksi)
  4. Ryu, Alisha: Mogadishu Airport Deemed Relatively Safe, Despite Terror Concerns. Voice of America News. 1.3.2010. Arkistoitu 14.6.2010. Viitattu 11.11.2020. (englanniksi)
  5. Crilly, Rob: Somalia: Only guns can get aid past the pirates into the gates of Hell The Times. 20.9.2008. Viitattu 11.11.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Matkaopas aiheesta Mogadishu Wikivoyagessa (englanniksi)