Koordinaatit: 2°02′N, 45°21′E

Mogadishu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mogadishu
مقديشو Maqadīshū
Mogacapital.jpg

Mogadishu

Koordinaatit: 2°02′N, 45°21′E

Valtio Somalian lippu Somalia
Alue Benadir
Hallinto
 – Pormestari Imaan Nur Icar
Väkiluku 2 855 800
Aikavyöhyke UTC+3

Mogadishu satelliittikuvassa.
Näkymä Isbaheysiga-moskeijalta kaupunkiin.
Italialaisten rakentama riemukaari muistona siirtomaa-ajoilta.
Kilometri 4:n liikenneympyrä joulukuussa 1993

Mogadishu (so. Muqdisho, arab. مقديشو‎, ital. Mogadiscio) on Itä-Afrikassa Intian valtameren rannalla sijaitseva Somalian pääkaupunki. Vuonna 2001 tehdyn laskelman mukaan Mogadishussa oli noin 1 219 000 asukasta, mutta nykyisin arviot kaupungin väkiluvusta vaihtelevat miljoonan ja kolmen miljoonan välillä. Somalien keskuudessa kaupunki tunnetaan yleisesti lempinimellä Xamar.

Mogadishu on Somalian suurin kaupunki sekä kaupallinen ja taloudellinen keskus. Sen asema maan pääkaupunkina on kuitenkin lähinnä nimellinen, koska vuodesta 1991 lähtien Somalialla ei ole ollut toimivaa hallintoa. Vuosien mittaisen Somalian sisällissodan ja jatkuvien aseellisten levottomuuksien vuoksi Mogadishulla on maine yhtenä maailman vaarallisimmista kaupungeista. Suurin osa kaupungista on toistensa kanssa kilpailevien paikallisten klaanien ja aseellisten ryhmittymien hallussa.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Mogadishun historia

Varhainen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1800-luvulla tehty piirros Mogadishusta.

Mogadishun kaupunki perustettiin ensimmäisellä vuosisadalla, jolloin Afrikan sarvesta oli tulossa tärkeä Intian valtamerellä purjehtivien kauppalaivojen satamapaikka. Kun ensimmäiset Arabian niemimaalta lähtöisin olleet karavaanit saapuivat nykyisen Somalian alueelle 900-luvun varrella, Mogadishun väkiluku kasvoi ja kaupunki muuttui yhdeksi tärkeimmistä Itä-Afrikan kauppapaikoista.

Vuonna 1269 Mogadishuun rakennettiin kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluva Fakr al-Dinin moskeija.[2] Keskiajalle tultaessa Mogadishu oli Afrikan vauraimpia kaupunkeja, jonka talous kukoisti puun, norsunluun, raudan ja vaatteiden kauppapaikkana. Löytöretkeilijä Ibn Battuta vieraili kaupungissa noin vuonna 1330 ja kuvaili kaupunkia uskottoman suureksi ja rikkaaksi, jossa eli yksi tuon aikakauden rikkaimmista kauppiaista ja jotka olivat somalialaisia.

1500-luvulta lähtien Portugali on vaivoin yrittänyt saada Mogadishun haltuunsa siinä koskaan onnistumatta. Syyksi valtaus pyrkimyksiin on epäilty osmaanien ja somalikauppiaiden liitto, joka oli aikoinaan estänyt Portugalin aikeita saada haltuun joitakin siirtomaita Itä-Afrikasta. Mogadishun Somalikauppiaat perustivat samalla vuosisadalla Mosambikiin siirtomaan päästääkseen lähemäksi Zimbabwea, jossa oli runsaasti kultaa. 1800-luvulle mennessä Arabian niemimaalta saapuneet kauppiaat olivat muodostaneet uusia kauppareittejä Afrikkaan, jolloin Mogadishu menetti merkityksensä kauppapaikkana ja alkoi köyhtyä. Vuonna 1892 Sansibarin sulttaani Ali bin Said päätti ratkaista kaupungin taloudelliset ongelmat vuokraamalla Mogadishun Italialle.

1900-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1905 Italia osti Mogadishun ja teki siitä Italian Somalimaan pääkaupungin. Vuonna 1936 Italia sai siirtomaatansa ympäröivät alueet haltuunsa, mutta toisen maailmansodan käynnistymisen jälkeen britit hyökkäsivät Italian Somalimaahan ja valloittivat Mogadishun 26. tammikuuta 1941. Mogadishussa vallinnut brittimiehitys jatkui vuoteen 1951 saakka, jolloin Italian joukot palasivat hallitsemaan entistä protektoraattiaan.

Yhdysvaltain merijalkaväen helikopteri lennolla Mogadishun yläpuolella vuonna 1992.

Italian Somalimaa ja Brittiläinen Somalimaa yhdistyivät itsenäiseksi liittovaltioksi 26. kesäkuuta 1960, ja 1. heinäkuuta samana vuonna Somalia itsenäistyi. Mogadishu julistettiin Somalian pääkaupungiksi, ja myöhemmin presidentti Siad Barren valtakaudella kaupunkia modernisoitiin. Vuonna 1991 Barren hallinto joutui vallankaappauksen kohteeksi, jolloin Barre pakeni Keniaan ja kilpailevien sotapäälliköiden johtamat aseelliset ryhmittymät alkoivat taistella maan hallinnasta. Mogadishu joutui vaikutusvaltaisimpiin sotapäälliköihin kuuluneen Mohamed Farrah Aidiidin vallan alaisuuteen.

Vuonna 1992 Yhdistyneet kansakunnat lähetti Somaliaan rauhanturvaajia ja yritti lievittää Somaliassa käynnistynyttä nälänhätää lähettämällä maahan humanitääristä apua.Yhdysvaltain presidentti]] George H. W. Bush lähetti Mogadishun läheisyyteen Yhdysvaltain merijalkaväen joukkoja.

Yhdysvallat käynnisti sotilasoperaation Aidiidin ja hänen johtaman Somali National Army:n (SNA) vastaan . 3. lokakuuta Yhdysvaltain maavoimien erikoisjoukot hyökkäsivät Mogadishuun ja yrittivät saada kiinni Aidiidin neuvonantajia. Yritys ei ole onnistunut ja yhdysvaltalaiset saivat vastaansa Kenraali Mohamed Farah Hassan Aidiidin johtama SNA joukkoja. Mogadishun taistelussa kaatui 18 yhdysvaltalaista sotilasta ja arviolta yli 13000 somalialaisia siviilejä. Tappion seurauksena Yhdysvallat veti kaikki joukkonsa pois Somaliasta. Taistelu loppui SNA:n ja Kenraali Aidiidin voittoon.

2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Mohammed Farrah Aidid kaatui taistelussa 2. elokuuta 1996, taistelut Mogadishun hallinnosta ovat jatkuneet nykyhetkeen saakka. Vuonna 2006 islamilaisten oikeusistuinten liiton ja kansainvälisesti tunnustetun väliaikaishallituksen joukot taistelivat Mogadishussa, ja myöhemmin samana vuonna väliaikaishallitus otti kaupungin haltuunsa. Vuoden 2006 sodan yhteydessä Etiopian ilmavoimien MiG-23-suihkuhävittäjät pommittavat Aden Adden kansainvälistä lentoasemaa, joka pommituksen aiheuttamien rakenteellisten vaurioiden seurauksena jouduttiin sulkemaan pois käytöstä.

Mogadishussa käynnistyi 21. maaliskuuta 2007 hawiye-klaanin jäsenten ja islamististen vallankumouksellisten sekä väliaikaishallituksen ja etiopialaisten joukkojen välinen kaupunkitaistelu, joka päättyi vasta 26. huhtikuuta. Taistelussa kaatui kymmeniä sotilaita ja noin tuhat siviiliä.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hylätty ja ränsistynyt katu Mogadishussa tammikuussa 1993.

Somalian sisällissodan takia Mogadishun liikennejärjestelmä on ollut pitkään romahtaneena, eikä kaupungissa ole julkista liikennettä. Teiden kunnossapidon puutteen takia asfalttipäällyste on enimmäkseen kulunut pois, ja suurin osa liikennevaloista on epäkunnossa. Koska Mogadishussa ei ole organisoitua liikennepoliisia, nopeusrajoitusten rikkomukset ovat kaupungissa yleisiä.

Kaupungissa on moniin somalialaisiin kaupunkeihin yhdistäviä maanteitä, joiden kautta pääsee myös Kenian ja Etiopian puolelle. Epävakaiden olosuhteiden takia matkailijoiden ei kuitenkaan suositella liikkuvan kaupungin kaduilla yksin, joten turisteja on kehotettu palkkaamaan kokeneita matkaoppaita ja aseistettuja vartijoita saattamaan heitä.

Etiopialaiset suihkuhävittäjät pommittivat vanhan Mogadishun kansainvälisen lentoaseman vuonna 2006,[3] joten nykyisin kaupalliset lennot käyttävät kaupungin ulkopuolella sijaitsevaa pientä lentokenttää. Useimmat lentoyhtiöt eivät kuitenkaan operoi lentoja Mogadishuun, joten lentokentän käyttö on vähäistä. Yksi harvoissa Mogadishuun säännöllisesti lentävistä lentoyhtiöistä on somalialainen Jubba Airways, joka järjestää kaupungista reittilentoja Somalian muihin kaupunkeihin sekä Djiboutiin, Dubaihin, Jeddaan ja Sharjahiin.[4]

Mogadishu on historiansa ajan ollut Somalian tärkeimpiä satamakaupunkeja, ja kaupungin satama-alue on yhä kansainvälisten kauppalaivojen käytössä. Somalian rannikolla on kuitenkin ilmennyt merirosvousta, minkä takia laivalla saapuminen kaupunkiin on riskialtista.[5]

Ystävyyskaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Matkaopas aiheesta Mogadishu Wikivoyagessa (englanniksi)
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mogadishu.