Koordinaatit: 1°17′S, 36°49′E

Nairobi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nairobi
Nairobi Montage A.jpg
Lippu
Lippu

Nairobi

Koordinaatit: 1°17′S, 36°49′E

Valtio Kenia
Piirikunta Nairobin kaupunkipiirikunta
Hallinto
 – Pormestari Dick Wathika
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 684 km²
Korkeus 1 660 m
Väkiluku (2009) 3 138 295
 – Tiheys 4 509 as./km²
 – Metropolialue n, 4 miljoonaa
Suuntanumero(t) +258-20-*

Nairobi on Kenian pääkaupunki, ja 3,1 miljoonalla asukkaallaan (2009) se on yksi Afrikan suurimmista kaupungeista. Nairobin nimi tulee masai-heimon sanasta Enkarenairobi (”viileät vedet”). Kaupunki sijaitsee 1 660 metriä merenpinnan yläpuolella.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nairobi perustettiin vuonna 1899 väliasemaksi Uganda Railway -rautatieyhteydelle, jota rakennettiin Mombasan ja Ugandan välille. Kaupunki rakennettiin kokonaan uudelleen 1900-luvun alussa, kun ruton puhkeamisen jälkeen alkuperäinen kaupunki oli poltettu maan tasalle. Sen jälkeen kaupunki alkoi kasvaa, ja siitä tuli Brittiläisen Itä-Afrikan protektoraatin pääkaupunki 1907 ja itsenäisen Kenian pääkaupunki vuonna 1963.

Yhdysvaltojen Kenian-suurlähetystöön kohdistunut pommi-isku 7. elokuuta 1998.

Terroristiryhmä al-Qaida räjäytti autopommin Yhdysvaltain Kenian-suurlähetystön edustalla 7. elokuuta 1998. Terrori-iskussa kuoli 213 ja loukkaantui noin 4 000 ihmistä.

11. kesäkuuta 2007 itsemurhapommittaja tappoi itsensä ja haavoitti 37 ihmistä Nairobin keskustassa Ambassadeur-hotellin edustalla, lähellä vuoden 1998 pommi-iskupaikkaa.[1] Pommi-iskun epäillään olevan jatkoa väkivaltaiselle poliisioperaatiolle Matharen slummeissa, 6.–7. kesäkuuta. Operaatiossa poliisi ampui ainakin 33 Mungiki-jengin jäsentä läpi yön kestäneissä ammuskeluissa.[2]

Nairobin kaupunkipiirikunta perustettiin maaliskuussa 2013 aiemman Nairobin maakunnan tilalle, kun Kenian vuoden 2010 perustuslain seurauksena maassa luovuttiin maakuntatason hallinnosta. Piirikunta jakautuu 17 vaalipiiriin.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nairobissa on useiden kansainvälisten yhtiöiden ja organisaatioiden päämajat. Tämä tekee kaupungista yhden vaikutusvaltaisimmista kaupungeista Afrikassa. Myös Yhdistyneet kansakunnat on vahvasti läsnä Nairobissa, sillä kahdella sen osastoista, UNEPilla ja UN-Habitatilla, on päämaja Nairobissa.

Nairobissa on tekstiilien, rakennusmateriaalien, ruokatuotteiden, virvokkeiden ja tupakan valmistusta.

Turismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nairobin tunnetuimpiin turistikohteisiin kuuluu Nairobi National Park. Se on ainoa kansallispuisto kaupungin rajalla. Puistossa on useita erilaisia eläimiä kuten leijonia ja kirahveja. Nairobissa on myös enemmän eri lintulajeja kuin missään muussa pääkaupungissa maailmassa.

Nairobissa on myös useita museoita. Näihin kuuluu muun muassa Nairobin rautatiemuseo ja Kenian kansallismuseo. Kaupungin hotelleihin kuuluu Panari Hotel, Hilton, Grand Regency ja Norfolk Hotel, joka on vanhin yhä toimivista hotelleista kaupungissa. Nairobin Panari Sky Centreen on avattu myös suurin luistelurata Afrikassa.

Kiinnostavia kohteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Slummit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näkymää Kiberasta, Kenian suurimmasta slummista

Nairobissa on useita slummeja. Slummit ovat seurausta maalta kaupunkiin suuntautuneesta muuttoliikkeestä, eikä kaikille uusille asukkaille ole ollut mahdollisuutta työntekoon. Jos kaupunkiin muuttajilla ei ole rahaa parempaan asuntoon tai sukulaisia joille maksaa heidän luonaan asumisesta, joutuu muuttaja hankkimaan asunnon slummista. Slummien vuokra-asuminen on myös suhteellisen kallista (n. 1 500–4 000 K/kk, riippuen sijainnista).lähde?

Läntisessä Nairobissa sijaitseva Kibera on Afrikan suurin ja köyhin slummi.[3]

Alkujaan alue toimi nubialaisten sotilaiden asumuksena 1920-luvulla. Kibera onkin nubiaa ja tarkoittaa metsää. Kibera on kahden neliökilometrin kokoinen ja slummissa on arvioitu asuvan jopa 1,2 miljoonaa ihmistä. Muita merkittäviä slummeja Nairobissa ovat mm. Mathere sekä Korogocho.

Rikollisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nairobi on joutunut taistelemaan kasvavaa rikollisuutta vastaan ja se on saanut huonoa mainetta vaarallisena kaupunkina. Se onkin saanut lempinimekseen ”nairobbery”. Vuonna 2001 Yhdistyneet kansakunnat mainitsi Nairobin yhdeksi turvattomimmista kaupungeista maailmassa.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kenyan rush-hour blast kills one, hurts 37 Reuters. 11.6.2007. Viitattu 11.6.2007. (englanniksi)
  2. Amnesty condemns Kenya police’s ”execution” killings Reuters. 12.6.2007. Viitattu 13.6.2007. (englanniksi)
  3. Living amidst the rubbish of Kenya’s slum BBC News. 20.9.2005. Viitattu 13.6.2007. (englanniksi)
  4. U.N. Study Says Nairobi Is Inundated With Crime The New York Times. 29.11.2001. (englanniksi). Viitattu 15.7.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Nairobi.