Koordinaatit: 4°14′S, 15°14′E

Brazzaville

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Brazzaville
Ministère.jpg

Brazzaville

Koordinaatit: 4°14′S, 15°14′E

Valtio Kongon tasavalta
Väkiluku (2005) 1 174 000


Brazzaville [bʁazaˈvil] tai [bʁaˈza] on Kongon tasavallan pääkaupunki Kongo-joen pohjoisrannalla. Sen asukasluku oli vuonna 2005 1 174 000.[1]

Brazzavillessa on tekstiiliteollisuutta, se on rautatie- ja lentoliikenteen keskus ja siellä sijaitsee myös vuonna 1959 perustettu ranskankielinen yliopisto.[2]

Brazzavillea vastapäätä Kongo-joen etelärannalla sijaitsee Kongon demokraattiseen tasavallan pääkaupunki Kinshasa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskan palkkalistoilla työskennellyt syntyjään italialainen tutkimusmatkailija Pierre Savorgnan de Brazza perusti Brazzavillen vuonna 1880 Malebon altaan rannalle. Paikalla sijaitsi alun perin kylä nimeltä Nkuna, mutta kaupunki nimettiin perustajansa mukaan. Kaupungin kuuluminen Ranskalle vahvistettiin Berliinin konferenssissa vuonna 1884. Vuonna 1910 Brazzavillesta tuli Ranskan päiväntasaajan Afrikan pääkaupunki.

Toisen maailmansodan aikana Brazzaville toimi väliaikaisesti Vapaan Ranskan pääkaupunkina, kun varsinainen Ranska oli natsien miehittämä. Vuonna 1944 Brazzavillessä järjestettiin Ranskan ja sen afrikkalaisten siirtomaiden kokous. Kokouksessa laadittiin Brazzavillen julistus, jossa luotiin pohja emämaan ja sen afrikkalaisten siirtomaiden sodan jälkeisille suhteille.

Vuoteen 1960 saakka kaupunki oli jaettu eurooppalaiseen (keskusta) ja afrikkalaiseen osaan (Bacongo, Poto-Poto ja Makelekele). Samana vuonna kaupungista tuli vastaitsenäistyneen Kongon tasavallan pääkaupunki.

Vuonna 1980 Brazzaville erotettiin Poolin maakunnasta itsenäisesti kunnaksi, jolla on maakunnan status. Kongon sisällissota 1990-luvulla kaupungissa käytyine taisteluineen vaati satojen brazzavilleläisten hengen.

Väestökehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kinshasa ja Brazzaville satelliittikuvassa.

Brazzavillen väestö on kasvanut nopeasti korkean syntyvyyden ja voimakkaan maaseudulta kaupunkiin suuntautuneen muuttoliikkeen takia.

  • 1955: 233 000
  • 1965: 272 000
  • 1975: 318 000
  • 1985: 617 000
  • 1995: 1 005 000
  • 2005: 1 174 000

Kaupunginosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brazzavillen kaupunginosia kutsutaan piireiksi (arrondissement). Ne ovat: Makelekele, Bacongo, Mfilou, Poto-Poto, Moungali, Ouenzé ja Talangai.

Brazzaville on monikielinen kaupunki. Yleisillä paikoilla, kuten toreilla ja kaupoissa, osataan kitubaa ja lingalaa. Kaupunginosat jakaantuvat kielten mukaan. Eteläiset kaupunginosat Makelekele ja Bacongo ovat kongojen asuttamia, ja niissä puhutaan kongon kielen murretta nimeltä kilaadi. Keskiset kaupunginosat Mfilou, Poto-Poto ja Moungali ovat kituban kielen valta-aluetta. Pohjoisissa kaupunginosissa, Ouenzéssa ja Talangaissa, puhutaan lingalaa.

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brazzavillessa on useita laiva- ja venesatamia Kongo-joella, rautatieyhteys Pointe-Noireen sekä kansainvälinen Maya-Mayan kansainvälinen lentoasema.

Kuvagalleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ystävyyskaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brazzavillen ystävyyskaupunkeja ovat:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.